Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Čustveno opismenjevanje: krivda


(stran 2 od 3)

Dobri ljudje delajo slabe stvari

Zrelo čustvo krivde lahko čutijo samo ljudje, ki jasno razlikujejo sebe, svojo osebnost od svojih ravnanj. To razlikovanje omogoči razumevanje, da tudi dober človek lahko naredi kaj slabega. To pomeni, da to, da je nekdo naredil nekaj slabega, še ne pomeni samodejno, da je tudi slaba oseba. Dobri ljudje so dobri tudi zato, ker so razumeli vrednote, ki veljajo v človeški družbi; to jim tudi omogoči moralno razmišljanje in določanje, kaj je dobro in kaj slabo. Prav čustvo krivde je dokaz, da je oseba dobra oziroma socializirana osebnost.

Jeza, prezir, sovraštvo do drugih …

Bistvo čustvene pismenosti je v razlikovanju med različnimi čustvenimi stanji, zlasti tistimi, ki so si podobna. Ko govorimo o občutku krivde, je nadvse pomembno razlikovati med čustvom jeze, čustvom prezira in čustvom sovraštva. Ljudje čutijo prezir do oseb, o katerih menijo, da niso dovolj vredne, da so pod nekakšnim minimumom človeškosti. Sovraštvo ljudje čutijo do oseb, o katerih so prepričani, da so zlobne, pokvarjene in nevarne. V nasprotju s prezirom in sovraštvom, ki ju čutimo do druge osebe kot celote, je jeza čustvo, usmerjeno na obnašanje druge osebe. Ko razlikujemo postopek (obnašanje) od osebnosti ali bitja, je možno do njih imeti različen odnos. Tako je možno čutiti jezo v zvezi z ravnanjem osebe, ki jo hkrati ljubimo in spoštujemo. To ne velja za spoštovanje in prezir, saj se izključujeta. Ocena, da je druga oseba vredno človeško bitje (spoštovanje) izključuje oceno, da je druga oseba nevredno človeško bitje (prezir).

… in sebe

Kot je pomembno razlikovati jezo od prezira in sovraštva, ko gre za agresivno obnašanje, usmerjeno proti drugim, je pomembno razlikovati tudi, ko gre za čustva, ki jih oseba čuti do same sebe. Vsakič, ko kdo naredi napako in drugega oškoduje, pri čemer razume, da je kriv, še ne pomeni, da bo občutil tudi krivdo. Lahko pa do sebe čuti prezir ali sovraštvo.

Če človek naredi napako in si zameri neprimerno ravnanje, pri čemer izhaja iz predpostavke, da je v bistvu dobra oseba, občuti krivdo. To ustreza čustvu jeze do sebe. Toda če se kdo obtožuje in meni, da je slaba ali hudobna oseba, ne gre za čustvo krivde, marveč za prezir in sovraštvo do sebe. Samoponiževanje, samozavračanje, samopoškodovanje in podobna vedenja ne spadajo k čustvu krivde, marveč k preziru ali sovraštvu do sebe. V samomor ne vodi čustvo krivde, marveč prezir in sovraštvo do sebe.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd