Kakšna je telesna govorica lažnivca

(Foto: Jupiterimages)

Če želimo prepoznati, kdaj nekdo laže, moramo vedeti, kaj človek počne tedaj, ko govori resnico. Če ta oseba uporablja roke, ko govori, ali med sproščenim pogovorom zagnano premika oči, lahko "izmerite" njegovo mimiko, glas in oči za poštenost. Opazujte njene kretnje, ko veste, da odgovarja na enostavno vprašanje in govori resnico. To je najpomembnejši del. Ko sumite, da nekdo laže, samo primerjajte njegov nepošteni odgovor z načinom, kako odgovarja, ko govori resnico.

Roke, položaj glave, višina glasu, položaj oči in ramen, vse to so znaki, ki razkrivajo laž. Delajte si zapiske o razlikah v vedenju, ki kažejo, da se v osebi, ki jo opazujete, dogaja notranji konflikt. Ko obstaja tak konflikt, se možgani ne odzivajo normalno, marveč ustvarjajo signale, ki osebi, ki laže, onemogočajo, da bi ohranila enake kretnje, ton glasu in držo glave, kot jih ima, ko govori resnico.

Značilni znaki govorice telesa, ki kažejo na notranji konflikt: polaganje rok na usta, roke na nos ali ušesa, premikanje rok ali prstov, stiskanje rok, pomik glave vstran, obračanje glave, umikanje telesa nazaj, pogostejše mežikanje, povešanje oči v levo ali desno, priprte veke med odgovarjanjem, povišanje tona glasu ...Tudi brezosebno zrenje v oči in obraz brez izraza lahko skriva laž.

Ali vsi ti znaki pomenijo, da oseba laže? Ne nujno! To je odvisno od primerjave. Pri ugotavljanju laganja iščemo razlike med govorico telesa, ki jo ima človek, ko govori resnico, in med stvarmi, ki jih telo počne zaradi notranjega konflikta, ki povzroči neprostovoljno "uhajanje" čustvene spremembe.
 

Tudi besede so lahko dober pokazatelj, da oseba laže. Bodite pozorni na naslednje znake, kot so odgovarjanje na vprašanje z vprašanjem, ponovitev ugotovitve, namesto odgovora, stavki kot sta "Govorim ti resnico" in " Tebi že ne bi lagal", obtoževanje ("Ali praviš, da lažem?"), daljši premor pred odgovorom, zatikanje, jecljanje... Tudi zvok glasu je pomemben znak laganja.

Med laganjem se glas zviša, razburjenost pa ga naredi bolj cvilečega ali hripavega. Pri očeh velja biti pozoren na pozicijo oči, pogosto mežikanje, gledanje v tla, neprostovoljno trzanje... Vendar, kot rečeno, ti znaki sami po sebi še ne povedo, ali oseba laže. Če ste pravilno "izmerili" odzive osebe, ki jo opazujete, boste opazili takojšnjo in očitno spremembo ali kombinacijo različnih obnašanj, ki pomenijo, da oseba laže. Pomembno je vedeti, da je prav to, kako oseba govori resnico, najboljši pokazatelj, ki vam bo povedal, kdaj laže.

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki