Dr. Kenneth M. Adams, klinični psiholog, o nezdravi povezanosti med materami in sinovi

Dr. Kenneth M. Adams je klinični psiholog iz Michigana, ki je svojo kariero začel leta 1981, ko se je lotil zdravljenja otrok, mladostnikov in njihovih staršev. Leta 1985 je odprl zasebno prakso, v okviru katere je zdravil odrasle, ki prihajajo iz družin, zasvojenih z alkoholom, za kar je specializiran še danes. Njegovi področji sta še seksualna zasvojenost in pomoč moškim, ki so nezdravo povezani z materjo. Pri svojem delu sodeluje tudi z dr. Patrickom Carnesom, priznanim terapevtom za zdravljenje seksualne zasvojenosti.
Dr. Kenneth M. Adams je klinični psiholog iz Michigana, ki je svojo kariero začel leta 1981, ko se je lotil zdravljenja otrok, mladostnikov in njihovih staršev. Leta 1985 je odprl zasebno prakso, v okviru katere je zdravil odrasle, ki prihajajo iz družin, zasvojenih z alkoholom, za kar je specializiran še danes. Njegovi področji sta še seksualna zasvojenost in pomoč moškim, ki so nezdravo povezani z materjo. Pri svojem delu sodeluje tudi z dr. Patrickom Carnesom, priznanim terapevtom za zdravljenje seksualne zasvojenosti. (Foto: osebni arhiv)

Dobra mati spoštuje sinovo ločenost od nje

V ekskluzivnem intervjuju za Vivo dr. Kenneth M. Adams, uspešni klinični psiholog in terapevt, razkriva, kaj je v ozadju nezdrave povezanosti med materjo in sinom in kako prepoznati moškega, ki mu Kenneth M. Adams pravi mother enmeshed man (MEM). Kot pravi dr. Kenneth M. Adams, ti moški zelo težko uvidijo, da imajo težavo. To navadno opazi ženska, ki vstopi v njegovo življenje. Navezanosti na mater se lahko osvobodi – pri tem pa mu lahko pomaga terapija. Šele takrat, ko bo uvidel, da je pretirano navezan na mamo in prerezal vezi, ki ga vežejo nanjo, bo lahko spoznal sebe, ugotovil, kaj si želi, in zgradil poln odnos z drugo osebo.

V knjigi When He's Marrried to Mom (Ko je poročen z mamo) pravite, da obstaja "velika razlika med materami, ki imajo svoje sine rade, in materami, ki jim je sin glavna preokupacija, saj s tem kompenzirajo svoje čustvene težave in občutek praznine". Kdaj govorimo o nezdravi povezanosti matere in sina in kdaj sta mati in sin povezana zdravo, kdaj sta si blizu?
Najprej bi rad povedal, da je za mater naravno, da se zaljubi v svojega sina. S tem ni nič narobe. Dovolj dobra mati – dovolj dobra mati pravim zato, ker ni treba, da je mati popolna – ima rada svojega sina, vendar še vedno spoštuje njegovo ločenost od sebe, njegovo samostojnost. Njena vloga ni le v tem, da ga ima rada in da je sin del njenega življenja, temveč tudi v tem, da mu pusti oditi, da ima svojega partnerja, svoje življenje. O nezdravi povezanosti govorimo, kadar je mati odvisna, kadar obstaja primarna potreba po njegovi pozornosti. Mejo prestopi takrat, ko sina izkoristi za svoje potrebe in ne spoštuje njegove potrebe po tem, da bi bil samostojna osebnost. Takšna mati je odvisna od sina, zanjo sin postane droga. Dovolj dobra mati ima svoje življenje, sina ima rada in ga lahko celo obožuje, želi mu najboljše in uživa v njegovi družbi, vendar ga ne potrebuje, da bi zapolnila občutek praznine.

Kako bi opisali moškega, ki je pretirano navezan na mater? Kakšne lastnosti ima?
Izraz MEM ( mamin sinček)  se nanaša na moške, ki jih pretirano skrbi za mater, ki so pretirano osredotočeni na njeno življenje – na račun svojega. Njene potrebe postavljajo pred svoje ali pred potrebe svoje partnerke oziroma žene. Ti moški pogosto občutijo hudo krivdo, če se njihove želje ne ujemajo z materinimi. Materine želje in ukazi – naj so izrečeni ali neizrečeni – vladajo njihovemu čustvenemu svetu. Življenje si uredijo v skladu z materinimi ukazi in željami – bodisi sedanjimi bodisi tistimi iz preteklosti. Navadno imajo težave v odnosih z ženskami: težko se navežejo oziroma se sploh ne morejo navezati – ali pa se navežejo prehitro. Pogosto si izberejo partnerko, ki je podobna mami. Lahko so zelo pasivni, brez moške življenjske energije – ali pa se vedno znova želijo dokazati, zato imajo številna razmerja z ženskami, ki pa jih vidijo kot objekte. Sebe doživljajo kot posebne, ker jih je mati doživljala kot takšne, lahko se poveličujejo in so arogantni ali pa zelo nesamozavestni in se ne počutijo dovolj dobre. To sta dve skrajnosti. Odkar sem napisal knjigo, sem prejel veliko e-sporočil žensk, ki so v razmerju s takšnimi moškimi. Vedno čutijo, da so na drugem mestu, počutijo se kot tretje kolo, kot da z materjo ves čas tekmujejo za njegovo pozornost. Sin ostane zvest materi, partnerko pa potisne iz svojega življenja.

Je tudi sin odvisen od matere?
Lahko bi rekli, da je, saj mu ugaja, da ima posebno vlogo. Počuti se posebnega, ker je premagal očeta – mati je postala njegova. To je zelo mamljivo, vendar obenem past.
Članek se nadaljuje »


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki