Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vse ženske Baracka Obame


(stran 2 od 2)

Obe materi sta orali ledino 

Medtem je njena mati v svetu bančništva odpirala vrata ženskam. Madelyn je bila ena od dveh žensk, ki sta leta 1970 napredovali do mesta podpredsednic v banki Bankoh, in sicer ob pomoči delovne etike, ki se je glasila: "Za napredovanje je treba delati trdo in po pameti."
Madelyn je skoraj sama preživljala družino. V Indoneziji je njena hči ugotovila, da ima vloga žensk na ruralnih območjih ključno vlogo pri ekonomskem uspehu njihovih družin. Tudi ona je orala ledino, le da na področju posojil, s katerimi je pomagala revnim ženskam pri ustanavljanju majhnih podjetij. Poleg tega je Stanley vse do svoje smrti vodila Women's World Banking, neprofitno organizacijo, ki podpira svetovno mrežo mikrofinančnih ustanov.

Z lastnimi dejanji lahko spreminjaš svet

Barackova mati je bila revolucionarka, Obama pa je na primeru njenega življenja in njenih življenjskih odločitev videl, da je mogoče z lastnimi dejanji spreminjati svet, pa naj je šlo za poroko z njegovim očetom ali pomoč revnim ženskam, da se osvobodijo stoletnih okov.
Upajmo, da se je iz bančniških zamisli svoje matere in babice kaj naučil in da mu bo to v pomoč, ko bo sestavljal skupino, ki naj bi ZDA in vsemu svetu pomagala iz finančne zmede.
V nečem pa se vloga ženske v vsem tem času vendarle ni spremenila: ko nekdo drug zakuha godljo, so pogosto ženske tiste, ki jo počistijo. Če je Obama resnično moder, bo uporabil znanje žensk iz svoje družine in preusmeril Ameriko – tokrat na pot trajnostne prihodnosti.

Materin pridih je čutiti tudi v Obamovem optimizmu, toplini in zgovornosti, odseva pa celo iz gesla njegove kampanje: "Sprememba, v katero verjamemo."

Babica kot mama

Madelyn Dunham je poskrbela, da Baracku v obdobju ločenosti od matere ni manjkalo ljubezni. Babica mu je priskrbela stabilnost in okolje, kakršno je potrebno za rast in razvoj v kritičnih otroških letih. Obamovo nenehno sklicevanje na babico je zgovoren dokaz, kako pomembno vlogo je imela v njegovem življenju. Dejstvo, da so temnopoltega vnuka vzgajali ljubeči beli stari starši, je nedvomno okrepilo njegovo razumevanje medrasne skladnosti.

Žena Michell steber družine 

Babica in Michell Obama imata podobnega duha, pravi Obama v svoji knjigi: "S svojo neverjetno praktičnostjo me Michelle spominja na Babi." Michellin oče je trpel za multiplo sklerozo, vendar je kljub neznosnim bolečinam vsak dan hodil v službo, da je lahko preživljal svoja otroka. Očetova trdoživost in odpornost sta oblikovali Michelle, ki je stroga, skorajda perfekcionistična mati. Obama ji v knjigi izraža iskreno hvaležnost, da je steber družine: "Življenje hčerk se ni spremenilo, in to je Michellino največje darilo zame." Ne preseneča, da se Michellin optimistični pogled na svet ujema z mantro njenega moža: "Zmoremo!"

Materina odgovornost 

Uspeh Baracka Obame je opomnik materam po vsem svetu, kako velika je odgovornost, ki jo imajo pri vzgoji otrok in ustvarjanju njihove prihodnosti. Psihologi poudarjajo, da je prvih osem let otrokovega življenja odločilnih za njegov prihodnji uspeh ali neuspeh. Matere bi morale otrokom dajati ljubezen, pozornost, predanost, požrtvovalnost, trden dom in spodbudno okolje, v katerem bodo razvili vse svoje potenciale. Pozitivne osebnostne lastnosti, kot so samospoštovanje, umirjenost, premišljenost, strpnost, poštenost, potrpežljivost, človečnost, skromnost in ljubezen, razvijemo že zgodaj v življenju.

Usklajevanje dela in družine 

Podpora žensk Obami se je močno povečala, ko je prišel v javnost Načrt za ameriške delavske ženske in družine. V dokumentu je Obama obljubil pomoč ženskam pri usklajevanju dela in družine, enakovredno plačilo, plačan bolniški stalež, prožen delovni čas, davčne olajšave za delavske družine in dostopno zdravstveno oskrbo. Te teme so zelo blizu Obami, saj so ga vse življenje obdajale močne ženske, ki so si na delovnem mestu mukoma utirale pot in obenem vzgajale otroke.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd