Samsko življenje

  • JN
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Nov življenjski slog?

Število ljudi, ki so se odločili za samsko življenje, narašča. Vendar je to v primerjavi s časom, ko so bili samski ljudje največkrat zagrenjeni in osamljeni, povsem drugače. Zdaj se ljudje odločajo za samsko življenje iz povsem drugačnih razlogov -- takšna izbira jim daje svobodo in čas, ki ga preživijo sami s seboj. Kakovost življenja se s tem za marsikoga izboljša. In vendar – ali je samsko življenje za vsakogar?

Nov življenjski slog

Naraščanje števila ljudi, ki se že precej mladi odločijo za samsko življenje, dokazuje, da to ni le muha enodnevnica, pač pa morda povsem nov življenjski slog. Premik od družinskega k samskemu življenju je del družbenih sprememb minulega stoletja, ko je prišlo do razvoja komunikacij, premika od stabilne poslovne kulture k mobilni, predvsem pa do množičnega vdora žensk na delovna mesta. Vse več žensk se odloča za samsko življenje, pogosteje se ločujejo in tudi poročajo se pozneje – če sploh.
Samsko življenje ostaja in postaja trend velikih mest, predvsem v Severni Evropi. Novo evropsko gospodarstvo je občutno prispevalo k oblikovanju trenda samostojnosti. Moderni Evropejci so dovolj bogati, da si lahko privoščijo samsko življenje, in dovolj temperamentni, da si to tudi želijo.

Nekaj pozitivnega?

Nekoč je za ljudi, ki so živeli sami, veljalo, da so dvajsetletniki z dobrimi službami in mastnim zaslužkom ali pa ovdoveli starejši občani. Upokojenci, zlasti starejše ženske, predstavljajo velik delež samskih ljudi.

Drugi del predstavljajo 30- in 40-letniki, pri katerih je samsko življenje stvar življenjske izbire. Tako se trend samskega življenja seli med mlade, ki si želijo živeti sami in v samsko življenje niso (bili) prisiljeni. Nekoč je veljalo samsko življenje za negativno, skupno življenje pa za pozitivno. Zdaj se torej začenjajo časi, ko je tudi samsko življenje mladih nekaj pozitivnega.

Odrekanja

Razmere v gospodarstvu, predvsem pa delovni urnik, ki postaja podoben evropskemu, zahtevajo, da so uslužbenci dolgo zdoma. Tako jim ostane malo časa za razmerja. Nekateri celo ugotavljajo, da imajo premalo časa celo za to, da bi bili osamljeni. Novi trend samskega življenja torej zahteva tudi odrekanje – na čustvenem področju. Ljudje od partnerja zahtevajo vse več, razmerja tako ne trajajo dolgo -- če se sploh začnejo. Nekateri, predvsem ženske, se zaradi kariere odrečejo družinskemu življenju.

Kaj pa stroški?

Samsko življenje ni poceni. Visoke najemnine zahtevajo visoke plače, takih pa ni veliko. Samih živi veliko več ljudi na visokih položajih in z dobro plačo. Nekaterim je pač ljubše, da berejo, kuhajo in se zabavajo sami, brez dogovarjanja, kdaj in kako.

S tako svobodo se kaj hitro zasvojimo. Predvsem ženske, saj družba še vedno pričakuje, da bo ženska gospodinja v skupnem gospodinjstvu. Boj proti temu je pogosto že vnaprej obsojen na propad. Za mnoge ženske je torej edina možnost, da obdržijo spolno enakopravnost -- samsko življenje.

Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki