Kako med počitnicami s poletnimi dejavnostmi ohranimo otrokovo šolsko znanje

(Foto: Shutterstock)

V šolah bo še zadnjič pozvonil šolski zvonec in otroci se bodo veselo pognali proti izhodnim vratom v sončen dan, vsak svojim dogodivščinam naproti. Vsi se veselijo počitnic; odličnjaki zato, ker se bodo lahko pohvalili s spričevalom, manj uspešni učenci zato, ker bodo končno imeli cela dva meseca miru pred šolo.


Zmotna mnenja staršev

Nekaj povsem običajnega je, da smo si ljudje različni, različne pa so tudi družine in starši. Nekatere starše delovne obveznosti in socialne razmere  preveč obremenjujejo, da bi se lahko še med počitnicami ukvarjali z učenjem in učnim uspehom svojih otrok.

Nekateri starši menijo, naj učitelji v celoti poskrbijo za učni napredek njihovih otrok, saj so vendar plačani za to, poleg tega je osnovna šola nezapletena stvar, saj tudi sami niso imeli težav z njo in je minila, kot bi trenil. Starši, ki so imeli sami težave v osnovni šoli, se na otrokove težave odzivajo različno.

Nekateri si nemočno zatiskajo oči pred težavami in bežijo pred njimi, drugi se popolnoma predajo otroku ter zaradi njegovih težav postanejo obremenjeni in zagrenjeni. Tretji poiščejo inštruktorje, ki bodo za otroka skrbeli tudi poleti.

Starše bi v grobem lahko razdelili na dva tipa: na tiste, ki otroku poleti dajo popolno svobodo ter skupaj z njim pozabijo na šolo in zoprne naloge, in tiste, ki med počitnicami - pogosto zaradi strahu pred novim šolskim letom - otroka preobremenijo s šolo in mu skoraj ne pustijo dihati. Na veliko žalost otrok je le malo staršev, ki bi jih lahko uvrstili na sredino.


Zmotna mnenja otrok

Otroci komaj čakajo počitnice, ne glede na to, ali imajo učne težave ali ne - saj so vendar samo razigrani otroci. Zadnji dan pouka torbice zalučajo visoko v zrak, veselo skačejo po prej urejenih zvezkih, nekateri jih celo vržejo v smeti. Knjige in učbenike stlačijo v kote omar in predalov. Skrijejo celo peresnice, saj bi jih pogled nanje opozarjal, da morajo kaj napisati. Ko "poskrbijo" za šolske potrebščine, njihova ušesa postanejo imuna na besedico šola in njene izpeljanke. Vleče jih na prostrane travnike, v gozdove, k jezerom in morju, kjer se zdi, kot da prav nič ni povezano z grozljivo "teto Šolo".


Oboji potrebujemo zlato sredino

Naši otroci so med šolskim letom zelo obremenjeni, ne glede na to, kateri razred obiskujejo. Obremenjenost se proti koncu leta zaradi spomladanske utrujenosti, naveličanosti in zaključevanja ocen le še stopnjuje. Povsem razumljivo je, da si otroci želijo dva meseca brezskrbnega postopanja, namakanja v morju, lenarjenja na domačem vrtu.

Otrokom veliko pomeni, če sem med počitnicami kam odpravijo, na morje, k babici ali v hribe. Vsako potovanje je zanje mali praznik, sprememba okolja jih napolni z novo energijo. Zato naj si starši vzamejo čas in otroka med počitnicami kam odpeljejo, čeprav za nekaj dni ali celo en sam dan.

Otroku ne smemo očitati slabega šolskega uspeha in mu pridigati ves čas počitnic, saj bomo od tega vsi odnesli samo slabo voljo in prepire. Otroka ne smemo kaznovati za slab uspeh tako, da ga ne jemljemo s seboj na izlete, saj si zanj ne bi mogli izmisliti hujšega udarca.

Otroka med počitnicami spodbujamo tudi k drugim dejavnostim in k pomoči pri domačih opravilih; s tem lahko "odsluži" za slab šolski uspeh in si prisluži izlet. Dovoliti mu moramo nekaj prostega časa, ki ga bo imel samo zase in ga bo porabil za svoje konjičke. Zavedati se moramo, da bo otrok, ki je poleti preobremenjen in zasut z dejavnostmi, septembra utrujen in nejevoljen sedel v šolske klopi.
Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki