Razlike med moškimi in ženskimi možgani

  • JN
  • sobota, 19. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Različni genetski vzorci

Vedenjske razlike med moškimi in ženskami naj bi bile posledica razlik v možganih, ki se oblikujejo že v maternici, torej še pred rojstvom. Ženski in moški možgani imajo različne genetske vzorce; med seboj se razlikujejo anatomsko in kemijsko. Nekatere raziskave dokazujejo, da imajo ženske štirikrat več možganskih celic (nevronov), ki povezujejo levo (semantični spomin, znanja, nepovezana s časom in prostorom, itn.) in desno (logika, analitika, celostna obdelava podatkov v okviru časa in prostora, prepoznavanje obrazov in vzorcev, interpretiranje in ocenjevanje glasbe, zaznavanje globine, čustvovanje itn.) možgansko poloblo oziroma hemisfero.

To je razlog, da imajo učinkovitejši »dostop« do obeh hemisfer, desno polovico možganov uporabljajo pogosteje kot moški in se lahko osredotočijo na več problemov hkrati. Študije kažejo, da ženski možgani rešujejo naloge z obema hemisferama, moški pa le z eno. Ženske in moški različno procesirajo informacije zaradi razlik v velikosti dela možganov, ki se imenuje splenium; ta je pri ženskah veliko večji kot pri moških, v njem pa poteka večja možganska aktivnost.

Študija, ki so jo opravili znanstveniki s harvardske medicinske fakultete, odkriva, da imajo ženske proporcionalno večji sprednji del možganov, zadolžen za odločanje in reševanje problemov, a tudi večji limbični korteks, ki uravnava čustva.

Druge raziskave so pokazale, da je tudi hipokampus, kjer je predel za kratkoročni spomin in prostorska razmerja, proporcionalno večji pri ženskah. Nasprotno sta proporcionalno večja možganska dela moških možganov parietalni korteks, ki procesira signale iz čutnih organov ter je povezan s prostorskim zaznavanjem in ravnotežjem, in amigdala, majhen možganski del, ki nadzira čustva pri spolnem vedenju. Moški imajo tudi razmeroma večji del temenskega režnja; ta je pomemben za dojemanje prostora ter zaznavanje in ločevanje dražljajev.

Ženski možgani v povprečju proizvajajo manj serotonina kot moški. Serotonin je udeležen pri uravnavanju čustvovanja, nanj pa delujejo številna zdravila, tudi tista proti depresiji. Na osnovi te ugotovitve si lahko razložimo večjo dovzetnost žensk za to bolezen.

Razlike v možganih moških in žensk imajo opraviti tudi s hipotalamusom, skupkom živčnih celic na spodnji strani velikih možganov, kjer je center za uravnavanje telesne toplote. Hipotalamus je ključna možganska struktura, saj pomembno vpliva na čustveno vedenje, žejo, lakoto, uravnavanje telesne temperature in presnove ter celo na motivacijo. To je nadzorni center drugih delov možganov, kar je pomembno za razumevanje razlik med spoloma.

Ponazorimo s primerom: dokazano je, da hipotalamus pri moških deluje neciklično, pri ženskah pa ciklično. Ženski hipotalamus torej ciklično vpliva na jajčnike, ker pa jajčniki proizvajajo hormone, ciklično nihajo tudi ravni hormonov. S tem si lahko razložimo nihanje razpoloženja in temperamenta pri ženskah. Hormoni so namreč nekakšni kemični stimulatorji, vsak od njih pa drugače vpliva na telo. Ženske imajo tudi obsežnejše povezave med možganskima poloblama in manjše jedro (INAH3) v hipotalamusu, ki je pomembno za spolni odziv.

Možgani žensk in moških so kvantitativno različni tudi na območju, imenovanem limbični sistem. To je del velikih možganov, odgovoren za nekatere vegetativne funkcije, čustvene odzive, učenje in spomin. Limbični sistem žensk je večji od moškega in je hkrati tudi edino območje možganov s številnimi receptorji estrogena. Estrogen je ženski hormon, zaradi katerega je ženska – ženska, prav po njegovi zaslugi imajo ženske prsi in lahko rojevajo otroke. Limbični sistem vpliva tudi na večjo čustveno občutljivost v obdobju pubertete, med menstrualnim ciklom (PMS) in v menopavzi.

Na splošno so moški možgani visoko sistematizirani. Imajo veliko zmožnost za »predalčkanje«, majhno zmožnost za opravljanje več nalog hkrati, visoko zmožnost za nadziranje čustev, šibko usmerjenostjo v odnose in veliko usmerjenostjo k projektom.

Moški možgani so učinkovitejši pri fokusiranju, ženski pa pri integriranju. Zato toliko žensk razmišlja holistično in imajo boljšo intuicijo. Moški zaradi značilnega delovanja možganov v stresni situaciji pogosteje reagirajo, še preden razmislijo. Na tveganja se odzivajo agresivno in se nagibajo k tekmovanju z drugimi moškimi.

Ženski možgani omogočajo opravljanje več nalog hkrati in imajo slabšo zmožnost nadziranja čustev. Pred ukrepanjem pomislijo hitreje kot moški, na tveganja se odzivajo previdneje, raje imajo sodelovanje kot tekmovanje.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki