Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Učenje pisanja


(stran 2 od 2)

Pomen ustreznega pisala

In koliko lahko pri tem pomaga ustrezno pisalo ter pravilno držanje le-tega? Kot pravi dr. Marquardt, pravilno izbrano pisalo in ustrezna drža le-tega ne reši sama po sebi težav s pisanjem, če so, vsekakor pa omogoča finejše prstne gibe, zaradi česar je tudi pisava bolj tekoča in hitrejša. Dobro pisalo mora biti prave velikosti, teže in obsega, ima mehko območje oprijema, ki prste “sili” v pravilno držo pisala, mehko konico, ki z lahkoto drsi po podlagi. Poleg tega je pomembno, da je pisalo otroku všečno, saj je učenje skozi zabavo hitrejše in bolj prijetno.

Dobro pisalo – dober učni uspeh?

Dokler pisava ni avtomatiziran proces, ima otrok v šoli težave s sledenjem snovi, pravi dr. Marquardt, podobno kot pri učenju vožnje; dokler je ne obvladamo avtomatsko, smo osredotočeni na samo tehniko bolj kot na dogajanje v prometu, kar pa ni dobro. Če pisava torej ni avtomatiziran proces, otrok pazi na to, kako piše in ni osredotočen na slovnico in vsebino zapisanega. Zato je pomembno, da otrok pisavo čim prej avtomatizira in dobro pisalo mu je pri tem v veliko pomoč, saj je pisanje z njim lažje in ga otrok hitreje usvoji.

Kar se Janezek nauči … Res?

So otroci, ki pisavo usvojijo zelo hitro, spet drugim pa povzroča velike težave in opismenjevanje traja zelo dolgo. Starše zlahka začne skrbeti, če bo otrok vse življenje, tudi ko bo odrasel, pisal s težavo. Sogovornik odgovarja, da to ni nujno. Dejstvo je, da ima tudi določen odstotek odraslih težave s pisavo. Pri večini odraslih, ki prihajajo v muenchenski center Science and Motion, sogovornik opaža enake težave pri pisanju kot pri otrocih na začetku učenja: vse preveč vizualne kontrole nad črkami, nepravilno držo pisala, premočno stiskanje pisala in posledični pritisk na podlago in nenavadne in zapletene oblike črk. V terapiji vedno odraslim poiščejo najustreznejše pisalo, ki je ergonomsko, ter jih naučijo boljši oprijem pisala, ki lahko prav neverjetno izboljša pisavo. 
 
Nekateri otroci težko in okorno pisavo prenesejo v odraslo obdobje in nekateri mislijo, da obstaja povezava med pisavo in inteligentnostjo. Dr. Marquardt pravi, da to nikakor ne drži in količnik inteligentnosti nikakor ni povezan z videzom pisave. Okorna pisava je najpogosteje rezultat slabo razvite fine motorike prstov in dlani.

 
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd