Intervju: mag. Veronika Seles, psihoterapevtka, o nezvestobi, 2. del

mag. Veronika Seles, psihoterapevtka
mag. Veronika Seles, psihoterapevtka (Foto: Diana Anđelić)

"Po razkritju afere niso vsi pari pripravljeni obnoviti svojega odnosa. To tudi ne bi bilo smiselno. Nekateri odnosi so namreč že dolgo mrtvi, nekateri preveč boleči, do nekaterih pa sploh ne bi smelo priti. Veliko parov si zelo želi pozitivne spremembe, vendar jih večina niti ne ve, da je sprememba možna, kaj šele, kako se lotiti spreminjanja," pravi Veronika Seles. Zato je najbolje, da se par zateče po pomoč k terapevtu. Katera je primerna oblika zdravljenja, je odvisno od tipa in faze afere. "Vse afere niso enake. Afera je kot rak odnosa! Včasih je smrten, včasih ga lahko ozdravimo, za marsikaterega posamezniku pa pomeni pozitivno spremembo v dojemanju življenja."

Kateri so prvi opozorilni znaki v partnerski zvezi, ki kažejo, da imata partnerja težave? Je varanje sploh mogoče preprečiti?
V vsakem odnosu se vzpostavi specifičen medpartnerski "ples". Toda z leti interakcije ti plesi, ki so bili nekoč sveži in razburljivi, postanejo dolgočasni. Če pokažemo na nekaj značilnih nedelujočih partnerskih plesov: nekateri partnerji razvijejo tako imenovani odnos roditelj-otrok. Partner, ki je "otrok", občuduje svojega partnerja, vendar ga sočasno moti visoko spoštovanje, ki ga je ta deležen v zunanjem svetu. Partner, ki prevzame vlogo "starša", pa utegne drugemu zavidati svobodo in manjšo odgovornost.

V odnosu svetnik-grešnik poskuša "dobri oziroma mirni" spremeniti "divjega oziroma grešnega". V odnosu tiran-klečeplazec eden od partnerjev razsoja in zastrašuje, drugi pa se mu podreja. Včasih se oba partnerja bojita odprtega konflikta, jeze ali prepira, zato naredita vse, da se mu izogneta. Eden najpogostejših plesov med spoloma pa je ta, pri katerem žena zasleduje čustveno povezanost tako, da govori o težavah v odnosu, mož pa se, da bi se izognil konfliktu, telesno ali čustveno oddalji. Nerodno postane, če je ženina želja po intimnosti neupoštevana, zaradi česar začne svojo zahtevo stopnjevati. Partnerjevo umikanje v ženi vzbudi občutek zavrženosti, posledica tega je, da ga začne napadati s kritiziranjem in zaničevanjem – in bitka se nadaljuje.

V razmerju med molčečnež-napadalec ima drugi rad konflikte, prvi pa se jim izogiba. Če je oseba odraščala v družini z visoko stopnjo konfliktov, utegne čustvena eksplozivnost pozneje v njej povzročati občutek udobja, medtem ko drugi postanejo skoraj fobični že ob najmanjšem znamenju nestrinjanja ali napetosti. V odnosu opominjajoči-obotavljajoči se eden kaže kot čezmerno odgovoren in drugi kot lenuh. Partnerja utegneta drug drugega dojemati kot "nergača" in "trmoglavca". Besede opominjajočega bi lahko zvenele: "Kdaj boš poklical/a zdravnika?", "Zakaj moram vse narediti sam/a?" Obotavljavčeve besede pa so: "Nehaj me nadlegovati. Bom že pozneje." V tem začaranem krogu eden iz drugega izvlečeta najslabše. V takšnih primerih afera doseže sprostitev napetosti, saj naj bi bile odgovornosti med partnerjema bolj prostovoljno in enakovredno porazdeljene.

Kakšni naj bodo prvi koraki prevarane osebe, ko izve za nezvestobo?
Afera v trenutku razbije prijeten družinski odnos in rutino. Ko pride do razkritja, je prevarani partner travmatiziran. V kolikšni meri, je odvisno od narave prevare in oblike njenega razkritja. Zaupanje je uničeno. Nezvesti partner je ujet v bedi tekme za zakonsko zvezo. Vendar lahko celo v teh prvih in zmedenih trenutkih začne znova vzpostavljati občutek varnosti, in sicer s tem, da s partnerjem delujeta skupaj, kot par, kot eno. S previdnim raziskovanjem, z razmislekom in tudi ob pomoči minevanja časa lahko svojo razdvojenost postopoma rešita. Ko se odločita, da bosta reševala zakon, se morata oba še vedno ukvarjati s posttravmatskimi simptomi prevaranega partnerja.

Učenje, kako prepoznati te simptome in kako se z njimi spopadati, bo obema pomagalo začeti skupno zdravljenje. Zato je dobro, da vsaj tri mesece po razkritju ne sprejemata večjih odločitev (ločitev, seznanjanje staršev in otrok …). Vnovično odkrivanje prostorov, kjer je povezanost še vedno živa, bo obema dalo upanje za prihodnost. Ko naredita premišljene korake, da vse postavita v normalno stanje, da ustvarita naklonjenost in drug z drugim sočutno komunicirata, zakon postopoma postaja bolj vesel in intimen. Od te točke naprej sta dovolj močna, da se začneta pogovarjati o zapletenih vprašanjih, ki nastopijo ob aferi.
Članek se nadaljuje »