Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Resnična zgodba: Zveza - naveza - razveza


(stran 3 od 4)


KAKO SE SPOPRIJETI Z LOČITVIJO
Ko se zakonca naposled odločita za ločitev, nastopi nov šok, ki je nemalokrat celo hujši od prejšnjega. Zlasti ženske imajo veliko težav s prilagajanjem na novo življenje in včasih mu celo niso kos. Preboleti ločitev in zaživeti na novo ni lahko. Zato je še kako pomembno, da temeljito premislimo, preden se odločimo za takšen korak. Star pregovor pravi: zakon morda ni za zmeraj, ločitev pa zanesljivo je! Temu v prid govori veliko dolgoletnih izkušenj ljudi, ki so prestali proces ločevanja.

Celo več! Nekateri vidijo "ločevanje" kot dolgotrajen proces, ki se nikoli zares ne neha. Seveda če ne spadate med tiste, ki radi vržejo puško v koruzo. Preboleti ločitev je veliko težje, kot si kdo morda predstavlja. Ponavadi traja precej dlje, kot si upate priznati, preden se duševnost navadi na novi položaj. Predvsem pa: nikoli se ne razplete tako, kot ste si predstavljali pred usodno odločitvijo, če pa že, zagotovo ne za dolgo. Se že najde kaj, kar vas neprijetno preseneti.

Življenje po ločitvi je namreč polno sprememb in naglih zasukov, na katere ne boste imeli veliko vpliva. Najpogostejša zanka, v katero se ujameta pravkar ločena človeka, je starševstvo, ki se ga lotita s polno vnemo, ne da bi se predtem pripravila na vse, kar sodi k temu. Eno je starševstvo v organizirani družini, nekaj drugega je starševstvo zunaj nje.

Starševstvo zunaj osnovne celice zahteva drugačno sporazumevanje, nenehno trgovanje, pogajanje med partnerjema, ki se morata v prid otroku včasih odreči svojim zahtevam. Pri tem je najpomembnejše, da se naučite odpuščati "grehe" nekdanjega izvoljenca, predvsem pa nehate prati umazano perilo pred očmi otrok. Z vidika vojne med spoloma to pomeni predvsem to, da se v prid končne zmage naučite izgubljati bitke. Takšno življenje je torej polno nepredvidljivih obratov, ki niso bili v vaših željah in predvidevanjih, zato vam ne ostane nič drugega, kot da se naučite plavati s tokom, ker se boste v nasprotnem utopili v nezadovoljstvu in jezi. Otroci in obveznosti, povezane z njimi, vas bodo nenehno spominjali na dejstvo, da je ločitev - v nasprotju z zakonom - večna. Značilna bolečina v trebuhu vas bo obiskala ob vsakem snidenju z bivšim: na družinskih slovesnostih, podelitvah šolskih priznanj, birmah, skupnih počitnicah ...

Če se ne boste hoteli odreči starševstvu, boste preprosto morali sodelovati in premagati občutek neugodja tam spodaj. Prav lahko, da se bosta iz sovražnikov sčasoma prelevila v prijatelja ali celo zaupnika. Veliko žensk se po ločitvi še vedno ukvarja z napakami nekdanjega moža, kar lahko postane pravcata mora. Tudi zato, ker so nekatere napake pri moških nepopravljive.

Sicer pa ga ni boljšega od dobre ločitve, pravijo tisti, ki so siti temačnih zgodb o razvezah. Kaj je lepšega, kot če družina z otroki tudi po ločitvi ostane družina. Vse to je mogoče ob civiliziranem dialogu vseh vpletenih in dobri volji, ki je je pri nas vse manj - prav po krivdi vse mogočih grozljivih zgodb o ločitvah.

Za nov začetek je ključno, da se preusmerimo od preteklosti na sedanjost in prihodnost, da si napolnimo življenje z novimi dejavnostmi in pustimo, da steče psihološki proces žalovanja. Žalovanje je normalen proces, ki ga doživljamo ob vsaki izgubi. Po spoznanjih Sanje Rozman naj bi trajalo od šest mesecev do dveh let, seveda če ga ne oviramo tako, da skušamo s tem povezana čustva pozabiti in potlačiti. Treba je občutiti vso žalost, tudi jezo in strah, in nato se nekega jutra zbudiš in vse je drugače; ptički drugače pojejo, zrak diši po pomladi in spet čutiš življenje v sebi.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd