Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako prepoznati lažnivca


(stran 2 od 2)Obrvi in gube
Najzanesljivejše pri odkrivanju pravih čustev so telesne mišice, saj jih je skoraj nemogoče nadzorovati. Tako nekdo nastavi nasmeh, da bi izrazil zadovoljstvo ali radost, hkrati pa se mu notranji kotički obrvi dvigujejo navzgor, na sredini čela se pojavljajo gube, ki izdajajo žalost.

Vrtijo se na stolu
Večina avtorjev s področja nebesedne komunikacije meni, da se izdajalska čustva pogosteje kažejo v spodnjem delu telesa. Ljudje, ki lažejo ali zadržujejo informacijo, se bodo vrteli na stolu, se opirali najprej na eno in nato še na drugo stran stola ter pogosto križali noge, kot bi želeli pobegniti iz situacije. Ljudi, ki se dolgočasijo, a se pretvarjajo, da so zainteresirani, navadno izda toga drža.

Rdečica, požiranje sline, znojenje …
Pozornost velja usmeriti tudi na dotikanje lastnega telesa, kot so vlečenje ušesne mečice, gnetenje zadnje strani ušesa, gnetenje ali praskanje tilnika, pokrivanje ust z roko, križanje rok na prsih ter zapiranje oči in mencanje vek, s čimer se človek želi izogniti očesnemu stiku. Moški si navadno močno mencajo oko, pri čemer gledajo v tla, medtem ko ženske nežno masirajo kožo pod očmi in gledajo kvišku. Rdenje, znojenje, drhtenje glasu, požiranje sline, igranje s svinčnikom ali očali, vse to so samo nekateri od očitnih znakov, na katere je treba biti pozoren pri ljudeh, ki ne govorijo resnice.

Neskladje med besednim in nebesednim!
Na koncu je treba še enkrat poudariti, da je telesna govorica skoraj vedno boljši vodnik do resnice kot besede, čeprav je nehvaležno obravnavati nebesedno komunikacijo neodvisno od konteksta. Pozorni bodite predvsem na neskladje med besednimi in nebesednimi sporočili.

Nekaj značilnosti lažnivca
  • Njegova telesna govorica je pogosto v nasprotju s stvarnostjo.
  • Motorično izražanje je togo, gibi pa so omejeni na majhne razpone.
  • Gibi dlani, rok in nog so usmerjeni k lastnemu telesu.
  • Kadar lažnivec kaže, da je srečen, presenečen ali žalosten, so njegovi izrazi omejeni na ustnice, medtem ko pri naravnem izkazovanju teh čustev obsegajo ves obraz in telo.
  • Od naravnega izraza odstopajo tudi količina izraženih čustev, pravočasnost njihovega nastajanja ter intenzivnost in dolžina trajanja.
  •  Izražanje čustev je odloženo, traja dlje, kot je normalno, in se nenadoma prekine.
  • Moten je tudi odnos med verbalnim in čustvenim izrazom, saj nista sočasna, ampak besedni sledi kratek presledek.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd