Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik o vzrokih za nedavni val nestrpnosti in o tem, kako to preseči


(stran 2 od 2)


Ne vem, ali je smiselno stremeti k temu, da to dosežemo čim prej. Gre namreč za proces, ki ga je sicer možno pospešiti, vendar prehitevanje sproža odpor. Vloga medijev je v tem, da na različne načine prikazujete, da ta drugačnost ne pomeni ničesar slabega in da tudi "drugačni" prispevajo svoj delež k naši družbi.

Če si ogledamo konkreten primer: ljudje z različnimi invalidnostmi lahko veliko prispevajo, pa ne v materialnem smislu, kjer so tudi lahko učinkoviti, pač pa bolj v smislu zavedanja solidarnosti. Opozarjajo, da je pomembno doživeti drugega kot človeka, njegovo bližino, da je pomoč lepo ponuditi, dajati in tudi sprejeti. Tega nas najbolje naučijo ljudje, ki zaradi kake svoje lastnosti ne morejo poskrbeti zase ali za druge.

Vzroke za pojave nestrpnosti gre deloma iskati v splošni negotovosti v družbi, deloma pa gre za pomanjkanje jasnih meja o tem, kaj je prav in kaj ni, torej norm, ki nam pomagajo pri odločanju. Te norme obstajajo v vsaki družbi, vendar so se v zadnjih letih, pa ne samo v Sloveniji, zelo zrahljale. Prav zaradi tega ljudje izgubljajo orientacijo in se pridružujejo različnim mnenjem, ki niso povsem njihova, ampak jih izražajo ljudje, ki so jim pomembni, s katerimi se želijo identificirati ali pa so jim te svetovnonazorske opredelitve in ideje blizu. Ker jih potrjujejo oziroma sprejemajo za svoje, se jim pridružujejo in v okviru tega širijo nestrpnost.

Kako obrniti te trende? Vse se začne z vzgojo, ki poteka najprej v krogu družine in pozneje v celotnem sistemu izobraževanja otrok. Vse več ljudi je nezadovoljnih z razpuščenim stanjem, ko ni več jasno, kaj je prav in kaj ne. Vse več je tudi majhnih jeder, znotraj katerih si ljudje prizadevajo, da bi se te norme spet vzpostavile in da bi se uprli nestrpnosti in nasilju. Ta mala jedra se bodo počasi krepila in njihov glas bo močnejši, zato nisem povsem pesimistična, saj verjamem, da je v ljudeh dobro in da bo to dobro prevladalo.

Če gledam politično prizorišče, tudi sama nisem optimist, če pa gledam razmišljanje ljudi, tisto razmišljanje v manjših skupinah, družinah, prijateljskih krogih, organizacijah, ki niso politično usmerjene, opažam, da se ljudje vendarle obračajo v smeri dobrega. Ta jedra so lahko tudi športna, rekreativna, naravoslovna društva, vrtičkarji, ekologi, organizacije in društva, v katerih se ljudje družijo z dobrim namenom.

Ena od takih idej, ki lahko pripelje do izboljšanja, je prostovoljstvo, zaradi česar sem kot varuhinja podprla vse oblike organiziranega prostovoljstva, a tudi prostovoljstvo na osebni ravni, saj sem prepričana, da to je ena od poti, ki nas lahko pripelje iz zdajšnje krize vrednot.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd