Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ločitev od partnerja ne sme biti tudi ločitev od otroka


(stran 4 od 7)Normalizacija življenja po ločitvi

Za otrokovo počutje je pomembno, da po ločitvi ohranjate čimbolj normalno vsakodnevno življenje, to pa boste dosegli z ohranjanjem rutine, tudi tiste, ki je povezana z obroki, vedenjskimi pravili in metodami discipliniranja.
Enaka pričakovanja glede časa za v posteljo, pravil in domačega dela bodo zmanjšala napetost in otroku sporočila, da z nekdanjim partnerjem sodelujeta pri njegovi vzgoji in da z vami ni mogoče manipulirati. Spreminjanje meja, ki smo jih postavili otroku, vnaša v otroka negotovost, zato ne podlezite skušnjavi, da bi prekršili rutinske navade, in otroka ne razvajajte zaradi lastnega žalovanja. Ne podlezite skušnjavi, da bi se mu za njegovo izgubo odkupili z materialnimi dobrinami ali s posebnimi privilegiji. Čustveno bolečino boste najbolje zdravili s skrbnostjo in podporo ljubečih bližnjih, ne pa s stvarmi. Ali kot priporočajo strokovnjaki: edina stvar, s katero naj se razvaja otroka, naj bo brezpogojna ljubezen. Opozorilo velja tudi za tiste, ki nehote opustijo starševsko vlogo in od otroka pričakujejo odraslo obnašanje, kar je v resnici zelo sebično obnašanje. Starši se morajo zelo potruditi, da tudi v najtežjem obdobju ločitve ohranijo svojo starševsko vlogo. Ni priporočljivo, da otroku zaupamo osebne skrbi. Otrok, pa naj bo še tako razumevajoč, je še vedno otrok in ne zaupnik. Roditelj, ki iz otroka dela svojega zaupnika, s tem otroku povzroča velike težave pri odnosu z drugim staršem. Otroka tudi ne uporabljajte kot prenašalca sporočil med vami in nekdanjim partnerjem. Otrok ne sme čutiti, da je vmesni člen med sovražnima staršema, niti ne sme poslušati obtožbe enega starša na račun drugega. Ohranjajte vaše odraslo življenje zasebno in diskretno, kot je le mogoče. Kadarkoli je možno, se pogovarjajte z nekdanjim partnerjem o stvareh, ki so pomembne za otroka: usklajevanje urnikov, obiski, zdravstvene zadeve, težave v šoli ...

Ločitev je zagotovo ena od največjih kriz za vsako družino, zato se ne sramujte poiskati pomoč pri premagovanju svojih bolečih čustev. Če se boste zmožni zdravo prilagoditi novemu položaju, bo to lažje storil tudi otrok. To, da si boste našli potrebno čustveno oporo v drugih odraslih osebah ter uravnovesili svoja čustva in misli, bo zmanjšalo možnost, da bi vaš otrok prenašal nepravično breme vaših čustvenih skrbi. Zato v premagovanje vaše bolečine vključite svoje prijatelje, družinske člane ali terapevta, nikakor pa ne otroka. Tudi v najboljših okoliščinah je ločitev boleča in pomeni razočaranje za otroke. Seveda je emocionalno zahtevna tudi za odrasle, za starše, zato je razumljivo, da nekateri starši, kljub najboljši volji, svojo bolečino in jezo prenašajo na otroke. Vendar se velja potruditi in v otrokovi navzočnosti ohranjati pozitivno razpoloženje. Kadarkoli je možno, spodbudite otroka, naj ima pozitiven odnos do obeh staršev. Starši, ki so tudi v težavnih okoliščinah zmožni izražati pozitivno prilagoditev in dobro voljo, zelo veliko naredijo za svojega otroka - in zase - in mu znatno olajšajo prehod v novo življenjsko situacijo. Vsekakor pa velja temeljno pravilo: če boste vi in vaš nekdanji partner pri premagovanju težav, ki nastopijo ob ločitvi, zmogla sodelovati, bosta oba še naprej dobra starša vajinim otrokom, ti pa bodo to težavno obdobje premagali hitro in brez negativnih posledic.


Pomembno je, da otrok razume, da ni kriv za razhod. Najslabše, kar lahko doživi vaš otrok, je dvobojevanje med vami in vašim nekdanjim partnerjem. Spodbudite otroka, da se čimbolj odkrito pogovarja o svojih čustvih, pozitivnih in negativnih.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd