Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako izbrati psihološko pomoč?


(stran 3 od 3)

Tudi terapevt ni popoln

Vsekakor imate lahko zelo veliko zahtev, vendar vseeno želim poudariti, da to še ne pomeni, da bodite pretirano zahtevni. Včasih namreč tudi nekoliko cenejši in manj izkušen terapevt z nekaj manj licencami lahko pomaga bolj kot nihče, če se le z njim zelo dobro ujamete. Na nekatera od ključnih vprašanj, ki so navedena zgoraj, ga lahko navsezadnje opozorite tudi sami. Da je terapevt dovolj dober, še ni nujno, da je popoln. Ne pozabite, da se tudi terapevti učijo skupaj z vami in da je prav to doživetje lahko za vas čudovita terapevtska izkušnja …

Etika

Vsekakor pa se morate ob vstopu v terapijo zavedati, da se večina terapevtov drži naslednje terapevtske etike:

  • Točnost in rednost.
  • Namenjanje pozornosti vašim témam: terapevti se izogibajo podajanju številnih informacij o njih samih, da se lahko terapija osredotoči na vaše téme.
  • Izogibanje osebnim stikom zunaj terapevtske situacije.
  • Zaupnost (izjeme: sum na zlorabo otrok ali druge oblike nevarnosti za vas ali druge).
  • Izogibanje jemanju vaših poklicnih/osebnih uslug.
  • Terapevt nikoli ne sme predlagati, se odzivati ali začenjati spolne dejavnosti z vami!

Sodelujeta oba!

Terapevtski odnos je nujno deloven odnos. Ne pričakujte, da bo terapija lahka. Nasprotno, če se vam zdi zahtevna, je verjetno učinkovitejša. Ne pričakujte tudi, da bo vedno težka. Že to, da se v terapevtovi družbi običajno dobro počutite, tovrstna delovna srečanja običajno naredi prijetna.

Verjetno vas zanima tudi to, kako dolgo bo trajala terapija. To je zelo težko vprašanje. Pri manjših težavah je zdravljenje predvidoma razmeroma kratko; zelo verjetno se bo sklenilo po približno petnajstih srečanjih. Pri težjih težavah (kronične in dolgotrajne težave) bo bržkone trajalo dlje, lahko tudi več let. Kakorkoli že, na vas je, kdaj boste zaključili terapijo. Če čutite, da ste dobili, kar ste želeli, to lahko poveste terapevtu in v skladu s tem zaključite terapijo. Dober terapevt bo vašo odločitev spoštoval in se potrudil, da bo v naslednjih nekaj srečanjih sklenil proces. Samo neprofesionalen in neetičen terapevt bo vašo odločitev napadel in vas skušal obdržati v terapiji. V takšnem primeru odidite takoj!
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd