Je čas, da greva narazen?

(Foto: Jupiterimages)

Kolikokrat ste si po prepiru ali zaradi čedalje bolj površnih odnosov s partnerjem že zastavili to vprašanje? Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj se pravzaprav dogaja, in svetujejo, kaj storiti, da bo partnerski odnos "ozdravel".

Zdi se vam, da živite s tujcem

Ko se po delovnem dnevu vrnete domov, si ga sploh ne želite videti, ni vam do pogovora in tudi on molči. Vajin pogovor je omejen na nujna sporočila.

Diagnoza: Kronično pomanjkanje komunikacije je vsekakor znamenje za alarm, saj se partnerja tako čedalje bolj oddaljujeta. Včasih je lahko vzrok depresija enega od partnerjev. Molk ne pomeni konca zveze, ni naperjen proti partnerju, marveč je lahko odraz osebnih (poklicnih, eksistencialnih ...) težav enega od partnerjev.

Adut: Prvi korak je, da partner poskuša spregovoriti o svoji krizi. S tem pove, od kod izvirajo čustvene motnje in pogosto tudi okrnjeno seksualno življenje. Če torej eden od vaju doživlja osebno krizo, naj se potrudi in o tem spregovori. Resda so to težki trenutki, toda tisti, ki nima težav, vam jih bo lahko pomagal rešiti samo, če bo seznanjen z vašimi.

Ne prenašate več njegovega nereda

Njegov značaj (nemarnost ali pedantnost) postaja neznosen. Tudi njemu so začele presedati vaše napake.

Diagnoza: Do tega pride, ko začetna zaljubljenost in strast preideta v vsakdanjost. To je trenutek, ko človek odkrije, da so bile v obdobju začetne zaljubljenosti pomanjkljivosti partnerja namenoma prezrte. Seveda sledi razočaranje.

Adut: Najboljša načina za ohranjanje partnerskega odnosa sta stvarnost in potrpljenje. Dejstvo, da se vam zdi tako "drugačen" od vas, ne pomeni, da ste zmotili in da pač ni moški vašega življenja. Treba je samo razumsko dojeti, da en partner ni zvesta kopija drugega. Normalno je, da za strastjo, ko je pogled usmerjen samo v tisto, kar partnerja združuje (vse drugo pa je namenoma prezrto), pojavi težnja po "uveljavljanju" svojih značilnosti. Rešitev: še naprej pravilno vrednotite partnerjeve dobre lastnosti in ohranite pravšnjo mero samokritičnosti. Potrpljenje in strast se namreč dopolnjujeta: tudi veliko ljubezen je treba negovati, če jo želimo ohraniti.

Nimate želje po skupnih načrtih

Z njim ne želite kovati ne kratkoročnih ne dolgoročnih načrtov. Sklep: če ni več navdušenja, kaj naj sploh še počnem s tem moškim?

Diagnoza: Psihoterapevti pravijo, da dolgočasje včasih nakazuje, da sta partnerja morda preveč stavila na popolno sožitje. Toda v partnerskem odnosu ni nujno deliti prav vse. Če se človek kar naprej odpoveduje lastnim željam in okusu, se sčasoma naveliča in začne gojiti sovraštvo do partnerja, zaradi katerega se žrtvuje. Ena od skrivnosti ujemanja je, da si zna vsakdo izboriti svoj prostor. Povsem normalno je, da se človek spreminja: popolno sožitje, ki se konča, kadar strast preide v bolj umirjene tone, preide v vsakdanje življenje, kjer mora vsak od partnerjev najti lastno telesno in duševno identiteto.

Adut: Izborite si svoj prostor in ga pustite tudi njemu. Pomembno je, da si partnerja prizadevata najti skupno pot, ne da bi se zaradi tega povsem odrekla lastnim željam in potrebam, sicer na koncu nobeden ne bo zadovoljen. Če ste se mu doslej vedno pridruževali na burnih potovanjih, na katerih je on užival, vam pa so šla na živce, je čas, da stvar spremenite. Zakaj si enkrat na leto ne bi vzela teden dni in ga preživela vsak zase in po svoji meri. Ko se bosta vrnila, bosta oba zadovoljna in bolj pripravljena na skupno življenje. V partnerskem odnosu je priporočljivo še naprej gojiti lastne konjičke in si privoščiti malce svobode, pa čeprav je to samo klepet s prijateljicami/prijatelji ali obisk savne enkrat na teden.

Izmišljate se vse mogoče izgovore, samo da ne bi šli z njim v posteljo

Vajino seksualno življenje je na ničli. Telesni dotik vam nenehno preprečujejo utrujenost, stres, skrbi ali že klasični glavoboli.

Diagnoza: Po mnenju seksologov je seks v podobnih položajih pravzaprav bojno polje, s katerim se želi partnerja kaznovati zaradi drugih vidikov skupnega življenja. Seksualno zavračanje je sicer dokaj agresiven prijem, vendar za samo razmerje ni kaj prida nevaren. Partner sicer trpi, vendar ni njegova krivda, če drugi ne čuti seksualnega poželenja.

Adut: Če vam je kaj do vajinega razmerja, morata posteljne dejavnosti obnoviti. Potrudite se, čeprav zaradi razlogov, ki niso povezani z vajino zvezo, ne čutite poželenja. Zaradi predolge vzdržnosti se namreč partnerja lahko zelo oddaljita.
Članek se nadaljuje »


Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki