Kaj je sploh sreča?

(Foto: Diana Anđelić)

Ko si v življenje preprosto zaljubljen

Prednovoletni čas je čas refleksije. Čas, ko se radi zazremo sami vase, v svojo preteklost, v dosežke in neuspehe leta, ki se izteka. Čas za razmišljanje o življenju. O ljubezni. O njunem povezovanju. Pa o sreči, ob pomoči katere si želimo krmariti skozi življenje vse do naslednje prelomnice, do naslednjega božiča, naslednjega silvestrskega poljuba.

Kaj je sploh sreča? To vprašanje si znanost (psihološka in tudi ekonomska) zastavlja že desetletja. Eno od največjih protislovij življenja je namreč prav v tem, da vsi želimo biti srečni, le redki pa vedo, od kod izvira sreča, kaj vpliva nanjo in kako lahko k njej prispevamo sami.

Tako kot veselje, žalost, sovraštvo, krivda, ljubosumje … je tudi sreča čustvo. Ima svoje vzroke, ki jih lahko razumemo in nadziramo. Sreča je večplastna in tudi opredelimo jo lahko na številne načine. Včasih zahteva trud, drugič prav nobenega naprezanja. Kakorkoli obrnemo in kakorkoli si predstavljamo srečo, pa si za to, da bi bili srečni, za ta končni cilj, prizadevamo vsi, ne da bi se morali pri tem opirati na znanstvene razlage. Da smo srečni, preprosto vemo, o tem sklepamo glede na to, kako se počutimo in kaj čutimo v določenem trenutku ali v določenih okoliščinah. V tem smislu je sreča le drugo ime za veselje, zadovoljstvo in svojevrstna zaljubljenost v življenje.


Nekaj genetike, nekaj okolja

Na to, kako srečni bomo v življenju, v splošnem vplivajo trije dejavniki:
1. Genski zapis, ki nam ga že ob spočetju podarijo starši. Naši geni so "krivi" za 50 odstotkov (ne)sreče, ki jo doživljamo, in teh 50 odstotkov ne moremo niti nadzirati niti nanje vplivati.

2. Demografski dejavniki in splošne življenjske okoliščine, v katerih preživljamo prosti, zasebni in delovni čas, so odgovorne za približno 10 odstotkov naše sreče. Sem sodijo naš gmotni položaj, izobrazba, država, v kateri živimo (revna/bogata), starost, veroizpoved, stan itn. Ti in drugi demografski dejavniki v določeni meri vplivajo na našo srečo in jih je zelo težko spremeniti ali nanje vplivati. (Roko na srce, veliko lažje se je poročiti kot pomladiti, mar ne? Kljub temu pa sta to okoliščini, v kateri smo vpeti na razmeroma dolgi rok). O povezavi med demografskimi dejavniki in srečo obstaja vrsta raziskav, ki ponujajo zanimive izsledke, denimo: ko enkrat zadovoljimo osnovne potrebe, denar ne povečuje več naše sreče, kar velja tudi za višjo izobrazbo ali višji IQ; starejši ljudje so srečnejši od mlajših itn.

3. Ciljne/namenske dejavnosti so dejavnosti, ki nas veselijo in ki smo jih sami izbrali. Če torej ne moremo spremeniti genov in, vsaj kratkoročno, tudi demografskih dejavnikov ne, so nam za to, da bomo srečni, oziroma za približno 40 odstotkov te sreče, na voljo dejanja, s katerimi krmarimo skozi življenje oziroma se gibljemo znotraj lestvice, ki jo določata genetika in demografija.

Med namenske dejavnike, ki vplivajo na stopnjo sreče, ki jo bomo v življenju dosegli, sodijo način razmišljanja, naše vrednote in stališča ter razmišljanje o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Kadar srečni ljudje razmišljajo o preteklosti, namenjajo poudarek dobrim stvarem in trenutkom iz preteklosti ter se ne osredotočajo na slabe. Hvaležni so, oproščajo in ne verjamejo, da bo preteklost vplivala na prihodnost. Kadar razmišljajo o prihodnosti, so optimisti: cilje si zastavijo s pozitivnim pogledom naprej in hkrati vedo, da ne bo konec sveta, če jih ne dosežejo. Kadar pa razmišljajo o sedanjosti, so zadovoljni s svojim trenutnim življenjem, z okolico in odnosi z bližnjimi (družina, prijatelji) ter si ne želijo (velikih) sprememb.

Seveda moramo vedeti, da se ljudje na nove izkušnje, ki jih pridobivamo z namenskimi dejavnostmi, hitro navadimo. Ko prvič poskusimo kaj novega, nekaj, kar nam je všeč in nam ponuja zadovoljstvo (skok s padalom, nova spolna izkušnja, nov konjiček …), se raven sreče znatno poveča. Nova izkušnja namreč spodbudi telesne centre za užitek, zato se dobro počutimo. Žal se – in to velja za večino življenjskih izkušenj – na te občutke sčasoma navadimo, zato se količina užitka, ki ga črpamo iz enake izkušnje, z njenim ponavljanjem zmanjšuje. Psihologi temu pravijo hedonistična adaptacija: prvi košček čokolade je vedno najslajši, kajne?

Pri opredeljevanju sreče so demografski dejavniki in ciljne/namenske dejavnosti skoraj praviloma povezani; govoriti o enih brez drugih v realnem svetu ni smiselno. Na primer: boljša služba, ki ima za posledico več denarja (demografija), pomeni, da imamo večjo svobodo pri opravljanju stvari, ki nas veselijo (ciljne oziroma namenske dejavnosti). Ko razmišljamo o razmerju med genetiko, življenjskimi okoliščinami ter namenskimi dejavnostmi in njihovem prispevku k sreči, pa ne moremo mimo razmišljanja o življenjskih prioritetah.

Priznajmo si: večino časa in truda namenimo za individualne dosežke: delo, konjičke, izobraževanje in druge stvari, povezane z lastnim interesom. Toda dogodki, ki so za nas najpomembnejši in nas najbolj osrečujejo, navadno niso izolirani in lastni le nam samim, pač pa so to socialni dogodki: trenutki, ko se povezujemo z drugimi in čutimo, da so tudi oni povezani z nami. Človek je socialno bitje z že v davnini izoblikovano težnjo po oblikovanju skupnosti. To mu omogoča preživetje – in ga praviloma tudi osrečuje.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Diana Anđelić

Tomo Križnar, fotograf, svetovni popotnik in človekoljub: Zame je sreča to, da nisi mrtev. Diana Anđelić

Dario Cortese, poznavalec divjerodnih užitnih rastlin: Sreča je nasprotni pol nesreče, skupaj sta pa neločljiva celota. Zato ne moremo biti srečni, če nismo kdaj ali sploh pogosto tudi nesrečni. Iskanje sreče zagotovo vodi v nesrečo oziroma bolj zavzeto ko iščemo srečo, krajša je naša bližnjica do nesreče. Če se zavedamo obeh polov, se lahko ustalimo na sredi. Ne srečni, ne nesrečni. Zadovoljni. Prisotni. Grega Žunič

mag. Veronika Seles, psihoterapevtka: V življenju sem spoznala, da sem lahko resnično srečna, ko sem začela iskati srečo znotraj same sebe in ta ni bila več pogojena z zrcaljenjem in potrjevanjem iz zunanjega sveta! Vse to so majhne stvari in radosti v meni – zadovoljstvo s seboj, zaupanje vase, v to, kar imam povedati ... Je pa lepo, prijetno in me radosti, če (me) ljudje, ki so mi blizu, opazijo… ter delijo srečo z menoj in jaz z njimi. Diana Anđelić

Dr. Jill Bolte Taylor, avtorica svetovne uspešnice Kap spoznanja: Srečni smo takrat, ko se prepustimo praznovanju vsega, kar se dogaja v sedanjem trenutku. Naša desna možganska polobla je specializirana za izkušanje sedanjosti. Praznovanje sedanjega trenutka s hvaležnostjo v srcu nas naredi srečne in zadovoljne tudi v prazničnih dneh. Svoj notranji mir lahko ogrozimo, če domnevamo in načrtujemo, kaj bi se nam moralo zgoditi, da bi bili lahko srečni. Če nam leva možganska polobla pravi “vse to se mora zgoditi, da bom lahko srečen/a”, bo vsakršen odklon od pričakovanega sprožil razočaranje. Umetnost je torej v lovljenju ravnotežja med plavanjem s tokom in tistim, kar načrtujemo. Bodite pozorni, kaj vam govorijo možgani in kakšna občutja to sproža v vas.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki