Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Sramežljivost


(stran 4 od 6)

… IN KURATIVA

Otroci so sramežljivi na več načinov in iz različnih razlogov. Je otrok sramežljiv v skupini? Pri spoznavanju novih ljudi? V novih situacijah? Ali nemara bolj ali manj povsod? Ima težave pri prehranjevanju v javnosti? Pri igri z drugimi otroki? Pri telefoniranju? Pri javnem nastopanju v šoli? Poznavanje narave otrokove sramežljivosti pomaga prepoznati specifične spretnosti, ki jih potrebuje, da bo lažje shajal v socialnih situacijah. V večini primerov je najbolj koristno strukturirano okolje, ki podpira in poudarja razvoj socialnih spretnosti in strategij za spopadanje s sramežljivostjo. 

Če je vaš otrok sramežljiv, je prav, da spremembe, ki vodijo v premagovanje sramežljivosti, uvajate postopno, z majhnimi koraki. Otroku morate dati čas, da se z vsako novo situacijo spopade s hitrostjo, ki mu najbolj ustreza. Pri tem morate biti previdni, da sramežljivosti ne boste celo okrepili; če ji posvečate preveč pozornosti ali jo celo kaznujete, se to lahko kaj hitro zgodi. Namesto da sramežljivega otroka silite, naj govori, ali ga kaznujete zaradi sramežljivega vedenja, raje ostanite mirni in se z njegovim vedenjem "spopadite" bolj taktično. Tako, denimo, da ga učite neodvisnosti in odgovornosti. Številni sramežljivi otroci so dokaj odvisni od staršev ali drugih odraslih, zato neradi tvegajo, sklepajo prijateljstva ali se udeležujejo socialnih dejavnosti. Prav je, da otroku dodelite posamezne dolžnosti, zaradi česar bo imel občutek, da je nekaj zmožen (dobro) narediti. Čim več stvari naj opravi sam in sam naj reši čimveč problemov, pri čemer upoštevajte njegovo starost in osebnostne lastnosti. Naučite ga samozavesti, samozavestnega obnašanja in pozitivnega razmišljanja o samem sebi. Sramežljivi otroci namreč pogosto menijo, da glede sramežljivosti ne morejo nič storiti, da je to nespremenljiv del njihove osebnosti.

Otroka naučite, da ni tako. Naučite ga tudi izražati občutke; nikoli mu ne recite, da je narobe jokati ali da ne sme čutiti tega, kar pač čuti. Otrok naj spozna svoja čustva in jih sprejme kot naravna. Naučiti se mora tudi spopadati z neuspehom. Ena od najpomembnejših stvari, ki jo lahko priučite otroku, je prav to, da neuspeh daje povratno informacijo, ki jo potrebujemo, če naj postanemo dobri v stvareh, ki jih želimo početi. Zmožnost, da vidimo probleme kot izzive in neuspehe kot povratne informacije, okrepi samozavest in nas spominja na to, da samo to, da nam prvič ni uspelo, še ne pomeni, da nam na koncu ne bo. Svojega otroka naučite tudi ustvarjalnega razmišljanja in iskanja več rešitev enega problema. Še bolje je, če spodbujajte njegovo vključevanje v različne dejavnosti, pri katerih utegne biti uspešen, kar je odlična spodbuda za njegovo samozavest (šport, matematika, ustvarjanje itd.). Kaj pritegne njegovo pozornost? Katera dejavnost bo okrepila njegove spretnosti? Seveda ga nikar ne silite k dejavnostim, ki ga ne zanimajo, a tudi ne k skupinskim dejavnostim, če se s tem ne strinja. Začnite počasi, z individualnimi dejavnostmi, in ga poskušajte postopno prepričati v skupinske. Če ne pomaga, odnehajte – pomembno je, da je dober v tistem, kar rad počne.

In končno: naučite ga strpnosti in spoštovanja drugih. Sramežljivi ljudje radi sodijo – sebe in druge. Bolj ko so starši kritični do drugih, verjetneje je, da bo otrok ponotranjil te sodbe, čeprav so jih namenili komu drugemu. Ko vas otrok sliši, da kritizirate slog oblačenja, pričesko ali življenjski slog drugih, meni, da kritizirajo tudi vsi drugi ljudje – torej meni, da bodo vsi kritizirali tudi njega. Poleg tega meni, da ga kritizirate tudi vi, tako kot druge. Zato otroka učite, kaj je na drugih ljudeh dobrega, ne slabega.
Seveda vse to ne velja le za vas kot starša. Velja tudi za vas kot sramežljivo osebo – če menite, da to ste. Nikoli ni prepozno, da se naučite tega, česar vas niso naučili v otroštvu!

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd