Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Tudi moški jokajo


(stran 3 od 3)

Ta spoznanja so vpeta v socialno-kulturne stereotipe o moških in tako so pogosto predstavljena tudi v medijih. Moški si prizadevajo biti uspešni, želijo biti junaki v vsakem položaju, bodisi v službi bodisi doma. Želijo reševati ljudi, popravljati stvari in izboljšati svet (čeprav utegne biti zanašanje na moč znak bežanja pred globljimi, negativnimi občutki). Družba jih vzgaja kot trdne, močne, v resnici pa številni trpijo za pomanjkanjem samozavesti. Pogosto skušajo delovati kot junaki zgolj zato, ker se bojijo občutka šibkosti in kazanja svoje ranljive plati. Moški, ki odstopa od tradicionalnih stereotipov, tvega, da ga bo družba, ki podpira takšne stereotipe, izločila: moška družba.

Toda samo zato, ker so moški, še niso imuni na strahove in negotovosti, s katerimi se spoprijemajo vsi ljudje. Pristajanje na tovrstne stereotipe in posploševanja ima skorajda vedno za posledico zadrževanje čustev. To pa je, kajti čustva nikdar ne izginejo sama od sebe, najmanj nezdravo. Moški, ki pristaja na te stereotipe in posploševanja, utegne plačati visoko psihofizično ceno. Z njimi se je treba spopasti. V končni in najhujši fazi ima namreč lahko mačistično predstavljanje moškosti za posledico kompleks nadrejenosti. Ta moške uči, da ženske obstajajo zato, da bi stregle potrebam moških in da v širšem pogledu niso pomembne. Mnenja, intuicija, občutki in želje ženske so po tem skrajnem pogledu pomembni samo v razmerju do tega, kako se vključujejo v mnenja, intuicijo, občutke in želje moškega.

Zreli moški ne podležejo takim stereotipom ter se ne bojijo navezovanja – in ohranjanja – stikov z ženskami kot sebi enakimi. Nezreli moški pa ostanejo večni otroci, okrog katerih se vrti ves njihov svet. Dečki se od svojih očetov učijo, da v življenju ohraniš nadzor tako, da si nadut in zaverovan vase. Naučijo se, da je edini cilj zmagati. Zmagamo pa tako, da bodo vsi okrog nas izgubili. Naučijo se tudi, da sta izkazovanje čustev in upoštevanje občutkov drugih izraz šibkosti. Edini ljudje, ki so vredni spoštovanja, so tisti, ki so telesno, družbeno ali finančno močnejši od tebe.

Toda ko otrok, ki se nikoli ni naučil zrelih odzivov, odraste v moškega z moškim telesom, z moškimi spolnimi potrebami in z moško telesno močjo, utegne biti rezultat za ljudi okrog njega nadvse naporen.

V razmislek vsem partnerjem, vsem očetom in vsem, ki to še boste.

PET STVARI, KI JIH HOČE MOŠKI SLIŠATI OD ŽENSKE:

  • Podpirala te bom v vsem, kar počneš." (Drži, da za vsakim uspešnim moškim stoji vsaj ena uspešna ženska!)
  • "Sprejemam te in vse, kar si." (Nikdar ga ne skušajte spremeniti!)
  • "Ekipa sva, srček." (Dober partnerski odnos ima skupno vizijo in poslanstvo).
  • "Seksi si!" (Priznajte, vsi si želimo komplimentov. Ne glede na to, kako dolgo se že poznamo!)
  • "Ljubim te, ne glede na vse."

ZLATA PRAVILA SPORAZUMEVANJA MED MOŠKIM IN ŽENSKO
1. Razkrijte konkretno težavo. Moški so osredotočeni na jasno označene komunikacijske cilje. Vedeti hočejo, kaj pričakujete od njih. Če poznajo odgovor na to vprašanje, menijo, da obvladujejo situacijo.
2. Ne razmišljajte naglas. Moški praviloma razmišljajo v sebi in povedo le končni rezultat. Svoje misli raje izrazijo takrat, ko že poznajo konkreten odgovor ali vsaj vedo, kaj želijo povedati.
3. Ne pritiskajte in ne ukazujte. Dajte mu možnost, da se sam odloči, kdaj in kako bo kaj naredil. Naj ima občutek, da je edini opazil, da je žarnica pregorela in da jo mora zamenjati prav ON.
4. Ne pričakujte, da vam bo podrobno opisal svoje občutke in čustva, ljubezen. Sprejmite ga takšnega, kot je.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd