EFT: potlačena bolečina

(Foto: Jupiterimages)

Pokopljimo čustvene okostnjake

Pogosto se zgodi, da smo preveč razboleni, da bi zmogli ozavestiti, se ustaviti, predelati boleče dogodke.V danem trenutku se nam zdi, da je preprosteje pogledati proč in dati času čas. Včasih v resnici ne vemo, kaj bi s takimi dogodki, ker smo premladi, premalo izkušeni, ker niti ne vemo, kaj se nam dogaja, in boleč dogodek šele kasneje umestimo v prave okvirje. Pogosto so boleče vsebine povezane z ljudmi, ki jih imamo radi, jim zaupamo in pričakujemo enako od njih. Če tega ne dobimo, smo zmedeni. Zgodi se (čeprav mnogo redkeje, kot to rečemo), da nimamo časa, da bi se posvetili tem vsebinam, ker ocenimo, da so druge pomembnejše.

Skupna značilnost teh vsebin je, da jih nismo predelali, da smo jih samo odrinili, nekam spravili. Včasih se vsak dan zavedamo, da so tam, ti okostnjaki v omarah, včasih pa jih pozabimo, dokler nekdo ali nekaj ne odpre omare. Takrat nas te vsebine preplavijo tako močno, da se moramo zadeve lotiti takoj.To se je npr. zgodilo štiridesetletnici, ki je bila spolno zlorabljena v otroštvu, imela cel kup s tem povezanih  težav, ki jih je reševala posamično, dokler ni v časopisu zagledala osmrtnice svojega zlorabitelja – in je doživela živčni zlom.
Vendar ni nujno, da gre za tako hudo zadevo, niti ni treba, da čakamo več desetletij, da se s stvarmi soočimo.

Potlačena bolečina

Največkrat se v življenju ukvarjamo s sprotnimi, nujnimi stvarmi, ne želimo podoživljati bolečin, obravnavo prestavljamo na kdaj kasneje, ko ...
Zgoraj omenjena gospa je to »uspešno« počela. Da se ne more sprostiti v postelji, je pripisala drugim vzrokom, da si s hčerko nista blizu, je obžalovala dnevno, da nikomur ne zaupa, se ji je zdelo koristno, da je življenje samo  trpljenje, ji je bilo »jasno«.
Poskusimo pogledati njeno zgodbo skozi druga očala. Res je bil ta dogodek izrazito travmatičen, vendar se je zgodil le enkrat. Ker ji mati ni verjela, se je zaprla vase in tri desetletja preživljala posledice tega dogodka ...

Ne čakajmo!

Spomnite se dogodkov, ki so zaznamovali vaše življenje. Vsi jih imamo veliko, majhnih, velikih, bolj ali manj hudih, vsem pa je skupno to, da so vplivali na smer našega življenja.
Ne čakajmo, da nas bolečina opozori, da smo pomembni, vredni, ranjeni, da smo zašli v množici križišč. Ali res potrebujemo bolečino, da začutimo, da smo živi?
Žive in zdrave se počutimo, ko se naša energija mirno pretaka v nas, med nami in drugimi ljudmi ter med nami in vsem živim. Najgloblji občutek sreče je, ko z vsem bitjem začutimo, da smo del ENOSTI. Taki trenutki so redki, največkrat životarimo od ene naloge do druge, od enega problema do drugega.

Nimamo energije.  Kje pa je?

Energetska psihologija in medicina se ukvarjata z odblokiranjem zamrznjene, zaustavljene energije. Vsak dogodek, ki ga ne predelamo, dobi emocionalen nahrbtnik, poln neuporabne energije. Večjo zalogo takih dogodkov imamo, manj živi smo, manj smo sposobni reševati probleme in ... začaran krog je tu. Postanemo zamorjeni, agresivni, anksiozni, svet in ljudi v njem doživljamo kot sovražne, življenje pa kot neprestani boj, v katerem na koncu omagamo. Zadnjič ste se naučili, kako lahko z malo volje pospravimo dnevne negativne energije, danes pa je na vrsti obljubljena GENERALKA.

Tehnika je zelo preprosta, vendar je popolnoma neučinkovita, če je ne uporabljamo!!! Priporočam, da se je lotimo. Lahko traja več mesecev, potem pa to počnemo enkrat na leto. Namesto novoletnih obljub, ki se jih potem ne držimo, raje pospravimo zadeve za leto, ki je minilo.

Zapišite!

Najprej si v majhen zvezek, ki ga nosimo ves čas s seboj, več dni zapisujemo vse nepredelane vsebine, ki nam padejo na pamet. Že to pomaga, da se jih spomnimo! Ne razvrščajmo jih glede pomembnosti, saj nas lahko presenetijo. Zapišimo vse, uporabimo recikliran papir, če nam je škoda dreves ... Ne ustrašite se, ne bo jih malo, ponavadi jih je nekaj deset. Če jih je manj, se vprašajmo, kako visoko cenimo zanikanje. Če jih je pa več sto, no ja, za nazaj se ne bomo krivili za vse (če se,  je to treba hitro zeftati!!! Morda boste laže začeli, če vam povem , da ne bo treba delati s vsemi, saj se bo zgodil efekt domine, kar pomeni, da jih moramo obdelati do 20 odstotkov, ostale pa same razumejo namig in se raztopijo. To se zgodi zato, ker si nezavedne vsebine prišepetujejo, da tokrat mislimo resno, saj so večplastno povezane med seboj. Vedno več energije ko sprostimo, več jo imamo na razpolago za manj zadev.

Priznajte, tako dobre ponudbe za tako malo dela še niste dobili! Ko imamo občutek, da je seznam dokončen, vse vsebine zapišimo (vsaki damo naslov, ki nas bo spomnil nanjo), vendar tako, da jih združimo po podobnosti, skupni značilnosti, npr. po tem, kakšen vpliv so imele na našo samopodobo.

Članek se nadaljuje »


Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki