Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

EFT: za srečno otroštvo


(stran 2 od 3)

Niso vsi zaželeni

Veliko otrok je ljubljenih in zaželenih, niso pa vsi. Številni se znajdejo v okoliščinah, ki so prezahtevne celo za njihove starše. Zato se ti otroku ne posvetijo toliko, kot bi bilo potrebno za njegov harmoničen razvoj. Pri otrocih, ki se rodijo v disfunkcionalno okolje, v čustveno in materialno pomanjkanje, je jasno, da se stvari ne bodo dobro odvijale in da bo tak, neustrezen način odraščanja osnova za njihovo bolj ali manj težko odraslo obdobje.

Trije primeri

Vzemimo za primer življenje v neki urejeni, povprečni družini, vzemimo, da je otrok zaželen in ljubljen, da so njegove materialne in čustvene potrebe dokaj zadovoljene. Kljub najboljši volji in skrbi staršev otrok doživlja marsikaj, česar ne razume, ne more prav umestiti, ker nima izkušenj. Taki dogodki lahko vzbudijo čustva, s katerimi ne zna ravnati. Potisne jih v nezavedno, na videz nanje pozabi.

  • Strah pred temo

K meni v pisarno je prišel prav velik, močan moški, zelo uspešen v svojem poklicnem življenju. Komaj mi je zmogel povedati, da ga je strah teme in da ima vso noč osvetljeno celo hišo, kar njegovo družino izredno moti. Ni vedel, od kod njegov strah izvira. Ob pomoči EFT se je spomnil, da je kot majhen otrok živel pri babici in spal na lesenem podstrešju, kjer se je ponoči vse gugalo in škripalo. Majhen otrok si tak pojav razloži s pomočjo podatkov, ki jih ima – da ga ponoči ogrožajo pošasti. Ker se pred njimi ne more ubraniti, se pokrije čez glavo in skuša čim prej zaspati, v njegovo nezavedno pa se zapiše povezava strah-tema. Kot odrasel moški teme ne povezuje s pošastmi, saj ve, da jih ni, a to mu ne pomaga prekiniti te povezave.

  • Strah pred petjem

Druga zgodba je moja, ko mi je »tršica« pri pevskem zboru, kamor sem zelo rada hodila, namignila, naj med šolskim nastopom raje samo odpiram usta ... Zdi se mi, da z mojim posluhom in glasom ni dosti narobe, ampak nikoli nisem prav z užitkom prepevala slovenskih narodnih na kakšni zabavi. Celo nerodno mi je bilo namesto kolega, ki je z velikim veseljem in zelo na glas hudo »fušal«, pa mu bodisi ni bilo mar ali pa se tega sploh ni zavedal.

  • Dati vse od sebe

Tretji primer je zgodba krasnega, mladega, bistrega in čednega dekleta. Preveč skrbni starši so ji vcepili sporočilo, da mora vedno in povsod »dati vse od sebe«, da bo uspešna. Pozneje je to še nadgradila in je zdaj, zaradi perfekcionizma, prikrajšana za marsikaj. Ne dovoli si bližine fantov, »ker je predebela«, ne more narediti izpita za avto, ker jo izdajo živci, s svojimi izdelki ni nikoli zadovoljna, ker »ve, da zna bolje«.
Te tri zelo vsakdanje zgodbe sem povedala zato, ker nam sporočajo: ni treba, da se nam v otroštvu zgodi kaj zares travmatičnega, da nam pozneje ne gre tako dobro, kot bi nam lahko.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd