Zaljubila sem se v geja

(Foto: Jupiterimages)

Ko ženske poizkušajo spreobrniti homoseksualce

Ana se je po desetih letih zakona razšla s svojim možem. Ločitev je bila zelo boleča. Potem je spoznala njega. Bil je tako nežen in prijazen. Mislila je, da sanja. Nato je izvedela, da je gej. Po začetnem šoku je ugotovila, da ga kljub vsemu ljubi − in želi osvojiti.


Stereotipi
Če naj nekoliko osvetlimo vprašanje, zakaj geji burijo žensko domišljijo, je treba povedati, da tako kot obstaja več oblik heteroseksualnosti, obstaja tudi več oblik homoseksualnosti. Obstaja namreč več načinov, kako nekdo doživlja privlačnost do istega ali nasprotnega spola. Vsakdo, naj je heteroseksualen ali ne, doživlja privlačnost in poželenje do drugih na povsem svoj, oseben način, zaradi česar je izviren, edinstven in neponovljiv. Prav zato ustvarjanje kategorij in razvrščanje posameznikov po predalčkih vodi v ustvarjanje stereotipov, ne da bi pri tem upoštevali osebnostne razlike.

Možni so tudi prehodi
Tudi med homoseksualci obstajajo razlike na več ravneh. Tako, denimo, obstajajo geji, ki so po videzu in vedenju izrazito možati, drugi so zelo ženstveni, tretji ne kažejo nobenih posebnih zunanjih znamenj. Enako velja za lezbijke: nekatere so videti zelo možate, druge spet zelo ženstvene.

Tudi njihovo ravnanje je nadvse različno: nekateri posamezniki imajo samo heteroseksualne ali samo homoseksualne odnose, za druge, ki jih imenujemo biseksualci, je pri izbiri pomembna zgolj kakovost odnosa in ne dejstvo, ali je oseba ženskega ali moškega spola. Pri teh je zato povsem možno, da človek po daljšem ali krajšem homoseksualnem razmerju, ko je že povsem prepričan v svojo spolno izbiro, v sebi odkrije željo, da bi vzpostavil stik z drugim spolom.

Znanstveniki se še vedno ne strinjajo, v kolikšni meri posamezni genetski in hormonski dejavniki pogojujejo posameznikovo spolno usmerjenost. Prav nobenega dvoma pa ni, da je odločilnega pomena vpliv domačega in socialnega okolja. In čeprav človek teži k čim večji stabilnosti, je za njegov obstoj značilno prilagajanje, ki vodi k postopnim spremembam, h katerim nedvomno pripomorejo tudi izkušnje in odnosi z drugimi. Življenje pogosto spreminja posameznike. Pot do sprememb, čeprav te vodijo k ugodnim rešitvam, ni vselej lahka.

Če otroka med odraščanjem vzgajajo kot heteroseksualnega moškega ali žensko in pozneje v sebi odkrije homoseksualno nagnjenje, mora običajno prehoditi težko pot, preden spremeni svojo usmerjenost. Tovrstna drugačnost namreč v mnogih ljudeh še vedno vzbuja predsodke; primeri se celo, da družina svojemu članu odreče naklonjenost (pomislite samo na tiste, ki imajo ženo in otroke). Zato se tisti, ki jim je uspelo premagati vse omenjene težave, počutijo izpolnjene in se le stežka vrnejo nazaj.

Vendar lahko pride tudi do preobrata, kot se je zgodilo Vojku. Vojko je bil homoseksualec. S svojo usmerjenostjo ni imel prav nobenih težav, saj je bila v njegovem delovnem okolju homoseksualnost celo prednost. Nato je globoko v sebi nenadoma odkril drugačne želje. Zaljubil se je v Tanjo in prijatelji so nanj začeli gledati kot na izdajalca. Nihče ne more z zanesljivostjo reči, da se tudi pri njem z leti ne bo zgodil takšen preobrat.
"Usodno" je lahko srečanje s čisto posebno osebo. Izkušnje učijo, da se podobni preskoki pogostejši med lezbijkami, ki pripisujejo večji pomen čustvom. Ker pa obstaja več vrst homoseksualnosti, tudi nekaterim gejem medosebni odnosi veliko pomenijo. In v takšnem primeru se utegne poroditi tudi ljubezen do ženske.

Članek se nadaljuje »


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki