Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ločitev od partnerja ne sme biti tudi ločitev od otroka


(stran 5 od 7)Prenašanje vzorca staršev na lastno ljubezensko življenje?

Ločitev staršev je lahko za otroke uničujoča, saj jim pokaže izkrivljen primer partnerstva. Kljub temu se veliko otrok dobro prilagodi zlomu družine in v odrasli dobi razvijajo trdne, zdrave odnose. Študija, ki so jo opravili med ameriškimi študenti, na katerih so raziskovali vpliv ločitve staršev na njihovo ljubezensko življenje, kaže, da so bili otroci ločenih staršev enakomerno porazdeljeni v tri skupine. "Prenašalci modela" so posnemali disfunkcionalno obnašanje, ki so mu bili priča v zakonu staršev, zaradi česar so tudi v lastnih odnosih povzročali konflikte. "Borci" so bili previdni, ko je šlo za zaupanje drugim, in negotovi v to, kaj naj pričakujejo od partnerja. Tretja skupina študentov, "skladneži," se je trudila, da bi se iz izkušnje svojih staršev naučila kaj pozitivnega, zato je imela veliko bolj uspešne odnose s svojimi partnerji. Raziskava je tudi pokazala, da na posamezno skupino zelo vpliva vrsta povezave, ki so jo imeli s starši po ločitvi. "Prenašalci modela" so imeli trden odnos s starši, vendar omejen vpogled v težave, s katerimi so se ti spopadali. "Borci" so odrasli odmaknjeno od staršev, potem ko so se le-ti razšli. Od njih so prejemali malo čustvene podpore in nasprotujoča si sporočila, zaradi česar so postali negotovi glede tega, kakšno obnašanje naj posnemajo v lastnem ljubezenskem življenju. "Skladneži" so ostali blizu svojim staršem, ki so se tudi v večji meri znova poročili. Ta pozitivni primer je vplival na optimizem otrok glede lastnega ljubezenskega življenja in jim pomagal, da so se brez težav navezali na partnerja.

Ločitev staršev torej ne vpliva nujno slabo na sposobnost otroka, da bo kot odrasla oseba razvijal kakovostne partnerske odnose. Lahko celo okrepi otrokovo sposobnost, da oblikuje uspešen partnerski odnos, vendar le, če so mu starši v oporo skozi celotno ločitveno situacijo in po njej. Starši morajo otrokom razložiti svoje zakonske dileme in jih tako opozoriti na probleme, ki bi jih otroci sicer lahko ponavljali. Prav dobra komunikacija med starši in otroci lahko prepreči, da bi se negativna ljubezenska zgodovina ponavljala.


Pomagajte otroku premagati stres zaradi ločitve

Ločitev je za otroka zelo stresna, enako kot za odraslega človeka, zato mu moramo pomagati razgraditi stres, ki ga občuti zaradi sprememb, ki jih zanj prinaša ločitev. Pomembno je, da se z otrokom pogovarjamo o njegovih čustvih, da svoja občutja ubesedi in o njih spregovori, poleg tega mora biti deležen zagotovila, da so za nas njegova čustva pomembna in da jih cenimo, tako kot cenimo in ljubimo njega.
  • Povabilo k pogovoru. Vaš otrok mora vedeti, da so njegova čustva za vas pomembna in da jih boste obravnavali z vso resnostjo.
  • Pomagajte otroku, da izrazi svoja čustva v besedah. Obnašanje vašega otroka vam pogosto namiguje na njegova čustva jeze ali žalosti. Pomagajte mu, da izrazi čustva z besedami, da jih označi, ne da bi jih moral spreminjati ali razlagati. Lahko rečete: "Zdi se mi, da si žalosten. Zakaj si tako žalosten?" Bodite dober poslušalec, ko vam otrok odgovori, čeprav vam je težko poslušati njegove besede.
  • Otroku dajte vedeti, da so njnegova čustva upravičena. Stavki, kot sta "Nič čudnega, da si žalosten" ali "Vem, da se zdi, da bolečina nikdar ne bo minila, ampak gotovo bo", dajejo otroku vedeti, da so njegova čustva cenjena. Spodbujajte ga, da jih spravi iz sebe, preden mu ponudite pomoč, da bi se počutil bolje.
  • Otroku ponudite oporo. Vprašajte ga: "Kaj meniš, kaj ti bo pomagalo, da se boš bolje počutil?" Morda ne bo sposoben odgovoriti, lahko pa mu predlagate nekaj idej - morda samo to, da nekaj časa skupaj posedita, se odpravita na sprehod ali da stisne svojo najljubšo plišasto živalco. Mlajši otroci še posebno cenijo ponudbo, da bi poklicali očka/mamico po telefonu ali da bi narisal risbo, ki bi mu jo poslali.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd