Predstavljamo tehniko čustvenega osvobajanja (EFT)

(Foto: Diana Anđelić)

Intervju s Sabino Šilc, družinsko terapevtko

Pred približno dvema mesecema je moja dobra prijateljica doživela hud psihični pretres v družini; bila je povsem na tleh, polna hude čustvene in psihične bolečine. Vsi, ona in njen partner ter otroka, so bili zelo prizadeti. Nato so se vsi štirje odločili za zdravljenje. Nedavno sva se spet srečali in razlika je bila opazna. Ko sva se pogovarjali o tej krizi, je rekla: »Počutim se tesnobno, daj mi, prosim, minuto časa.« Začela je lahno udarjati po točkah nad obrvmi, po sencih, pod nosom in na ključnici in medtem govorila: "Počutim se slabo, strah me je prihodnosti, toda čeprav se počutim bedno, se globoko sprejemam." Na koncu se je potrepljala še po vrhu glave in izgovorila: "Odločila sem se za veselje, za ritem življenja in čutenje." Sprva sem jo malo čudno gledala, ko pa sem jo vprašala, kaj dela, mi je odgovorila: »Eftam.« Priznam, da sem bila nemalo presenečena, saj je moja prijateljica razumska oseba in izrazito miselni tip človeka, toda zaradi tega čudnega početja se je hitro počutila bolje. Dobro jo poznam, zato sem to razliko res občutila. Moji občutki so bili mešani, saj sem pomislila na novodobne prijeme. Nič več ni razlagala, le zvečer mi je po elektronski pošti poslala gradivo z naslovom EFT (Emotional Freedom Technique − tehnika čustvenega osvobajanja). To je v meni vzbudilo novinarsko zanimanje in začela sem raziskovati. Ugotovila sem, da je metoda, o kateri sem prvič slišala, v svetu precej razvita, v Sloveniji pa me je pot pripeljala do terapevtke Sabine Šilc.

Nam lahko za začetek pojasnite, kaj je sploh EFT?

EFT ali tehnika čustvenega osvobajanja je ena od energetsko-meridianskih tehnik ali tehnik energijske psihologije. Pravzaprav gre za posrečeno in učinkovito skupino tehnik, ki izhajajo iz kognitivne in vedenjske psihologije, nevrolingvističnega programiranja in akupresure. Temelji na predpostavki, da so energijski tokovi v telesu blokirani, če so v nas nakopičena čustva, to pa pripelje do poslabšanja duševnega in telesnega zdravja. Tehnika EFT odstrani energijske blokade in omogoči pretok energije, s čimer dosežemo čustveno razbremenitev. Tehnika je preprosta, naučim jo skoraj vse svoje stranke, tako da jo lahko uporabljajo tudi doma, sama pa jo uporabljam v kombinaciji z drugimi psihoterapevtskimi metodami. Ugotavljam, da je tako zdravljenje veliko hitrejše, učinki so globlji, ljudje pa so opremljeni s kakovostno tehniko za samopomoč, ki jim pomaga pri duševnih in telesnih težavah.

Zakaj se je treba čustev osvoboditi?

Izraz ni najbolj posrečen oziroma je nepopoln. Seveda gre za osvobajanje nakopičenih čustev, čustvenih bremen, ki jih pogosto nezavedno prenašamo s seboj in nam onemogočajo, da bi živeli polno in izrazili vse svoje potenciale. Čustvena bremena so lahko posledica spolne zlorabe, ki smo jo odrinili oziroma potlačili, zaradi česar se v sedanjosti ukvarjamo s težavami v odnosih, lahko pa gre zgolj za neumestno pripombo učiteljice v prvem razredu, ki nam je »napovedala«, da iz nas nič ne bo. Njen stavek smo skoraj pozabili, vendar o sebi mislimo, da v resnici nismo kaj prida sposobni, zato se pri nobeni stvari ne potrudimo, smo neuspešni, življenje pa nam »govori«, da je učiteljica imela prav. Depresivni smo, a ne vemo, zakaj. Drugi tip težav, ki nas pestijo zaradi čustvene prtljage, so telesne bolezni. Osvoboditi se moramo torej čustvenih bremen, ki so vklenila naše energetske potenciale, zaradi česar naše telo in duša, posledično pa vse naše življenje, v celoti ne funkcionira optimalno.

Kako bi prevedli EFT? Mar osvobajanje pomeni, da čustev ne smemo imeti, ali pa je bolje reči čustvena svoboda, kar nekoliko spominja na izraz seksualna svoboda iz šestdesetih let prejšnjega stoletja?

Čustva seveda moramo imeti, in to vsa, vendar je nujno, da so pretočna, da so nam dostopna in da lahko z njimi upravljamo. K meni pogosto prihajajo ljudje, pri katerih je eno čustvo prevzelo oblast nad njihovim življenjem, denimo žalost. Tak človek se ne more ničesar razveseliti, zanj je življenje muka. Drug primer je zablokirano čustvo jeze. Čeprav človek doživlja hude pritiske, se ni zmožen razjeziti, ampak napake išče v sebi in vsem že vnaprej oprošča prehajanje čez njegovo osebno mejo. Tretji primer je otopelost, ko ljudje životarijo in niso zmožni nobenih čustev. Primerov je toliko, kolikor je ljudi in njihovih usod. Vse nas življenje oblikuje, največkrat pa se ne naučimo dobro upravljati s čustvi.
EFT omogoči človeku, da v kratkem času odplakne nakopičena čustva, pride v stik s svojimi pristnimi čustvi, zmore z njimi upravljati, to pa nemudoma izboljša kakovost njegovega življenja, saj se bolje odloča, ustrezneje ravna, kar povzroči spremembo življenja.

Katera čustva ljudje najpogosteje potlačimo? Kakšne posledice ima to za duševno zdravje posameznika?

K meni najpogosteje pridejo ljudje z depresijo, ki je posledica kakega dogodka bližnje preteklosti, ali pa posledica neveščega ravnanja s čustvi, kar se kaže kot splošna čustvena izčrpanost. Pogosto ljudje ne želijo čutiti strahu, ta pa je v teh nestabilnih časih naš pogost spremljevalec. Zanimivo je, da si ljudje najtežje priznamo, da nas je strah. Lahko se razjezimo, pokažemo žalost ob izgubi, strah pa je nekako sramoten. Pometamo ga pod preprogo, dokler je to le možno, dokler ne izbruhne v obliki generalizirane anksioznosti ali kake fobije. Zatiranje vsakega čustva pa lahko pusti posledice na duševnem ali telesnem zdravju.

Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki