EFT z medvedkom Zdravkom

(Foto: Diana Anđelić)

Pomoč za otroke

Z veseljem sporočam, da je medved Zdravko prispel tudi v Slovenijo. Še niste slišali zanj? Morda ste slišali za Tappybeara, kot je ime Zdravkovemu ameriškemu bratrancu? Niste? Potem je čas, da ga spoznate. Zdravka si je zamislila enajstletna deklica Christina, uresničil in ponudil svetu pa ga je njen oče Till Schilling. Till pozna EFT (tehnike čustvenega osvobajanja) in ga je tudi vsakodnevno uporabljal za pomoč svojim otrokom, zato je Christina iz lastne izkušnje vedela, kako učinkovita je ta tehnika. Nekega dne je Christina pazila sosedovega fantka, ki je še vedno lulal v hlače, in dobila je zamisel, kako bi EFT približala majhnemu otroku. Na svojega starega medvedka je našila gumbke, da je fantku lažje pokazala akupresurne točke … Zgodba je dolga in lepa, končala pa se je s tem, da je sosedov fantek nehal lulati, Till Schilling pa je ustanovil Tappybear.com. Od takrat medvedek potuje po svetu in dela dobra dela, EFT pa je dobil dobrega posrednika za svoja sporočila otrokom.

Takojšnje zdravilo in zaščita
Terapije, zlasti EFT, lahko pozdravijo stare rane in dosežejo, da se človek počuti bolj celostnega. Še bolje je, če se že kot otroci naučimo ravnati z neprijetnimi dogodki, se pred njimi zaščitimo in se pozdravimo TAKOJ, ko smo prizadeti. Življenje nam od malega prinaša večje (zloraba, izguba pomembne osebe) ali manjše (prepir s prijatelji) izzive. Tem se ne moremo izogniti, saj so sestavni del življenja. Oboji so nosilci močnih čustev, ki jih otrok predela bolje ali slabše, od tega, in ne od samih dogodkov, pa je odvisno, kakšne posledice bodo imeli za njegovo življenje v odrasli dobi. Ali bo otrok obvladal dogodke – ali pa bodo ti obvladali njega …

Kako pomagamo otroku v stiski?
EFT deluje na blokade v energetskem obtoku. Če je naše energetsko polje pretočno, je naše duševno in telesno počutje dobro, zdi se nam, da je življenje lepo (mislimo in čustvujemo pozitivno). Zato je koristno, da se, še preden se lotimo reševanja objektivnih težav, z eftanjem nanje kar najbolje pripravimo. Kadar smo slabo pretočni, težavo doživljamo kot večjo, kot so v resnici, sebe pa kot manj močne, kot smo.
Preden začnemo delati z otrokom, najprej eftajmo sami, saj s svojimi neobvladanimi čustvi (strahovi, jeza, dvomi …) delujemo na energetsko polje, pa tudi na miselni in čustveni svet otroka, ki je že tako v stiski. Naša uravnoteženost mu bo hitreje pomagala, da pride do svoje – in nasprotno, naša neuravnoteženost otroku potrjuje "brezizhodnost" njegovega položaja. Še posebno v hudih, kriznih situacijah moramo najprej pravilno oceniti položaj, še preden začnemo reševati stisko. Ne poznam hitrejšega načina za to, kot je EFT.

Najprej se eftanja naučimo sami …
Eftanje lahko izvajamo za otroka (na sebi), na otroku ali skupaj z otrokom, odvisno od otrokove starosti in težave, pa tudi od njegovega predznanja eftanja.
Najbolje je, če otroka naučimo eftanja takrat, ko ga ne potrebuje, ali ko je njegova težava manjša. Če ga ne obvlada, je dovolj, da ga mi. Otrok po uporabi eftanja zazna razliko med počutjem prej (frustracija, bolečina) in potem (olajšanje, ugodje).

… in nato še otroka
Prav doživljanje razlike otroka nauči večjega samozavedanja, ki ga bo naslednjič morda obvarovalo pred ponavljanjem napak. Otrok pri samostojnem izvajanju eftanja dobi moč, da si pomaga sam, tako da je neodvisen od okoliščin in odraslih. Hkrati z eftanjem se nauči so-čutja, ki ga zmoremo le, če najprej čutimo sebe. To pa je nekaj, kar je bilo otroke pred eftanjem zelo težko naučiti. Otroci, ki obvladajo eftanje, to znanje delijo s prijatelji.

Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki