Vse ženske Baracka Obame

(Foto: JupiterImages)

Ljubezen ne pozna meja

Nedavno ustoličenega ameriškega predsednika Baracka Obamo sta vzgojili dve močni ženski, ki sta se žrtvovali, da je lahko prišel do najboljše izobrazbe. Ti ženski, ki sta – vsaka na svojem področju – orali ledino, sta pomagali oblikovati predsednikov pogled na svet. Obama je odrasel v pragmatičnega idealista, kar nedvomno dolguje svojima dvema materama. Prvega temnopoltega ameriškega predsednika sta vzgojili in mu vcepili vrednote, ki so obogatile njegovo življenje ter ga naredile tako drugačnega in posebnega.
 

Pozitivno sta vplivali na njegovo življenje in ustvarili njegovo zunanjo in notranjo stabilnost ter prefinjenost, ki ju je izkazoval ves čas kampanje, vse do evforičnega vrhunca ob inavguraciji, kjer se je njegov spodrsljaj pri izgovarjanju slovesne prisege zdel prav prikupen. Ti ženski sta ga naučili samozaupanja in upanja. Zato gre pri zmagi Baracka Obame zasluga tudi njegovi materi in babici, ki tega zgodovinskega trenutka žal nista dočakali. Obamova mati je leta 1995 umrla za rakom jajčnikov, 85-letna babica Madelyn Dunham pa tik pred njegovo izvolitvijo. Življenji teh odločnih žensk ponujata vpogled v vrednote novega ameriškega predsednika – od babičinega pragmatizma do materinega idealizma.

Dve materi zgodovinske zmage

Nedavno ustoličenega ameriškega predsednika Baracka Obamo sta vzgojili dve močni ženski, ki sta se žrtvovali, da je lahko prišel do najboljše izobrazbe. Ti ženski, ki sta – vsaka na svojem področju – orali ledino, sta pomagali oblikovati predsednikov pogled na svet. Obama je odrasel v pragmatičnega idealista, kar nedvomno dolguje svojima dvema materama.

Prvega temnopoltega ameriškega predsednika sta vzgojili in mu vcepili vrednote, ki so obogatile njegovo življenje ter ga naredile tako drugačnega in posebnega. Pozitivno sta vplivali na njegovo življenje in ustvarili njegovo zunanjo in notranjo stabilnost ter prefinjenost, ki ju je izkazoval ves čas kampanje, vse do evforičnega vrhunca ob inavguraciji, kjer se je njegov spodrsljaj pri izgovarjanju slovesne prisege zdel prav prikupen.

Ti ženski sta ga naučili samozaupanja in upanja. Zato gre pri zmagi Baracka Obame zasluga tudi njegovi materi in babici, ki tega zgodovinskega trenutka žal nista dočakali. Obamova mati je leta 1995 umrla za rakom jajčnikov, 85-letna babica Madelyn Dunham pa tik pred njegovo izvolitvijo. Življenji teh odločnih žensk ponujata vpogled v vrednote novega ameriškega predsednika – od babičinega pragmatizma do materinega idealizma.

Iz preproste in delavne družine

Dolgoletna družinska prijateljica Georgia McCauley se spominja, da so bili preprosta družina. Nikoli niso bili prevzetni. Svoj zaslužek so raje vlagali v izobraževanje in potovanja. Njihov uspeh temelji na intelektu, trdem delu in žrtvah starih staršev. Prava ameriška zgodba.

Madelyn in Stanley sta odrasla v mestecu v Kansasu. On se je pridružil vojski, ona je delala v tovarni, v kateri so med drugo svetovno vojno sestavljali bombnike. Njun edini otrok se je rodil leta 1942; deklico sta poimenovala Stanley. Stanley je nato našel službo kot prodajalec pohištva v Seattlu, Madelyn pa se je zaposlila v banki. Temnooka najstnica Stanley je premogla velik smisel za humor, obenem pa je bila nadvse radovedna; zanimalo jo je življenje nasploh. Bila je razmišljajoča, po zaslugi svoje osebnosti in intelekta pa se je bila sposobna ozirati širše po svetu, zunaj ozkih meja lastnega sveta. Opazno je bilo, da teži po izobrazbi za svoje življenjsko delo; da bo to namenjeno izboljšanju življenja žensk in otrok, je vedela že zgodaj.

Začetek poti – Honolulu 

Po maturi leta 1960 so Stanley sprejeli na Univerzo v Chicagu, vendar je oče vztrajal, da se skupaj z družino preseli v Honolulu. Na havajski univerzi je spoznala študijskega kolega Baracka Obamo, karizmatičnega Kenijca filozofskega duha in prvega afriškega študenta na šoli. Še istega leta sta se poročila.

V tistih časih je bilo njuno razmerje kaznivo v skoraj polovici ameriških zveznih držav, toda Stanley je bila izredna ženska, to dejanje pa je bil nekakšen manifest njene osebnosti. Njeni starši so poroki sprva nasprotovali, naposled pa so se z njo sprijaznili, zlasti po rojstvu malega Baracka leta 1961. Čez dve leti je Obama starejši zaradi študija na Harvardu zapustil mlado družino in zakon je razpadel. Stanley je nadaljevala študij in ob pomoči staršev vzgajala sina.
Pozneje se je poročila s sošolcem Lolom Soetorom in družina se je preselila v Indonezijo. V skrbi, da sin ne bi bil prikrajšan za ameriško izobrazbo, je vstajala ob štirih zjutraj in ga poučevala cele tri ure pred odhodom v krajevno šolo. Pri desetih letih, ko je predelal vso dopisno snov, ga je poslala k svojim staršem, da bi ob pomoči štipendije obiskoval peti razred.

Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki