Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Mami, kaj je seks?


(stran 2 od 2)

10. "Kako pride otrok iz telesa?"
Kaj odgovoriti: "Ko je otrok pripravljen, ga maternica potisne ven med maminimi nogami. To traja nekaj ur."

11. "Kaj je masturbiranje?"
Kaj odgovoriti: "Masturbiranje je dotikanje intimnih delov, ki je normalno in neškodljivo, vendar to lahko počneš samo, kadar si sam/sama."
 
12. "Kaj je to puberteta?"
Kaj odgovoriti: "To je čas, ko se tvoje telo spreminja v telo odraslega človeka. Puberteta traja približno med 9. in 16. letom. Telo se bo samo odločilo, kdaj je pravi čas za nastop pubertete."

13. "Kaj je menstruacija?"
Kaj odgovoriti: Razložimo, da je to sestavni del odraščanja: "Z menstruacijo žensko telo vsak mesec pokaže, da ima lahko otroka. Med menstruacijo dekle vsak mesec nekaj dni krvavi iz nožnice."

14. "Kdaj bom dobila prsi?"
Kaj odgovoriti: Prsi so za dekle vir ponosa, zavidanja, skrbi, a tudi sramu. Hčerki povejte, da velikost prsi ne določa tega, ali je oseba lepa, seksi, priljubljena … "Prsi se ti bodo začele razvijati v puberteti; to je eden od znakov, da odraščaš."

15. "Kaj so mokre sanje?"
Kaj odgovoriti: "Mokre sanje so znak, da je fant v puberteti. Testisi proizvajajo spermo; ko se je nabere preveč, mora ven. To se zgodi v spanju. Mokre sanje niso močenje postelje, ampak nekaj normalnega in naravnega, kar se dogaja večini fantov."

16. "Kaj pomeni homoseksualec/gej?"
Kaj odgovoriti: "Gej je druga beseda za homoseksualca. Homoseksualca privlačijo ljudje istega spola – moške torej moški in ženske ženske (lezbijke). Če se imajo radi − tako kot mamica in očka − živijo skupaj in imajo spolne odnose."

17. "Kaj počneta?"
Kaj storiti/odgovoriti? Če nas otrok zaloti med spolnim odnosom, mu rečemo, da potrebujemo zasebnost: "Pojdi v svojo sobo, takoj pridem za tabo." Nato se pogovorimo z otrokom: "Mami in očka sta se ljubila in si s tem kazala, kako zelo se imata rada. Navadno se zakleneva, saj je to dejanje, ki potrebuje zasebnost, tokrat pa sva na to pozabila." Otroka vprašajte, ali ga je to vznemirilo in ali kaj potrebuje. Poskrbite, da otrok ne bo prestrašen ali zaskrbljen, in poudarite, da ni naredil nič narobe. Ne oštevajte ga, ker ni potrkal.

18. "Od kod pride dojenček?"
Kaj odgovoriti: Odvisno od otrokove starosti lahko poveste, da dojenček zraste iz jajčka v mamini maternici (pokažete na trebuh) in pride ven skozi posebno mesto, ki se mu reče vagina. Zelo majhnemu otroku ni treba razlagati ljubljenja oziroma spolnega odnosa, saj tega ne bo razumel. Lahko pa mu poveste, da se imata mamica in očka rada in da sta veliko skupaj. Razložite, da se očetov spermij združi z maminim jajčecem in da iz tega začne rasti dojenček. Večina otrok, mlajših od šest let, bo takšen odgovor razumela. Pomagajo tudi starosti primerne knjige. Na vprašanja odgovarjajte naravnost in z malo informacijami naenkrat.
 
19. "Kako se naredi otroka?"
Kako odgovoriti: "Očka ima semena, imenovana spermiji. V tekočini, imenovani sperma, jih je več milijonov. Mamina jajčeca rastejo v njenih jajčnikih. Ko se mamica in očka združita, se eden od spermijev združi z jajčecem in tako nastane otrok."


KAJ LAHKO RAZUMEJO OTROCI RAZLIČNIH STAROSTI?

  • Od 2 do 3 leta: otrok razume prave besede za posamezne dele telesa, kot so penis, vagina …
  • Od 3 do 4 leta: otrok se že zaveda razlik med spoloma in pogosto vpraša, od kod pridejo otroci. Odgovori naj bodo kratki, preprosti in resnični. Ker se otroci v teh letih pogosto dotikajo svojih genitalij, otroka poučite, da to lahko počne samo, kadar je sam. Razložite mu tudi razliko med želenim in neželenim dotikanjem. Otrok je v tej starosti zmožen razumeti, od kod pride dojenček, ne pa tudi koncepta oploditve. Zadošča naslednja razlaga: "Mami ima v trebuščku maternico, kjer si živel, dokler nisi bil dovolj velik, da se rodiš.
  • Od 4 do 5 let: otrok razume, kako se rodi novorojenček. Primeren odgovor: "Ko si bil pripravljen na rojstvo, te je mamina maternica potisnila skozi vagino na prosto."
  • Od 5 do 6 let: otrok že ve, kako deluje njegovo telo. Ima splošno predstavo o tem, kako se "delajo" otroci. ("Naredila sta te mami in očka.") Če pričakuje podrobnejšo razlago, mu povemo: "Majhna gibljiva celica v očku, imenovana spermij, se je združila s celico v mamici, ki se ji reče jajčece."
  • Od 6 do 7 let: otrok premore splošno razumevanje spolnega odnosa. Lahko mu poveste: "Narava je ustvarila moško in žensko telo, ki se združita kot koščka sestavljanke. Ko se združita penis in vagina, spermij skozi penis priplava do jajčeca in ga oplodi." Razložite otroku, kaj menite o spolnosti in spolnih odnosih. Na primer: "Spolnost/seks je eden od načinov, kako si ljudje izkazujejo ljubezen."
  • Od 8 do 9 let: otrok se zaveda, da je spolnost pomembna, kar ga tako učijo mediji in vrstniki. Pri tej starosti je kos vsem osnovnim dejstvom o vseh temah, tudi posilstvu.
  • Od 9 do 11 let: otrok se zaveda sprememb, ki se v puberteti dogajajo s telesom. Bodite pripravljeni na pogovor o seksualno obarvanih temah, ki jih otrok zasledi v medijih.
  • Od 12 let naprej: otrok si oblikuje lastne vrednote in predstave o spolnosti. Vsake toliko preverite, ali jih ustrezno razume.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd