Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Homofobija – proti njej se bojuje le zrel posameznik in zrela družba


(stran 2 od 2)Odpravljanje in omejevanje homofobije

Pri odpravljanju oziroma omejevanju homofobije se mora posameznik soočiti z lastnimi strahovi. "Vsakdo mora pri sebi razčistiti, kaj je zanj spolnost, kaj ga privlači, kaj ga dela srečnega, kako si želi živeti in v katerih nagnjenjih se najbolj prepozna. Posameznik, pri katerem je opaziti homofobijo, bi se moral osredotočiti na nevtraliziranje sovraštva do česarkoli ter razumevanja samega sebe in vzrokov, ki v njem povzročajo sovraštvo in strah. Pri dozorevanju posameznika pa je zelo pomemben tudi družbeni vidik, saj smo vsi posamezniki vpeti v družbo in vidimo stvari, kot jih vidi celotna družba," pravi Klemen Jelinčič Boeta.


Stopnja strpnosti družbe je povezana z njeno izobrazbo

Pri tem ima velik pomen družba, še posebno javni prostor, v katerem poteka diskurz o vrednotah. Po sogovornikovem mnenju imajo pri tem posebno vlogo šolski sistem in mediji, saj vsi vemo, da je stopnja strpnosti družbe, v kateri lahko polno sodelujejo vsi njeni deli, povezana z izobrazbo njenih članov in z vzgojo, ki obsega in navaja k strpnosti. To pravzaprav pomeni promoviranje ideje, da smo si ljudje lahko različni in še vedno enakopravni, da le ne silimo drug drugega v določen življenjski slog, opozarja Klemen Jelinčič Boeta.

Gre tudi za splošno razumevanje med ljudmi, da istospolna usmerjenost ni bolezen, kar pa je spet povezano s ozaveščanjem javnosti. To velja tako za šolski sistem kot za medije. Ker pa gre pri vprašanju homofobije tudi za osebno obnašanje ljudi v vsakodnevnem življenju, lahko veliko storimo tudi na osebni ravni. "Zavedati se moramo, da na primer uporabljanje besede peder in drugih žaljivk lahko užali sogovornika. Najprej pa mora posameznik sam pri sebi razumeti vprašanje spolne identitete."

Družba in zdrav homoseksualec
Izraz homofobija je skoval in populariziral George Weinberg v svoji knjigi Družba in zdrav homoseksualec, ki je izšla leta 1972, in je v mnogočem pomenila prekretnico. Weinberg je pojem homofobija uporabil za razlago strahu, ki ga čutijo heterosektualci v bližini homoseksualnih oseb (predvsem to velja za moške, saj je med heteroseksualnimi moškimi predstava o seksu med dvema ženskama celo zaželena) ter kot sovraštvo do samih sebe, ki ga čutijo homoseksualne osebe zaradi svoje lastne seksualne usmerjenosti (tako imenovana internalizirana homofobija).

Homoseksualnost ni bolezen
Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO) je homoseksualnost izbrisala s seznama psihičnih motenj leta 1992 na dan 17 maja, ki so ga razglasili za dan boja proti homofobiji.

Marsikdo se ne more sprijazniti z novo realnostjo, v kateri je nekaj narobe s homofobi, ne pa s homoseksualci, kot je bilo to včasih.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd