Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Čustveno opismenjevanje: ljubezen in zaljubljenost


(stran 2 od 4)Odnos do osebe
Če se usmerimo na ljubezen do ljudi, je jasno, da človek ljubi ljudi, ki jih ocenjuje kot zelo dragocene in zase nadvse pomembne. Čustvo ljubezni torej temelji na pozitivni oceni osebe kot celote. Zaradi tega je ljubezen odnos do osebe in ne do njenega obnašanja, ravnanja … Oseba ljubi drugo osebo, dokler jo doživlja kot pozitivno in pomembno. Če oseba, ki ljubi, partnerja preneha doživljati kot pozitivno, zelo dragoceno osebo, ljubezen začne ugašati.

Midva
Tako partnerska ljubezen temelji na privlačnosti, vendar je ni možno omejiti zgolj na to. Drugo osebo opazujemo in ocenjujemo. Če ugotovimo, da izpolnjuje nekatera naša pomembna merila, se v družbi te osebe počutimo prijetno. Temu pravimo všečnost. Čustvo všečnosti je razlog, da se tej osebi približamo, da si želimo biti v njeni družbi in jo podrobneje spoznati. Če po obdobju spoznavanja ugotovimo, da nam je oseba še vedno všeč, si želimo biti pogosto v njeni družbi, z njo se želimo zbližati. Na teh temeljih pride do čustvenega navezovanja na drugo osebo. Brez čustvenega navezovanja ni ljubezni, saj ni odnosa, v katerem nastaja ljubezen. V čustveni povezanosti drugo osebo doživljamo kot nekoga, ki nam je blizu in pomemben, ki nam nekako pripada, tako da skupaj tvorimo nekakšen "midva".

Najčistejša ljubezen
Četudi ljudje v zvezi z ljubeznijo pogosto pomislijo zgolj na partnersko ljubezen, se ljubezen v svoji najčistejši obliki pojavlja v razmerju med starši in otroki, zlasti v razmerju med materjo in otrokom. To ne velja samo za ljudi, temveč tudi za živali. Majhen otrok je nesposoben za samostojno življenje, zato ga mati, ki ga je devet mesecev nosila v trebuhu kot del sebe, po porodu še vedno doživlja kot sestavni del sebe.

Strokovno pravimo, da je mati »raztegnila« mejo svojega Jaza, da bi s tem zaobsegla tudi otroka. Posledica tega je, da mati otroka, ki je bil prej del njenega telesa, obravnava tudi kot del svoje osebnosti. Da bi to bilo možno, mora mati razviti nadvse trdno vez z otrokom. Po drugi strani se tudi otrok okrog šestega meseca starosti začne močno povezovati z materjo, kar to vez dodatno okrepi. Pomen tega obojestranskega čustvenega povezovanja, te ljubezni, je v tem, da je otrok čim bolj zaščiten, dokler ne odraste.

Odrasla ljubezen
Ker so otroci po definiciji nezmožni za samostojno življenje, morajo biti odvisni od odraslih, ki zanje skrbijo. Toda ko otrok odraste, postane sposoben za samostojno življenje. Ko se sin ali hči osamosvoji, njegova/njena ljubezen do staršev prehaja iz odvisniške ljubezni v odraslo ljubezen, ki ne pozna odvisnosti.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd