Homofobija – proti njej se bojuje le zrel posameznik in zrela družba

dr. Klemen Jelinčič Boeta
dr. Klemen Jelinčič Boeta (Foto: Diana Anđelić)

Intimno sovraštvo do drugačnosti

V Sloveniji vlada homofobija. "Posameznik, pri katerem je opaziti homofobijo, bi se moral osredotočiti na nevtraliziranje sovraštva do česarkoli ter razumevanja samega sebe …," poudarja dr. Klemen Jelinčič Boeta, zgodovinar, sociolog, antropolog in prevajalec.

Vsi vemo, da v skovankah beseda fobija pomeni nerazumen strah. Nič drugače ni pri homofobiji, ki po osnovni definiciji pomeni strah pred homoseksualnimi oziroma istospolno usmerjenimi ljudmi, vendar se izraz pretežno nanaša na sovraštvo in nestrpnost do teh družbenih skupin, torej gejev, lezbijk in biseksualcev.


Odnos do homoseksualnosti povezan z religijo

Homofobija je vedno kulturno pogojena, pravi Klemen Jelinčič Boeta, torej povezana s tem, kako posamezna kultura gleda na istospolno usmerjenost. "Pri nas, v zahodnih kulturah, je negativen odnos do homoseksualnosti povezan predvsem z religijo, saj tako judovstvo kot krščanstvo in islam tovrstne usmerjenosti in dejavnosti ne vidi v pozitivni luči. Uradni razlogi vseh treh ver so seveda moralne narave, vendar je na osnovi socioloških in antropoloških raziskav jasno, da gre negativen odnos vseh treh religij pripisati predvsem temu, da dovoljeni istospolni odnosi kršijo družbeno hierarhijo, predvsem tradicionalne odnose med ženskami in moškimi, katerih zakonska zveza je tesno povezana tudi s premoženjem in politično močjo družin, ki se povežejo s tradicionalnimi porokami."

Istospolne zveze seveda motijo vse vrste takšnih možnih političnih in lastninskih povezav. "Prav zato tako moška kot ženska istospolna dejavnost pri vseh teh verah velja za greh in je v skladu s tem tudi kaznovana.

Kulturni predsodek

V tem smislu lahko govorimo o homofobnih kulturah, v katerih so pojavljajo trditve o tem, da istospolne prakse 'ogrožajo' in 'načenjajo' tradicionalno družbo, se pravi trditve, ki so zasnovane na strahu, se pravi fobiji," pravi Jelinčič Boeta. Za Grke in Rimljane zveze med pripadniki istega spola, predvsem ženskami, resda niso veljale za idealne, vendar nanje niso gledali kot na zločin. Enako velja za Kelte na Škotskem še v srednjem veku, pri katerih so bili istospolni odnosi med moškimi nekaj popolnoma običajnega."

Posameznikovo nasprotovanje ljudem, ki živijo v istospolnih zvezah ali so istospolno usmerjeni, je po sogovornikovem mnenju treba videti v tem kulturnem kontekstu, v katerem je homofobija podobna drugim predsodkom. Klemen Jelinčič Boeta opozarja, da je treba razlikovati med osebo, ki istospolnim praksam nasprotuje zaradi ideologije in kulturnega ozadja, kar imamo lahko za posledico homofobne kulture, in osebo, ki do takšnih praks čuti osebno in čustveno, intimno sovraštvo, kar označujemo kot homofobijo.

Homofobije ni težko opaziti

Izraža se z izkazovanjem sovraštva, nestrpnosti, žaljivega odnosa do vsega, kar je povezano z istospolnimi praksami. To obsega šale, v katerih se ljudje norčujejo iz istospolno usmerjenih oseb, žaljivke in zatiranje tovrstnih dejavnosti pri drugih, na primer pri otrocih in drugih družinskih članih. Ne nazadnje se kaže tudi v obliki telesnih in besednih napadov na skupine ljudi, ki se identificirajo z istospolnimi praksami, ali pa mest, na katerih se taki ljudje zbirajo. To se dogaja tako na osebni ravni, s posameznikovim utrjevanjem predstavo o sebi kot o "pravoverni, pravični, naravni, normalni" osebi, kot tudi na splošni, družbeni ravni.

Slednje se kaže v obliki organiziranih dejavnosti ali celo izjav posameznih političnih strank, politikov, drugih javnih oseb in organizacij civilne družbe, najsi so verske ali kakšne druge usmeritve. Ironično je, da so javne osebe, ki so najbolj nasprotovale priznanju vseh pravic istospolno usmerjenim osebam in so večkrat dale homofobne izjave, nemalokrat tudi same homoseksualne ali biseksualne. Odlična primera za to sta kalifornijski politik, ki je najbolj nasprotoval istospolnim porokam, pozneje pa so ga odkrili v baru za geje, in pokojni koroški deželni glavar Jorg Heider, ki je imel dolga leta ljubimca istega spola.

Sovraštvo in strah tudi med homoseksualci

Homofobija ni značilna samo za heteroseksualne ljudi, saj je homofobičnih tudi veliko homoseksualcev in biseksualcev, vendar tudi med njimi obstaja razlika. Nekatere istospolne dejavnosti ne privlačijo in to tudi jasno povedo, druge do istospolnih dejavnosti izražajo sovraštvo in strah. "Oseba, ki ima pri sebi razčiščen odnos do lastnih spolnih nagnjenj, ne more izkazovati sovraštva in nestrpnosti do drugačnih spolnih praks," pravi Klemen Jelinčič Boeta in dodaja, da to velja pod pogojem, da potekajo med odraslimi posamezniki, ki vanje niso prisiljeni.
Članek se nadaljuje »


Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki