Nezvestoba prek interneta

(Foto: Diana Anđelić)

Pereč problem sodobne družbe

Internet ponuja vznemirljive klepete in razkošne spolne usluge. Več kot tri četrtine ameriških uporabnikov pozna s seksom popisane strani; če ne zaradi drugega, so jih obiskali iz radovednosti. Približno 8 odstotkov uporabnikov interneta priznava, da so s spolno ponudbo zasvojeni in da potrebujejo pomoč. Ženske in moški, ki opažajo, da se njihov partner sestaja z drugimi prek računalnika, so ponižani, razočarani. Upravičeno. Družinski psihologi namreč pravijo, da je sestajanje prek interneta enako nespodobno in žaljivo kot varanje v živo.

Pojem odvisnosti od interneta je že leta 1994, ko se je število uporabnikov začelo povečevati za približno 25 odstotkov na mesec, zasnoval dr. Kimberly Young, profesor psihologije z Univerze v Pittsburghu. Razvil je preprost obrazec, s katerim lahko preverimo, kako daleč smo "zabredli":

  • Ali ostajate na internetu dlje, kot ste nameravali?
  • Ali se vedno, ko delate za računalnikom, vsaj "za nekaj minut" priključite na internet?
  • Ali čutite, da na račun interneta zanemarjate partnerja, otroke, hišna opravila, prijatelje?
  • Ali ste na internetu več kot 38 ur na teden?
  • Ali ste, preden se priključite nemirni, osamljeni ali žalostni? Vas klepetanje ali brskanje po internetu osreči ter vam podeli občutek zaželenosti in pripadnosti?
  • Ali uporabljate internet za klepetanje z neznanci?
Raziskava, ki jo je opravil med 13.529 uporabniki, je razkrila, da gre pri tistih, ki odgovarjajo pritrdilno, za zasvojenost, ki jo je mogoče primerjati z odvisnostjo od hrane, mamil ... "Ni malo takšnih, ki so uničili modem in prodali računalnik, da bi spet imeli čas za družino in normalno življenje, a jim ni uspelo. Željo po priključitvi sami primerjajo z željo po cigareti, ženske pa predvsem z močno željo po določeni hrani," pravi dr. Young, ki sočasno odkriva, pri katerih ljudeh je tveganje, da bodo postali zasvojeni, večje. Še leta 1994 so bili to moški, ljudje s šibko samopodobo, introvertirani in vsi, ki so že trpeli za katero od oblik odvisnosti. Tudi nagnjenost k depresiji je eden od takšnih dejavnikov. Kar 72 odstotkov ljudi, ki se čezmerno ali več kot 8 ur na teden zadržujejo na kiberseks straneh, je priznalo, da pogosto zapadejo v depresijo.

Lanski pregled istega števila uporabnikov v Ameriki, teh je več kot 100 milijonov, je na veliko presenečenje vseh pokazal, da se je razmerje med moškimi in ženskami zelo zbližalo - z 20 : 1 na 2 : 1. Povprečna starost ženske, ki jo zanimajo erotične vsebine ali ima internetnega ljubimca, je 32,6 leta. Običajno je poročena, ne hodi v službo, marveč doma skrbi za otroke in gospodinjstvo. Zakaj? Priznale so, da internetno kramljanje ne zahteva popolnega videza in popolnih okoliščin, poleg tega se jim zdi zanimivo spoznavati ljudi in flirtati, ne da bi jim bilo pri tem treba razkriti svojo identiteto. To je tudi tisto, zaradi česar je uporabljanje elektronske poti naravnost priporočljivo. Ljudje nismo obremenjeni z videzom, to pa nam podeli samozavest in sproščenost, ki sta potrebni, če naj poiščemo osebe z enakimi zanimanji.

Univerzitetno izobrazbo ima kar 60 odstotkov moških in žensk, ki čezmerno deskajo po seksualnih straneh. Prevladujejo informatiki, ki jim sledijo menedžerji, profesorji, študentje in, zanimivo, zdravniki. Seveda moški namenjajo prednost vizualnosti, torej z erotičnimi sličicami napolnjenim stranem, ženske pa klepetanju. Tako ženske kot moški prek interneta radi nastopajo v drugačnih vlogah. Kar 61 odstotkov jih med klepetom z neznanci pove drugačno starost (navadno nižjo), 5 odstotkov uporabnikov pa se pretvarja, da so drugega spola. Več kot tri četrtine uporabnikov priznava, da prikrivajo količino časa, ki ga prebijejo pred računalnikom. Ravno toliko jih trdi, da so seksualne internetne vsebine uporabljajo prej za zabavo kot za vzburjenje (podobno kot listanje Playboya ali gledanje Obalne straže). Uporabniki menijo, da je to zgolj oblika sprostitve.

Odvisnost od seksualnih vsebin je dejansko enaka kot druge odvisnosti, čeprav razlik v delovanju možganov, kakršno zaznamo pri odvisnosti od mamil, ni mogoče opaziti. Toda ali je mogoče prepoznati delovanje možganov odvisnika od iger na srečo? Pri računalniku je še huje; igre na srečo namreč ponudijo izbiro, ali boš igral ali ne, računalnik je treba vsak dan uporabljati pri delu, čeprav jih le 6 odstotkov uporablja internet na delovnem mestu.Zgodb o razvezah, ki jih je "zakrivil" računalnik, ne manjka. Iz Amerike počasi prihajajo tudi k nam. Znanka in njen mož sta pred leti začela graditi hišo.

Dobro jima je šlo vse do lani, ko sta začela prejemati vrtoglavo visoke telefonske račune. Neke noči je ženo prebudilo moževo ropotanje po dnevni sobi. Odkrila je njegovo razmerje z dvema ženskama, ki ju, kot je zatrjeval, še nikoli ni srečal. Toda na zaslonu je bilo moč prebrati tako čustvene izpovedi, da se je žena počutila izdano in ponižano. Besede, kot so "danes sem veliko razmišljal o tebi ... osreči me že misel, da si tu, da je vsaj zvečer z menoj nekdo, ki me razume", niso nič drugega kot dokaz nezadovoljstva z lastno družino in hrepenenja po zunajzakonskem razmerju. Žena je bila modra; ker imata dve hčerki, ni takoj pomislila na ločitev. Toda terapevt ni takoj prepoznal njene bolečine. "Potolažite se, saj vendar ne gre za nezvestobo. Mož potrebuje sprostitev po napornih dolžnostih, ki jih ima kot mož in oče." Toda v čem je "resnična" nezvestoba drugačna od internetne?
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki