V petih korakih do srečnega samskega življenja

(Foto: Dreamstime)

Srečno samski!

Ne glede na to, ali ste se odločili biti samski, ali pa ste samo v obdobju med dvema razmerjema, lahko živite nadvse polno življenje. Mnogi so prepričani, da je samska oseba le stežka srečna, vendar je v nasprotju s tem prepričanjem biti samski in srečen povsem možno. Že opredelitev besede samski preprosto pomeni eden, ena pa je celo število, ki za to, da bi bilo popolno, ne potrebuje spremstva nobenega drugega števila.

Svoboda je zagotovo eden od glavnih razlogov, zakaj so samski ljudje srečni. Osebe v paru imajo omejeno svobodo, saj morajo nenehno upoštevati svojega partnerja. Kdaj prideš domov? Kam greš? S kom si bil/a? To so pogosta vprašanja v razmerju in zaslužijo si odgovor. Obstaja še veliko stvari, ki si jih ljudje v paru preprosto ne morejo privoščiti. Večinoma imajo samski ljudje več časa za ukvarjanje s sabo ter obračanje življenja v smer osebnih zanimanj in poklicne kariere.

Oseba, ki se odloči, da bo samska, utegne odsotnost človeka, s katerim bi bila čustveno in intimno povezana, sčasoma občutiti kot čustveno in celo telesno breme. Kako torej biti samski in srečen? Če smo samski, lahko neodvisno sprejemamo odločitve, ki osmišljajo tovrstni gospodinjski status. Biti samski seveda ne pomeni, da je treba vsak petek zvečer čepeti sam doma in že petič gledati isti film. Samsko življenje lahko oplemeniti marsikaj. Delo v prostovoljni organizaciji, obiskovanje delavnice ali interesnega krožka in skupinske športne igre so dobri načini za spoznavanje ljudi in lajšanje osamljenosti, ki spremlja samsko življenje. Tudi fitnes klubi in posebni programi v zdraviliščih so odlična priložnost za delo na sebi in hkratno spoznavanje ljudi. 


Samskim ljudem je na voljo vedno več možnosti, ki jim pomagajo doseči osebno zadovoljstvo in osrečiti druge. Biti v paru ne pomeni nujno tudi sreče in v zablodi je tisti, ki se zanaša na to, da ga bo osrečil nekdo drug. Sreča namreč prihaja od znotraj.

Pet korakov do srečnega samskega življenja:

1. Skupnost
Pomembno je imeti ljudi, ki so vam blizu, ki jim je mar za vas in vaše življenje. Skupnost lahko zadovolji marsikatero potrebo. Več potreb, ko boste zadovoljili, manj boste nezadovoljeni in manjša bo vaša potreba po partnerju, kar je vsekakor dobro, če si želite partnerja izbrati. In ne nazadnje, več potreb, ko boste zadovoljili, srečnejši boste. Skupnost si zgradite tako, da se pridružite društvu ali tečaju, ki vas zanima, ali pa poskusite s prostovoljnim delom. Poleg tega oživite stike z ljudmi, ki jih že dolgo niste videli.

Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki