EFT: odločam se, da se odpovedujem tečnobi!

(Foto: Jupiterimages)

Proč s čustveno navlako

Tehnika EFT prinese olajšanje pri vseh vrstah akutnih in kroničnih stanj psihične in telesne narave. Koristna je za izboljšanje tehnik učenja, pa naj gre za intelektualno ali športno učenje, saj krepi motivacijo, zbranost in spomin. Uporabljamo jo pri zdravljenju vseh vrst odvisnosti. Zaradi preprostosti je primerna za otroke in odrasle. Tehnika je na prvi pogled nekoliko nenavadna, zato je pomembno, da razumemo, kako deluje. Današnji članek je namenjen razumevanju temeljev te tehnike, v nadaljevanjih pa bomo prikazali uporabo EFT na resničnih primerih.

Podatki v nezavednem delu

Novejša funkcionalna merjenja možganov so pokazala, da se (lahko) zavedamo le ene šestine procesov, ki potekajo v njih, ostalih pet šestin pa intenzivno dela ves dan, le da ne vemo, kaj. Retikularni aktivacijski sistem prepreda vse možgane, njegova naloga pa je v tem, da se »odloča«, ali je informacijo treba poslati v zavedni ali nezavedni del možganov. Ta pogosto pošlje v nezavedni del informacije, s katerimi se »trenutno nimamo časa ukvarjati«, ker so »preveč boleče«, ne »ustrezajo« tistemu, kar smo si zamislili … Ti podatki v nezavednem delu živijo svoje življenje, se kopičijo, procesirajo in so ves čas dejavni. Torej nas teh pet šestin nezavednega lahko odpelje daleč tja, kamor nočemo, kjer se počutimo tako, kot se ne želimo. To pomeni, da ne upravljamo niti sami s seboj, čeprav se imamo za krono stvarstva in tako rekoč za v.d. Boga na Zemlji. Da gre za popolno iluzijo, se zavemo šele tedaj, ko hudo psihično ali telesno zbolimo.

Pospravljeni, toda …

Veliko gradiva se znajde v nezavednem zato, ker to »hočemo«; bojimo se spopasti s strahovi, bolečinami, spomini … Tako jih »pospravimo« v nezavedno. Toda kaj, ko imajo te reči svojo energijo, svojo »logiko« in nas presenetijo, ko to najmanj pričakujemo − v obliki telesnih bolezni ali psihičnih motenj.
Torej je ključno, da vzpostavimo stik s seboj. Kaj ne bi bilo čudovito, če bi lahko te informacije brez večjih težav in hujših bolečin predelali tako, da bi z njimi lahko upravljali? Kaj ne bi bilo odlično, če bi teh pet šestin možganov lahko v resnici očistili navlake, da bi ti, če že morajo, mleli bolj pozitivne, koristnejše vsebine?

EFT

EFT (Emotional Freedom Technique) je  tehnika čustvenega osvobajanja in ena od energetsko-meridianskih tehnik ali tehnik energijske psihologije. EFT si je izposodil najboljše od različnih tehnik in to sestavil v povsem samosvojo tehniko.

Če je energija blokirana …

Vsi smo že slišali za 14 energetskih meridijanov v telesu. Kitajci jih poznajo že tisočletja, mi pa jih nekako nismo sprejeli, dokler jih niso eksperimentalno dokazali z merjenjem energetskih tokov. Če ta tok teče neovirano, smo zdravi, zadovoljni in polni energije. Če smo bolni, utrujeni ali nesrečni, ta energija ne teče gladko; pravimo, da je blokirana. Energetske blokade odpravlja akupunktura ob pomoči igel, akupresura z dotikom, elektropresura s šibkim električnim tokom. S tem se telesni, miselni in čustveni procesi uravnotežijo, imunski sistem se okrepi, mi pa se počutimo bolje. EFT uporablja nekaj standardnih akupresurnih točk, po katerih tleskamo s prsti (od 3- do 7-krat), jih masiramo s krožnimi gibi, nanje pritiskamo ali pa le blago položimo dlan (denimo pri močnih bolečinah).

Gamute

Funkcionalno slikanje možganov pokaže, kateri del možganov se »pregreva«, če, denimo, čutimo silovito jezo. Razumljivo je torej, da bi bilo to energijo koristno razpršiti še na druge dele možganov in tako omiliti to pogosto ovirajoče čustvo, ki nam vzame ves nadzor nad seboj. To naredimo ob pomoči znanja nevrolingvističnega programiranja. To je del EFT, ki se ljudem, dokler ne izkusijo njegove učinkovitosti, na prvi pogled zdi povsem bedast.

Imenuje se 9 Gamut in je videti takole: z dvema prstoma pritiskamo na točko gamut, ki leži na zunanji strani dlani, med prstancem in mezincem, le da približno dva centimetra nižje. Medtem:

  • zapremo oči,
  • odpremo oči,
  • pogledamo skrajno desno in skrajno levo navzdol (glava je vzravnana),
  • oči zavrtimo v obe smeri, 
  • nekaj sekund pojemo, 
  • preštejemo do pet,
  • spet malo zapojemo.

Saj je razumljivo, kajne, da s tem zaposlimo druge dele možganov in s tem nekoliko pozabimo na jezo?

Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki