Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ko se srce vname za mlajšega


(stran 2 od 3)Previdno
Sicer pa ne gre, da bi zapleteno dinamiko odnosov med moškim in žensko omejili le na dojemanje zunanjega videza partnerjev. Za uspešnost takšne zveze morajo biti izpolnjeni enaki pogoji kot pri vsaki drugi zvezi. Iskrena in nenehna skrb zase, ki pomeni skrb za svoje in partnerjevo psihofizično počutje, zdravje, razvoj, poštenost in odkritost pri reševanju konfliktov ter skupni cilji so le nekateri najpomembnejši. Kljub vsemu ni odveč, če se ženske, ki se odločajo za trajnejšo zvezo, izdatno poučijo o previdnostnih ukrepih, ko gre za ljubezen z mlajšim moškim. Koristna je že zavest, da srce ni igračka, ki bi jo dale fantiču (tudi takšnemu, ki je fantič že nekaj desetletij), saj jo ta lahko stre. Včasih si taki mladeniči - ne le v avanturah - privoščijo zabavo, kar lahko deluje kruto. Lahko se nam primeri, da bomo prisiljene razmišljati, kje se potika, ali je sploh resnicoljuben, kajti morda še ni izživel mladeniških želja. Kaj hitro se utegnemo znajti v bolestni odvisnosti, ko smo enkrat noro srečne, drugič pa ranjene in razočarane. Življenje se vrti le okoli njega, kar je daleč od romance in še dlje od ljubezni. Taki mladeniči so lahko nepopisno očarljivi, toda cena je previsoka, zato se prepričajmo, da je izvoljeni moški mož, in ne le fantič, in nikoli ne podvomimo, da je to tisto, kar si zares zaslužimo.

Strah pred staranjem?
Če je moški, ki ga ljubimo in s katerim smo morda tudi poročene, mlajši, nas pa z minevanjem let začenja skrbeti lastna telesna privlačnost, se je dobrodejno spomniti Gassetove trditve iz dela O ljubezni: "Ljubkost, in ne skladnost, ki jo ima njen stas, je lastnost, ki lahko učinkovito prebudi ljubezen!", "Ljubezen je nekaj, kar je resnejše in pomembnejše od navdušenja nad potezami obraza ali barvo oči, je odločitev o izražanju človeškega, ki se simbolično napoveduje v posebnostih obraza, glasu in mimike." Če je torej tisti, ki ljubi, iskren v opazovanju svojih čustev in jim "sledi na poti od sebe do ljubljene osebe, vidi, da se ljubezen ovija okrog drobnih stvari in se z njimi nenehno hrani". To so lahko navidez nepovezane karakteristike: kotički ustnic, barva glasu, način, kako nekdo nekaj reče.

V ljubezni naj bi bile, kot je razlagal že Jose Ortega y Gasset, še posebno pomembne vloge, ki jih igrajo potankosti fiziognomije in gest, saj le-te najtočneje odkrivajo resnično bitje osebe. Tista druga, telesna lepota ima neodvisno vrednost, to je objektivno plastično draž, ki se običajno nanaša na pojem lepote, čeprav tudi tej vrsti lepote včasih ne manjka notranje estetske vrednosti. Če je pravi, je to, da je mlajši, tako ali tako nepomembno dejstvo. Bilo bi povsem primerno, če bi o tem razmišljale kot Madonna, Cher, Joan Collins, Melanie Griffith, ki se večinoma družijo z veliko mlajšimi moški od sebe, četudi smo na pogled povsem običajne ženske.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd