Moški skačejo čez plot ...

  • četrtek, 29. april 2010
(Foto: Jupiterimages)

... čez kaj skačejo ženske?

Anketa, ki so jo opravili v ZDA, je pokazala, da 84 odstotkov žensk razmišlja o ljubimcu, več kot 50 odstotkov od teh pa si ga tudi privošči. Podatki, ob katerih se je marsikateri moški prijel za glavo. Verjamemo, da je tako tudi pri nas, čeprav anketa ne velja za Slovenijo. Ne glede na to, kolikšna so možna odstopanja, je treba resnico o skakanju čez plot pri ženskah iskati tu nekje.

VONJ PO SVOBODI

Ženska, ki nas zanima, je srednjih let in ima navidez urejeno družinski življenje: ima moža in enega do dva otroka, je uspešna tako doma kot v službi, skratka, ženska, ki ji ne ostaja veliko časa za veselje do življenja. Njene skrite fantazije so spravljene nekje med kuhinjo, dnevno sobo in pisarno; včasih ji med vsakdanjimi opravki uidejo in za hip pomisli, da bi si plačilo za ves svoj trud našla v neobremenjenem moškem, ki bi ji lahko ponujal ljubezen, kakršno je poznala, še preden je postala mati in gospodinja. Nekatere se ob misli na kaj takšnega ustavijo, druge se odločijo za poskus, ki jim utegne spremeniti življenje. Najsi se zdi skakanje čez plot še tako preprosto, v resničnosti zagotovo ni. Veliko žensk in moških koketira in fantazira, le malo pa jih tudi v resnici naredi konkreten korak.

MOŠKI VARAJO S STEKLENICO

Koliko moških je v gostilnah, med pitjem s prijatelji, znanci ali poslovnimi partnerji, "prevaralo" svojo ženo ... Varanje za gostilniškim pultom je šport, ki ga predstavniki močnejšega spola gojijo tako dolgo in vestno, da so skorajda pozabili, kaj je resnično in kaj ne. S tem hočemo povedati, da je za žensko, z vsemi obveznostmi, ki jih ima v življenju - ena od teh je ponavadi tudi mož - ljubimkanje veliko resnejše kot za moškega, ki lahko svoje fantazije sprošča tudi drugje. Zato ne čudi, če ima ženska, kakršno smo opisali, drugačen odnos tudi do ljubimkanja. Anonimna gospa zgodnjih srednjih let nam je zaupala, da je njen zakon, potem ko si je privoščila ljubimca, znova zacvetel. Še več, z možem se kar iznenada ujemata v postelji, kar prej ni bilo pravilo. Seveda je razlaga psihologov v tem primeru preprosta in že dolgo znana: vnovično zbližanje je posledica občutka krivde, iz katerega izhaja večji angažma enega od partnerjev. Seveda naj takšni rezultati ne bi bili dolgoročni. Psihologi menijo, da lahko zakonca posteljne in družinske težave rešita le s pogovorom in utrjevanjem vzajemnega zaupanja. In vendar obstajajo tudi primeri, ki ne govorijo v prid takšni teoriji. Naša druga "junakinja" ima namreč ljubimca že deset let in njena družina zaradi tega prav nič ne trpi. Prav nasprotno, stvari gredo kot po maslu. Brez dvoma je takšnih primerov pri nas še veliko več, kajti vse več poročenih žensk išče uteho v ljubimcih. Moški bodo ob takšni zgodbah morda zgroženi, toda ni na nas, da bi na tem mestu moralizirali. Kot smo rekli, obstajajo ženske in obstajajo moške fantazije. Tako v teoriji kot v praksi.

PRIVILEGIJI MOŠKIH

Najboljši primer ženskih fantazij najdemo na začetku kultne knjige Nancy Friday Moj skrivni kotiček, ki jo je leta 1992 izdala založba Krtina. Ženska je med spolnim odnosom s partnerjem fantazirala, da je na nogometni tekmi in da občuje z neznanim navijačem. Ko je partnerju zaupala fantazijo, se je nemudoma oblekel in odšel domov. Užaljenost zaradi nečesa, kar je last obeh spolov, je najboljši dokaz, da se imajo moški v nekaterih zadevah še vedno za privilegirane. "Za moške je bilo vedno družbeno sprejemljivo, da se pogovarjajo o seksu, o njem pišejo in razglabljajo, si izmenjujejo zaupnosti ter drug drugega prosijo za nasvet in spodbudo; zares, tozadevna količina hvaljenja v garderobah ponavadi velja za resničen znak možatega moškega, pravega fanta od fare. Toda ista kultura, ki je to svobodo namenjala moškim, jo je neprizivno odrekala ženskam. Prepustila nas je medsebojnemu seksualnemu nezaupanju in nas silila v obrazce prevare, sramote, predvsem pa tišine," nas pouči Nancy Friday. Seveda so takšni primeri aktualni tudi danes, kajti ženska in moški se ne spreminjata tako hitro, kot se družba.
Članek se nadaljuje »


Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki