EFT: vzemite si dušo s police

(Foto: Jupiterimages)

Storite nekaj zase

Medtem ko se nam mudi živeti, se lahko nekaterim stvarem posvetimo bolj, drugih pa se naša pozornost niti ne dotakne. Prosim, ustavite se in še enkrat preberite zgornji stavek. POZORNO. Ker gre natanko za to! Hitimo skozi življenje, kot da bi ga radi čimprej preživeli (!!!????). Čemu, komu posvečamo svojo pozornost? In: kaj vse gre mimo nje? Natanko od tega je odvisno, ali bomo življenje preživeli zadovoljno, ali bo vredno − ali pa ga bomo samo … preživeli.

Spet se, prosim, ustavite (ustavljanje in stanje je pogosto koristnejše od gibanja in delovanja). V mislih preletite današnji dan. Katere vsebine bi gladko pogrešili − in katere v resnici pogrešate? Katere vsebine čakajo na vašo pozornost? Katere vsebine vam poberejo vso energijo, a tega v resnici niso vredne?

Stanovanje pospravimo vsaj, kadar pričakujemo obiske … Tudi za telo dobro skrbimo − ali vsaj vemo, da bi morali. Kako pa skrbimo za svojo dušo? Ali tudi vaša potrpežljivo čaka na polici, da boste imeli čas zanjo? EFT je čudovita metoda, ki nas nekako »prisili«, da se začnemo ukvarjati tudi z njo, saj je njena ključna sestavina povezovanje telesnega in duševnega.

Obred: dnevno pospravljanje

Kot pri pospravljanju doma, sta nam tudi pri pospravljanju duše na voljo dve metodi: Dnevno pospravljanje in »generalka«

Danes si oglejmo prvega. Še posebno pomembno je, da ta obred opravimo takrat, ko je pred nami ali za nami izrazito težek dan. Naj bo stalna sestavina našega dneva. Tega obreda naučimo tudi svoje otroke, saj v njem zelo uživajo. Tak dnevni obred preprečuje nabiranje čustvene navlake, pripravi nas na miren spanec, ki je nujen za duševno in telesno obnovo, poleg tega nas tudi opremi za izzive naslednjega dne. Da, pravilno razmišljate! Če to vajo opravljamo redno, postane zelo kratka!

Dnevna higiena duše (pred spanjem)

1. Kot vedno se umirimo, globoko izdihnemo, naredimo nekaj umirjenih, globokih dihov in si dovolimo, da se nam odvrti film minulega dneva. Dovolimo si slike, občutke, čustva. Že samo tak pregled dogajanja je zdravilen, saj si vzamemo nekaj minut za ozaveščanje stvari, ki so šle nemara prehitro skozi nas in smo jih preželi z negativno čustveno noto.

Z levo roko masiramo bolečo točko, z desno pa gamut točko na levi roki. Pozneje zamenjamo roki in bolečo točko. Pomembno je, da med vizualiziranjem dneva, ki je za nami, mirno dihamo.

S to vajo razgradimo čustvene blokade, ki se vežejo na ta engram, z mirnim dihanjem pa izbrišemo negativno čustveno komponento, tako da je dogodek le še nekaj običajnega. Če smo preživeli čustveno zahteven dogodek, ob vizualizaciji opravimo nekaj krogov eftanja. (Če je šef kritiziral naše delo, mi smo pa užaljeni ali jezni, imamo morda občutke krivde.

Možni stavki: Kljub temu dogodku se imam rada in se sprejemam. Šef je imel prav, premalo sem se potrudila, vendar sem bila zelo utrujena. Sprejemam njegovo kritiko, a tudi dejstvo, da nisem mogla bolje. Odločam se, da naredim kaj dobrega zase (kaj konkretnega), da dobim nekaj energije. Odločam se, da bom bolje delala. Odločam se, da si spodrsljaj odpustim. Dobro sem!) Ob koncu spet nekaj minut mirno dihamo.

2. Pozornost usmerimo na jutrišnji dan. Namesto da se ne zmenimo za pričakovane izzive naslednjega dne, nanje usmerimo pozornost in obenem masiramo karate točko. Seveda vizualiziramo pozitiven izid.
Na primer: Jutri nas čaka ginekološki pregled, malce nam je zoprn, malce nas je strah. Zaradi tega med pregledom nismo sproščene, rezultat je boleč pregled in »pozabljanje« pri naročanje na naslednjega. Vizualiziramo in obenem eftamo, kako smo sproščene, kako klepetamo z ginekologom, ki nas nežno pregleduje in nam sproti sporoča, da je z nami vse v redu. Ordinacijo zapustimo z nasmehom, pokličemo prijateljico, jo povprašamo, kdaj je bila na pregledu, in ji ga priporočimo. Vse to naslednji dan tudi v resnici naredimo.


Duh v genih

Za konec pa še novica: nedavno je v ZDA izšla knjiga z naslovom Duh v genih (Genie in the Genes, Elite books, Santa Rosa), ki jo lahko naročite pri Amazon.com. Knjiga predstavlja novo vejo znanosti, ki se imenuje epigenetika in raziskuje vpliv naših čustev, misli in vedenja na spremembo DNK. Doslej smo vedeli, da DNK vpliva na naše misli, vedênje, čustvovanje in zdravje. Vemo, da vse to vpliva na naš imunski sistem, fiziologijo (zlasti hormone) in nevrološke procese, toda da bi lahko vplivali na gene?

Avtor Dawson Church poveže zadnje znanstvene ugotovitve s področja genetike, elektromagnetnih sistemov v telesu, prevodnosti celičnih membran in kvantne fizike tako, da razloži nekatere pojave, ki jih praktikanti eftanja izkustveno poznamo, a si jih doslej nismo znali razložiti. (Zaradi česar obstaja četica nejevernih Tomažev, ki eftanja (še!) niso poskusili.)

Si predstavljate, kaj takšna povezava pomeni za vsakogar od nas, za človeštvo, za življenje na zemlji?
Fascinantno? Morda za nas, ki smo »pozabili«.

Se spomnite Oetzija, moža, ki je pred 5000 leti zmrznil na tirolskem ledeniku? Moderna znanost je ugotovila, da je imel − poleg puščice, ki ga je ubila − artritis in želodčne težave. In še nekaj so odkrili! Oetzi je bil tetoviran natanko na točkah in meridijanih, ki so »odgovorni« za zdravljenje artritisa in želodca!

Ko eftamo ljubezen do sebe ali vizualiziramo pozitivne izide, se včasih zalotimo, da si ne verjamemo. (Ker vaj ne delamo dovolj sproščeno in nam zavestni del možganov sporoča: »Že, že, ampak … na jutrišnjem izpitu bom zagotovo padla!« − ali pa zato, ker smo na te misli navezali preveč negativne energije.)

Rešitev je preprosta: na subjektivni lestvici od 1 do 10 izmerimo »resničnost« te trditve in vse dvome preprosto eftamo po klasičnem postopku.
Ta ovinek je nujen, če so dvomi premočni, za manjše pa poskrbi kak krog eftanja več.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki