Intimna zgodovina poljuba

(Foto: Jupiterimages)

Anatomija slavnih poljubov

Najbolje plačan poljub je stal 350 tisoč ameriških dolarjev: toliko je neka oboževalka odštela Georgeu Clooneyju za pravi francoski poljub. Ta je delo dobro opravil, denar pa nakazal skladu za boj proti aidsu. Scarlett in Rhett, v resnici Vivien Leigh in Clark Gable, sta po mnenju publike in kritikov v filmu V vrtincu iz davnega leta 1936 uprizorila enega od najslavnejših poljubov vseh časov. Poleg tega, da film vsekakor spada med tiste z oznako "morate videti", je to še en lep povod za ogled.

Pravzaprav gre za dva poljuba: prvi se zgodi na poti v Atlanto, ko Rhett poskuša objeti Scarlett in jo za slovo poljubiti. Odhaja v bitko in nekoliko izzivalno govori, da si želi živega spomina na njene poljube. V ozadju je oranžna pokrajina v ognju. Ko mu Scarlett ne odgovori, jo poljubi proti njeni volji … Veliko let pozneje se Rhett, zdaj že njen mož, opit vrne in jo spet poljublja brez njene privolitve. Ta prizor enako mojstrsko kot v romanu Margaret Mitchell sporoča neizmerno erotičnost trenutka. Čeprav se Scarlett sprva upira, jo strast premaga z neubranljivo močjo.

Vznemirljivo
Ta znameniti par spada med tiste, katerih poljubi v gledalcu sprožijo pospešeno bitje srca še več desetletij po tem, ko so bili ujeti na filmski trak. Brez zadržkov lahko rečemo, da poljub v marsikaterem filmu predstavlja najvišji trenutek resnice, ne glede na to, ali se nanaša na ljubezen na prvi pogled, na prepovedano ljubezen, posedovalno ljubezen, prvo ljubezen ali tragično ljubezen. Zlasti v filmih starejšega datuma so bili poljubi še posebno vznemirljivi, saj je bilo domišljiji gledalca prepuščeno veliko več kot v novejših.

Dediščina pramater?
Kot pravi Julie Enfield, antropologi še niso enotni, ko gre za vprašanje, kako je prišlo do prvega poljuba. Eni so prepričani, da je to dediščina, ki smo jo dobili od pramater. Te so hrano najprej prežvečile in jo nato zmehčano, usta na usta, dajale otrokom. Tudi številne živali tako hranijo svoje mladiče: šimpanzi svojim mladičem dajo v usta prežvečene banane, medtem ko levinje izpljunejo v usta mladičev meso.

Drugi poznavalci menijo, da poljubljanje izhaja iz taktilnega zadovoljstva, saj vsem ugaja nežno ljubkovanje partnerjevih ust. Strinjajo se, da je poljubljanje stvar instinkta, človekovega nagona, obenem pa nekakšna biološka pojedina. Naša intimna vzajemna lakota se lahko potolaži edinole pri neusahljivem vrelcu čutne hrane, ki jo ponujajo partnerjeva usta.

Ženske preverjajo …
Znanstveniki so dognali, da ženska z izmenjavo sline v resnici nezavedno preverjajo, ali je partnerjev genetski zapis drugačen od njenih, kar je zagotovilo, da bodo skupnim potomcem prihranjene nekatere prirojene šibkosti in bolezni. Pomemben je tudi način poljubljanja, saj naj bi ženska na osnovi tega, kako se moški poljublja, razbrala pomembno sporočilo, kakšen bo kot oče in partner..

Eliksir
Način poljubljanja se ni spremenil že tisoče let. Trditev, da nas topli, vznemirljivi, poživljajoči in drugi poljubi držijo pri življenju enako, kot so že številne rodove, sploh ni pretirana, saj so polni čarovnije, obenem pa nas hranijo in ohranjajo večni ogenj ljubezni. Poljubi premorejo silo, ki nas lahko spremeni. Tudi dobesedno, saj poljub lahko spremeni žabo v kraljeviča in prebudi Trnuljčico, pa čeprav samo v pravljici.

Da poljub premore posebno alkimijo in da je eliksir, ki prinaša preobrazbo, potrjuje verovanje, da poljub desnega stopala svetnikovega kipa bolnim povrne zdravje, a tudi, da ima materin poljub čudežno moč, ki prežene bolečino.

Večina bi se strinjala, da lahko prvi poljub določi vse drugo. Lahko je nedolžen, lahen ali strasten, zagotovo pa par popelje v erotične višave. Ljubezen se pogosto začne s prvim poljubom. Številne ženske in dekleta se na temelju prvega sočnega poljuba odločijo, ali s tem moškim želijo deliti tudi druge užitke. "Moški, ki ni prav vešč, navadno ne bo zakoračil čez prag," piše Julie Enfield in natanko določi, katera je odločilna odlika moškega, ki obvlada umetnost poljubljanja.

Idealen je moški, ki poljub doživlja kot zadnjo postajo, v njem neizmerno uživa in ga nikakor ne razume kot zgolj prvi korak na polteni misiji, kar je resda v nasprotju s splošnim moškim dojemanjem, po katerem je poljub uvod v seks. Če hoče moški resnično osvojiti partnerico, mu ne ostane drugega, kot da je potrpežljiv, saj je fenomenalen prvi poljub tisti, po katerem si partnerja zaželita – še poljubov.

Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki