EFT: odločam se za vitkost

(Foto: Dreamstime)

Proč s čustveno navlako

Dokler nisem spoznala eftanja, si nikoli nisem mislila, da bom pisala članke o hujšanju, predvsem zato, ker nočem sodelovati v svetovnem gibanju, ki na kakovost življenja gleda skozi gmotne dobrine (lepo telo, dober avto …), v celoti pa pozablja na notranjo lepoto in radost duše. Zdi se mi tudi, da so nam lepotna merila vsiljena in da ljudje, ki jih sprejmejo, mučijo svoje telo z nezdravimi dietami in pretirano telesno vadbo, pozabljajo pa, da je naše telo, edino, ki ga imamo, posoda naše duše. Ta članek torej pišem za vse, ki imajo zaradi čustvenih težav v resnici čezmerno težo, ki škoduje njihovemu psihofizičnemu zdravju.

Članek je namenjen razmisleku o tem, kako svojemu telesu z mišljenjem omogočimo zdravje − ali pa ga, nasprotno, silimo v neravnovesje, bolezen, debelost.

Nezavedno prišepetavanje

Se še spomnite podatka, da je samo ena šestina delovanja naših možganov dostopna zavestno, ostalih pet šestin pa nenehno procesira podatke, ki jih, če se ustavimo, lahko prepoznamo kot notranji samogovor. Od tega je osemdeset odstotkov negativnega samogovora, ki ga ta del možganov nenehno (naj se tega zavedamo ali ne) prišepetava zavestnemu: da smo grdi in debeli, da imamo celulit, da nas je takšnega telesa, ki ga sovražimo, lahko sram in da nam je povsem jasno, da ga tudi nihče drug ne more imeti rad. Slabiči smo, ker se ne moremo držati samim sebi zadanih obljub, pravzaprav smo navaden gnoj, ki ne spada v to družbo lepih, samozavestnih ljudi. Morda je res bolje, da se nažremo do prerane smrti, kajti življenje v našem primeru ni vredno tega imena.
Priznajte, da strastno razmišljamo v tej smeri in si zadajamo duševne rane, saj menimo, da si česa drugega niti ne zaslužimo!

Nikoli nas niso hvalili!

Seveda nam takšno razmišljanje jemlje čas in voljo, da bi se pohvalili, da zmoremo opraviti s službo, skrbeti za otroke in moža, da smo dobra prijateljica in še kaj dobrega bi se našlo. Nikoli nas niso hvalili, zato je to tudi nam kar malo odveč.

Se vam že svita, kako (nerazumljivo) škodljiv je takšen samogovor?! To je pravzaprav program začaranega kroga debelosti, ki si ga brez prestanka vrtimo v našem računalniku – možganih. Vzemite si pet minut premora, zamenjajte prejšnji cede (nezavednemu delu možganov je povsem vseeno, kaj vrti) z novim, ki nosi (presenetljiv?) naslov Rada se imam.

Rada se imam

 • Rada imam svoje telo, ker mi služi že toliko let.
 • Čeprav se ga večino časa ne zavedam, vseeno deluje.
 • Čeprav mu ne dajem, kar potrebuje, in čeprav ga včasih naravnost zlorabljam, mi ostaja zvesto.
 • Čeprav ga jemljem kot samoumevnega in mu nisem hvaležna, ostaja na moji strani.
 • Zavedam se, kaj vse moje telo dela zame, in za to sem mu hvaležna.
 • Lepa sem.
 • Moj obraz in telo je oblikovalo moje življenje, tako kot reka oblikuje kamen.
 • Moja duša in telo sta usklajena.
 • Vitka sem in zdrava.
 • Moje telo je polno energije.
 • Živim zdravo in skrbim za svoje telo.
 • Dajem mu vse, kar potrebuje za dobro delovanje.


Misel – seme načrta

Kdor tako razmišlja, sproža serotoninsko fiziološko sliko, zato se dobro počuti in njegov um vodi telo k zdravemu življenjskemu slogu. Zato je telo vse bolj zdravo in … vitko. Če zraven še trepljamo EFT-točke, se naš program hitreje vtisne v možgane. Zavedati se moramo, da se vse v našem življenju začne z mislijo. To je seme načrta naše prihodnje dejavnosti, ki nas pripelje do rezultata. Torej ni vseeno, ali je naša misel pozitivna ali negativna.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki