Obsedenost ali ljubezen?

  • T.K.
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Jupiterimages)

Ljubezen lahko postane najmočnejša motivacijska sila za razvoj − ali najbolj uničevalna sila v vašem življenju. Vse je odvisno od tega, kakšno ljubezen ljubite. Ljubezen pogosto zamenjujemo z obsedenostjo, čeprav gre za dve povsem različni stanji. Ljubezen je predvsem obojestranska, označujeta jo velika skrb in globina čutenja za dobrobit ljubljene osebe.

Obsedenost je po drugi strani stanje, ko strastna ljubezen podivja. Začne se z iskro zanimanja, ki v ugodnih okoliščinah utegne doseči orjaško intenzivnost. Obsedenost temelji na neresničnem upanju na povrnjene občutke. Obsedena oseba bo vsako nepomembno besedo ali gib objekta (ki ni oseba, saj njena čustva niso upoštevana) neuslišane ljubezni napačno razumela kot znamenje ljubezni, ki ohranja pri življenju nerazumno upanje. Že najmanjša povratna informacija, četudi jo motivira usmiljenje ali nečimrnost, bo povzročila evforijo, ki se neizogibno sprevrne v obup in bedo.

Obsedenost  ali prava stvar?

Podobno kot ljubezen se tudi obsedenost razvije, ko se oseba v popolnosti vpije v ljubljeno osebo (objekt), saj želi ubežati sicer nesmiselnemu in nesrečnemu življenju. Takšna obsedenost vodi do zanemarjanja pomembnih vidikov lastnega življenja. Dolgotrajno ločevanje ali konec tovrstnega razmerja ima za posledico različne simptome. Ti so lahko precej podobni tistim, ki jih doživljajo odvisniki od psihotropnih snovi, ko se čistijo (tako imenovani odtegnitveni sindrom).

Manični ljubimci …

…  so skrajno lastniški in zahtevni. Čeprav v razmerju nista oba partnerja enako manična, bosta najverjetneje zelo nezadovoljna. Nobena druga vrsta ljubezni namreč ne prenaša pretirane posedovalnosti in globoke negotovosti.

Neuslišana ljubezen

Mislili bi si, da so neuslišana čustva predvsem predmet književnega, glasbenega in filmskega opevanja, toda sodeč po razširjeni potrebi po psihološkem svetovanju in nakladah knjig za samopomoč, se dozdeva, da je vprašanje neuslišane ljubezni nadvse resno in dokaj razširjeno. Veliko pogosteje, kot priznavamo, se boj za srce osebe naših sanj konča klavrno, predvsem pa povzroči veliko bolečine in trpljenja.

Če že pride do bolečine, se občutki in čustva ljubezni pogosto sprevržejo v nevihto negativnih čustev. K sreči so redki skrajni primeri, ko si oseba, v želji, da bi omilila nevzdržno bolečino, vzame življenje ali celo umori ljubljeno osebo (če ne bo moja, ne bo nikogaršnja!). Toda neuslišana ljubezen lahko tudi v veliko blažjih primerih povzroči veliko trpljenje, kar utegne zmotiti tudi vsakdanje dejavnosti.

Klasična neuslišana ljubezen obsega položaj, v katerem ena oseba strastno ljubi drugo, pri čemer ji objekt ljubezni čustev ne vrača v isti meri. Vedno gre za intenzivno hrepenenje po bližini, nezadržno kognitivno obsedenost z objektom ljubezni in podaljšano obdobje trpljenja, ki sta ga povzročila zavračanje in ljubosumje. Gonilna sila ni seksualna zadovoljitev, marveč potreba po enakovrednem romantičnem interesu in vdanosti.

Obstaja tudi drugi tip neuslišane ljubezni, pri katerem je dinamika drugačna. Večinoma gre za ženske, ki "preveč ljubijo". Čeprav ta izkušnja ni rezervirana zgolj za ženski spol, je veliko pogostejša prav pri ženskah. Takšne ženske nenehno "silijo" v nesrečne zveze z moškimi, ki so nagle nravi, brezčutni in nagnjeni k zlorabljanju. Zanimiv dokaz za to so poročila, da se v primeru, ko se takšen moški spremeni in začne izkazovati ljubezen, lahko zgodi, da ga ženska zapusti in si poišče novo uničujoče razmerje. Očitno je, da takšnih žensk ne zanima vzajemnost občutkov.

Zakaj? Strokovnjaki menijo, da takšne ženske namenoma iščejo brezčutne in destruktivne osebe, saj so zaradi izredno hude izkušnje v otroštvu nezmožne vsakršne prave intimnosti. Najpogosteje gre za osebe, ki so odraščale v družinah, v katerih je vsaj eden od staršev kazal znake nasilja, brezčutnosti ali alkoholizma. Te ženske si nemara želijo vnovič preživljati takšno situacijo, da bi jo zdaj lahko popravile in si tako "prislužile" ljubezen, za katero so bile prikrajšane. Druga sila, ki jih žene, je potreba, da jih nekdo potrebuje, saj to v njih vzbuja občutek samospoštovanja. To je morda razlog, da imajo raje "neenak jarem", v katerem igrajo vlogo na vse pripravljene mučenice.

Cilj osebe, ki se mora čutiti potrebna, ni enovitost, tako kot v primeru klasične neuslišane ljubezni, marveč izpolnitev želje po potrebovanju, ne glede na to, kako nevredno in boleče je razmerje

Tretja vrsta neuslišane ljubezni je manj intenzivna, zato se tudi imenuje blažja neuslišana ljubezen. Zanjo je značilen občutek, da partner ljubezni ne vrača v enaki meri. Četudi gre samo za napačno dojemanje, v vsakem primeru povzroča nezadovoljstvo in zaskrbljenost. Toda ne gre pozabiti, da tudi blažji občutki nezadovoljnosti lahko vplivajo na kakovost ljubezenskega razmerja ali zakona, s tem pa tudi na življenje osebe.

Zamislimo se nad dejstvom, da se velika večina ljudi, ki so v razmerju, a tudi tistih, ki popolno razmerje še iščejo, ni naučila, kaj je ljubezen. Naše ravnanje vodijo sebični interesi in naravna potreba po občutku pripadnosti, to pa je nekaj popolnoma drugega od tistega, kar zahtevamo od drugih, namreč nesebično dajanje in razumevanje oziroma agape.

Skušajte se prepoznati v kateri od šestih klasičnih oblik ljubezni:
1. EROS:
partnerja iščeta posebne telesne značilnosti, strastna in romantična ljubezen
2. PRAGMA: razumsko iskanje potencialnega objekta ljubezni
3. AGAPE: temeljna, načelna ljubezen, ki v zameno ne pričakuje ničesar – brezpogojna ljubezen
4. LUDUS: ljubezen do ljubezni – ljubezen je igra
5. STORGE: čustvo, podobno globokemu sočutju – mešanica prijateljstva in ljubezni
6. MANIA: oblika odvisnosti, za katero so značilne obsedenost in skrajne spremembe v razpoloženju, ki se gibljejo od globoke depresije do evforije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki