Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako med počitnicami s poletnimi dejavnostmi ohranimo otrokovo šolsko znanje


(stran 2 od 2)


Nevidna poletna šola

Če je otrok v šoli doživljal neuspehe, vidno zavrača učenje. Do neuspehov je prišlo zaradi prevelikega napora, težave z organizacijo, obilice novih navodil ali strahu pred grajo. Morda ga bega bivanje v prostoru z veliko ljudmi, morda ga je strah, da se bo osmešil pred sošolci ali pa je samo duševno preobremenjen. Z "nevidno poletno šolo" naj starši čim bolj zmanjšajo vpliv teh pojavov. Ker dobro poznamo svojega otroka, mu bomo ustrezno organizirali dejavnosti ter ga spodbujali k dejavnemu sodelovanju in samostojnosti.

Poletna šola na prvi (otrokov) pogled ne sme imeti nič skupnega z besedico šola in njenimi izpeljankami. Starši se morajo potruditi, da vse dejavnosti zavijejo v rožnat papir, pod katerim se seveda skrivajo vse prvine šolskih dejavnosti (pisanje, branje, računanje, razvijanje pozornosti).

Starši ne smejo pustiti, da bi težko prigarano znanje v dveh mesecih izpuhtelo v nič. Z različnimi dejavnostmi morajo prek otrokovih močnih področij vplivati na področja s težavami. Verjetno si noben roditelj ne želi, da otrok jeseni ne bo več znal pisati, samo zato, ker med počitnicami ni niti enkrat prijel za pero.

Nekaj primerov poletnih dejavnosti, zavitih v rožnat papir

Reševanje križanke: na voljo je več otroških ugankarskih revij, ki ponujajo naloge, ki so nadvse primerne za bogatenje besednega zaklada in učenje pravilnega zapisovanja besed.

Metanje kamnov: na plaži lahko igramo različne igre s kamni, od tega, da štejemo, koliko kamnov je vrgel v vodo nasprotnik, do tega, da seštejemo kamne, ki so jih v vodo vrgli vsi tekmovalci v enem krogu, dveh krogih, vseh krogih. Če pri sebi nimamo pisala, pri označevanju števila padlih kamnov uporabimo prazne polžje hišice (za enice) in paličice (za desetice). Otrok bo tako utrjeval razmerja med deseticami in enicami ter se uril v številskih predstavah in računanju.

Pisanje kartic: iz tršega papirja izrežemo pravokotnike v velikosti pisma. Na eno stran naj otrok nariše počitniški motiv (ladja, sonce, gore ...), na drugo naj napiše sporočilo izmišljeni osebi na izmišljenem naslovu. Tako igramo vloge in si pošiljamo zabavna sporočila. Podobno lahko otrok samostojno izdela razglednice ter jih pošlje prijateljem in znancem. Tako bo med igro utrjeval pisanje besed, sestavljanje povedi in izboljševal grafomotoriko.

Iskanje podobnosti, razlik: ugankarske revije ponujajo številne naloge, ki zahtevajo, da otrok poišče podobnosti, razlike ali vsiljene elemente med dvema slikama. Takšne vaje so nadvse koristne za otroke s kratkotrajno pozornostjo; obenem urijo spomin za vidne dražljaje.

Prebiranje drobnarij: v naravi naberemo čimveč drobnih predmetov (polžje hišice, kamenčki, koruzna zrna, fižol...) ali jih poiščemo doma (vijaki, matice, kovinski in plastični zamaški...). Vse skupaj damo v veliko posodo. Otrok mora po dogovorjenem pravilu predmete razvrstiti v ločene posodice. Bolj ko je otrok sposoben, bolj podobne predmete mu ponudimo (na primer vijake in žeblje). S tako vajo izboljšujemo drobno motoriko in s tem tudi grafomotoriko, obenem pa krepimo otrokovo sposobnost za razvrščanje in vidno zaznavanje. Za vsako skupino predmetov lahko zapišemo smešno poved.

Seveda si starši lahko izmislijo kup podobnih zanimivih dejavnosti ter jih prilagodijo otrokovim potrebam. Z gotovostjo lahko zatrdim, da se bo ob dobri izvedbi zabavala in kratkočasila vsa družina na počitnicah, kjerkoli jih bo že preživljala.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd