Mož me je udaril!

(Foto: Jupiterimages)

Potrebujete pomoč - takoj!

Tomaž je imel za seboj grozen dan. V podjetju se je začelo govoriti o odpuščanju delavcev, sodelavec mu je prišepnil, da bodo obravnavali tudi njega. Doma pa žena in dva otroka. Ko ga je sodelavec pripeljal do doma, se je nemudoma zatekel v garažo. Da bi preveril, kako deluje avto, ki naj bi ga žena zjutraj pripeljala s popravila. Vžgal je motor in takoj zaznal enako škrtanje v motorju. "Kaj je sploh s tabo," je Tomaž prirohnel v hišo, "mi nisi mogla sporočiti v službo, da avto ni dobro popravljen!?" Marta je mirno odvrnila: "Meni se zdi, da je motor čisto v redu." "Ma, ti si nora. Koliko si plačala za to sranje?" je Tomaž postajal vse bolj divji. "Veš kaj, morda ne vem veliko o avtomobilih, nora pa nisem," se je branila Marta. Tomaž je začel preklinjati, najprej avto, nato še ženo. Postal je vidno rdeč in Marti zapovedal, naj bo že tiho. Marta pa ni bila: "Če si že tak korenjak, kot se delaš, zakaj nisi pri zadnjem popravilu mehaniku povedal, da te je ogoljufal?" Tomaž ji je primazal tako močno klofuto - ne prvo - da je padla po tleh. Marta je začela jokati, Tomaž pa si je prikimaval, češ da si je zaslužila: "Vse, kar sem pričakoval od nje, je bilo malo sočutja, pa me je takole zabijala!" Le neznaten glas mu je veleval, naj se ji opraviči, a je tudi ta prikrita želja do naslednjega dne zbledela.

Tepež z namenom

Mož udari z namenom, da bi ženo nadziral, si jo podvrgel, jo prestrašil ali k nečemu prisilil. Tepež je nujno pospremljen s čustveno zlorabo. Žena je torej deležna bolj ali manj grobega verbalnega zaničevanja in zmerjanja. Nekateri moški se ženam na glas posmehujejo, da so nesposobne, krive, ker je njihovo življenje zavoženo, da zaradi nje pijejo ali nimajo denarja oziroma dobre službe. Velika večina žensk navaja, da so se pred začetkom skupnega življenja počutile sposobne, lepe, zaželene. Čustveno zlorabljanje jih je pripeljalo do nevarno nizke samopodobe, tako da so sčasoma začele verjeti, da si udarce zaslužijo.

Oblike tepeža

Kjer so klofute ali udarci s pestmi, prej ali slej pride - naj je še tako težko verjeti - tudi do davljenja. Življenje v takšnih družinah je ogroženo; žena si mora nemudoma poiskati zatočišče. Ne sme se sprenevedati, češ, saj se ne bo ponovilo, ali se predajati izgovorom, češ da je bil mož tokrat res prenapet. V resnici je bil mož morilsko nastrojen. Primerov smrti, ki jim je predhodil tepež, je vse več tudi v Sloveniji. Po podatkih policije in nekaterih društev za samopomoč in proti nasilju se ženske vse pogosteje umaknejo pred nasilnim možem. Prijavijo moža in zahtevajo ločitev. K temu je veliko prispeval boljši socialni položaj žensk, ki so nekoč zgolj zaradi preživetja vztrajale z možem toliko časa, dokler niso zaradi preveč alkohola v eni noči izgubile življenje.

Kaj naj storim?

Niti za trenutek več ne smete biti žrtev moža, ki je, pa če to želite slišati ali ne - nasilen. Če ga ne boste skušali zaustaviti, se bo njegovo vedenje zagotovo poslabšalo. Zatecite se k svojcem ali dobrim prijateljem, nato pa možu jasno predočite njegovo vedenje. Če je le mogoče, to naredite v navzočnosti svojcev ali prijateljev, saj bodo njihova mnenja moža dodatno motivirala za zdravljenje ali samopomoč. Ne tolažite se z izgovori o moževem težkem otroštvu in s slepljenjem, da si boljšega odnosa morda sploh niste zaslužili. Če mož ne bo privolil v pomoč, je čas, da začnete razmišljati o razvezi. Nikar ne nasedajte moževim morebitnim opravičilom, češ da se to ne bo ponovilo. Možje, ki šele pričenjajo z nasiljem, se navadno opravičujejo, vendar obljub ne držijo. Če si mož ne bo poiskal pomoči, se bo to dogajalo vedno znova in vse pogosteje ponavljalo; vse težje vam bo zbežati iz odnosa, v nasprotnem primeru pa obstaja verjetnost, da bo vaša družina splavala na površje ...

Članek se nadaljuje »


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki