Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Mami, kaj če sem homoseksualec?


(stran 2 od 2)Poiščite njegove prijatelje

Ne silite mladostnika, da bo potrjeval, češ da je ta ali ona oseba nasprotnega spola videti privlačna ali celo poželjiva. Ne vsiljujte mu golih fotografij in podobnega. (Dragi bralci, s takšnimi in podobnimi pričevanji o ravnanju staršev sem se srečal pri dolgoletnem delu z geji in lezbijkami.) Pozanimajte se raje o njegovih/njenih prijateljih. Naj vam pove, koga ima rad bolj, koga manj in zakaj, seznanite se z njegovimi prijatelji in družbo. Toda ne bodite odkrito sumničavi, ne dovolite si neprimernih ali celo grobih opazk na račun mladostnikovih prijateljev.

Ne silite v otroka

Še enkrat se vrnimo k predsodkom in odzivom, ki izvirajo iz njih. S takšnimi in podobnimi odzivi boste naredili otroku medvedjo uslugo. Ni rečeno, da je homoseksualen, če vas sprašuje o homoseksualnosti. Morda gre le za radovednost, radovednost o človekovem bivanju pa je lastnost, ki jo velja spodbujati.

Predvsem pa ne silite otroka, da vam nemudoma prizna karkoli o vprašanju homoseksualnosti. Pustite mu, da se vam odpre, omogočite mu, da vam lahko zaupa, le tako mu boste zares pomagali in spoznali, kako in v kakšni meri je ta tema del njegove/njene osebnosti.

Brez nestrpnosti

Burne reakcije staršev imajo slabe posledice. Zaradi njih utegne mladostnik razviti strah in odpor do homoseksualnosti; temu pravimo homofobija. Istospolno usmerjene ljudi bo na tak ali drugačen način zavračal, vedeti pa moramo, da nestrpnost ni dota, zaradi katere bi bili starši lahko ponosni nase. V primerih, ko gre za mladostnika, ki je gej/lezbijka, so stvari še hujše in bolj zapletene.

Burne in dramatične reakcije utegnejo povzročiti, da se bo mlad človek, ki je še vedno močno navezan na starše, obsojal in razvil občutke krivde, ker ni zadovoljil njihovih pričakovanj. Rezultat je lahko na eni strani (poskus) hlinjenja heteroseksualnosti, ki se utegne v skladu s pričakovanji in normami izteči celo s poroko z osebo nasprotnega spola, toda to ima lahko v nadaljevanju dramatične posledice, kot so razočaranja, razpad družine ...

Na drugi strani utegne mladostnik razviti opurtunistične oblike vedenja, kar bo imelo za posledico, da se bo v življenje podajal sam, nepripravljeno in brezglavo. Takšen vstop na življenjsko pot odraslih, ki je tudi posledica slabe samopodobe in pomanjkljive samozavesti, bo imelo za marsikaterega mladostnika prej ali slej dramatične posledice, ki se utegnejo izraziti tudi v obliki zlorabe drog ali alkohola. Obstajajo še druge oblike, ki jih utegne razviti mladostnik, ki so ga starši zavrnili, vendar na tem mestu ni prostora, da bi o tem pisal podrobneje.

Molk je lahko nasilje

Na koncu naj opozorim, da tudi "tihi" odzivi niso primerni, še posebno če nismo prepričani, ali je homoseksualnost dejansko del mladostnikovega življenja. Kot tih odziv razumem vedenje, značilno predvsem za matere, ki se odraža v vzdihovanju, pretakanju solz in podobnem, ne da bi bil za to jasno naveden vzrok. Takšno vedenje je marsikdaj večje nasilje nad najstnikom kot burne in glasne reakcije.

Prijazno družinsko ozračje

Za konec bi veljalo zapisati nekaj velikih besed in idej o človeku prijaznem družinskem ozračju. Prav družinsko ozračje naj bi omogočalo slehernemu članu izražati individualnost ter jo celo spodbujati in ceniti. Kako naj bi družine namesto "zatiskanja oči" razvile lastnosti, kot so odkritost, pomoč, razumevanje, pripravljenost na komunikacijo, reševanje konfliktov tukaj in zdaj ... A pustimo to za kdaj drugič.

Na kratko

  • Pozabite na svoje predsodke, vaša naloga je, da otroka najprej pomirite.
  • Ne predstavljajte mu homoseksualnosti kot nekaj grdega, pokvarjenega.
  • Bodite odkriti in predvsem korektni.
  • Ne nasedajte lastni nevednosti, poučite se z več strani (literatura, strokovnjaki, prijatelji, internet, GALfon, TOM).
  • Ne ustvarjajte posebnega vzdušja in cirkusa ter se ne prepuščajte burnim reakcijam.
  • Otroku pustite, da se vam odpre, omogočite mu, da vam lahko zaupa.
  • Otroka nikoli ne zavrnite.
  • poštujte otrokovo individualnost.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd