EFT: ljubezen za vse življenje

(Foto: Diana Anđelić)

Imejmo se bolj radi

Ljubezen do partnerja? Do otroka? Kužka? Glasbe, knjig, golfa? Seveda, tudi! Toda danes se bomo v celoti posvetili zgolj in samo ljubezni do sebe. Zelo hitro jo imamo v besedah (»bolj rada se imej, pa bo«), premalo v dejanjih. Velikost in globina vsake ljubezni se namreč meri izključno z dejanji. Kakšen delež svojih misli, pozitivnih čustev, dejanj, energije in časa posvetimo samo sebi?

Povojna generacija je bila vzgojena v duhu žrtvovanja, predanosti skupnim ciljem, domovini, bratstvu in enotnosti. Ženske v vseh kulturah vzgajajo za skrb za otroke in druge oblike pomoči. V mnogih skupnostih se mora žena še vedno podrejati možu. Starši vzgajamo otroke tako, kot so vzgojili nas, ti vzorci pa se, pogosto neozaveščeno, prenašajo na naslednje generacije. Družina, skupnost, ves svet se lahko ohrani in cveti samo, če sočustvujemo, si pomagamo, skrbimo drug za drugega.

Toda ljubezen do sebe se je na tej poti nekje izgubila.

Kje?

Pogosto slišim stavke: »Jaz bom že, samo še otroka spravim do kruha/zaslužim za avto/zgradim hišo …«, »Srečna sem, če so moji dobro«, »Nimam časa zase, toliko dela imam …« in predvsem »Ali ni ljubezen do sebe enaka sebičnosti?«

Ko v terapiji raziskujem ljubezen do sebe pri svoji stranki, pogosto naletim na grobno tišino in nato krčevit jok, ki pove vse. Zato dokaj pogosto − ne glede na to, zakaj človek pride na terapijo − vsaj eno seanso posvetim ljubezni do sebe. Toda nemalokrat se znajdem pred težavo, saj ljudje nimajo dovolj snovi za celo uro; že hitro jih zanese k otrokom, partnerju, službi.

Ocenite ljubezen do sebe

Pri EFT vse merimo s subjektivno lestvico od 1 do 10. Vprašajte se, prosim, katero oceno na tej lestvici si prisluži veljavnost trditve: »Popolnoma se sprejemam in v celoti se ima rad/a.«

Ne potrebujete dodatnih pojasnil, a tudi vi si jih ne dajajte − torej nobenega »če«, »ampak«, »kadar« in podobnih izjem.

Recite: Čustvena navlaka!

Razliko od vaše ocene do 10 sestavljajo privzgojena stališča, nezdravljene rane, zamere, nevrnjene ljubezni, neopaženi deli nas samih, a tudi nedokončane naloge, občutki krivde in kar je še takega. Vse to je varno spravljeno v nezavednem in vsak tak spomin nosi s sabo (negativno) čustveno komponento. Sama te vsebine imenujem čustvena navlaka, to pa sicer zato, da dobim voljo do pospravljanja! Zelo pomembno je namreč, da bobu rečemo bob in ne stročnica, saj se kuha nekoliko dlje kot grah. Če te vsebine imenujemo »manj prijetni spomini«, naše nezavedno to procesira kot »skoraj PRIJETNI, torej še kar ugodni«; in če jim rečemo SPOMINI, to asociira na nekaj iz preteklosti, nekaj, kar lahko pustimo za sabo. Če bi bilo le tako preprosto!

Zakon privlačnosti

Kadar udejanjamo ljubezen do sebe, čutimo močno potrebo, da bi se znebili vsega, kar nam ne dene dobro. Še več! Bolj ko se krepi naša ljubezen do sebe, bolj se spoštujemo in takšno pozitivno energijo tudi sevamo. Drugi jo nezavedno zaznajo in začnejo ravnati z nami tako, kot to počnemo sami. Kar nenadoma se naši odnosi izboljšajo, dogajati se nam začnejo dobre stvari. Zakon privlačnosti pač!

Članek se nadaljuje »


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki