Ko se srce vname za mlajšega

(Foto: Jupiterimages)

So ženske kaj drugačne od moških?

Ni potreben poseben dar za opazovanje ljudi, da ugotovimo, kako radi moški vseh starosti - od fantičev do starčkov - pogledujejo za čednimi mladenkami. So ženski odzivi drugačni od moških?

Za ščepec veselja
Številni moški se za njimi obrnejo, če je gospodična med mimoidočimi. Izjema so povsem sveže zaljubljeni, tisti, ki so v spremstvu svojih gospa in povrhu lepo vzgojeni, pa tisti zelo resni, ki jo ošvrknejo samo s kotičkom očesa. Najbrž celo globoko ljubeči moški takšnega, bolj ali manj diskretnega, pogledovanja nimajo za greh, prej za dokaz, da je z njihovimi naravnimi reakcijami vse v redu. Če nekoliko zanemarimo bonton, ki bi zagotovo premogel kakšno pripombo, imajo verjetno celo prav.Logično bi se bilo vprašati, koliko žensk, prav tako vseh starosti, se ozre za postavnim, recimo dvajsetletnim žrebcem. Če gre za skupino deklet, je verjetnost, da se bodo ozrle za njim, precej večja, kot če je ena sama, in precej manjša, ko dekle več ni dekle, marveč štiridesetletnica, petdesetletnica ... Takrat stvar opravijo mimobežni pogledi in bilo bi licemerno, če bi rekli, da so ženske "naravne reakcije" kaj prida drugačne od moških. Poleg estetskih užitkov ta nedolžna dejanja ponujajo tudi ščepec veselja do življenja, zato jih je škoda zamuditi.

Fantazije pod odejo
Če zgodbo malce razpredemo in njo, ki ga je opazila, ter njega, ki ga kar razganja od mladosti, prestavimo s ceste v drugo okolje, morda v park, galerijo, muzej. On pristopi k njej in začne pogovor. Morda obratno. Pogovorček diši po nečem drugem in obeta tisto, kar sicer živi zgolj v samotnih fantazijah pod odejo. Njeno? Njegovo?

Avantura? Bi se odločili za kaj takega? Vse je odvisno od naše modrosti. Ni se modro prepustiti sanjam z nekim mladeničem, na drugi strani pa bi bila škoda, če z njim ne bi doživeli nekaj sladkosti. Previdnost bi morala biti tudi tu mati modrosti, saj bi mladi lev utegnil stresti z razkošno, mlado grivo in se brezobzirno znebiti niti, ki so se morda nadejale, da omrežijo njegovo srce. Če torej jemljemo, to napravimo z lahkotnostjo Parižanke, ki živi v majhnem, ljubkem starinskem stanovanju, v četrtem nadstropju vetrovne ulice in kot burgundec v čaši za dva okuša omame ljubezni ... z nekom.

Bolje veselje kot strast
Tako rekoč nujno se je zavedati, da je z njim lepo, a da je dobro tudi brez njega. Boljše je veselje kot strast, kajti strast je moč, ki avanturi podeli krila, a v sebi nosi tudi seme odvisnosti, ki je lahko pogubna. Če se poslovimo od avantur in si ogledamo partnerske zveze ter zakone, v katerih je ženska malo ali veliko starejša od moškega, brž ugotovimo, da je tudi o tem zelo nespametno gojiti predsodke. Klišejsko razmišljanje, da je on v njej iskal mamo, velja samo včasih, kot tudi črnoglede napovedi, da bo on z leti in desetletji vse bolj šarmanten, ona pa vse bolj nagubana in neprivlačna. Vsaj zadnjemu se je, k sreči, deloma mogoče upreti in ne glede na partnerjevo starost kar največ storiti za ohranitev vitalnosti, zdravja in lepote. To seveda velja za oba spola.

Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki