Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ste žrtev čustvenega izsiljevanja?


(stran 2 od 5)


NAJBOLJ ZNAČILNI TIPI IZSILJEVALCEV

V nadaljevanju predstavljamo štiri tipe izsiljevalcev. Vsak tip uporablja svoje besedišče in vsak po svoje razlaga zahteve, pritisk, grožnje in negativne izjave, ki spadajo k izsiljevanju.

1. Kaznovalec

»Če ne boš imela otroka z mano, te bom zapustil.«
»Če za naju z očetom ne boš finančno skrbel na stara leta, ne bom pazila vnukov.«

Kaznovalci nam natančno povedo, kaj želijo in kakšne posledice nas čakajo, če jim ne bomo ustregli. Ti so najočitnejši. Napadalnost izražajo bodisi glasno bodisi se zavijejo v molk, vendar je pri obeh načinih jeza, ki nastopi, če jim prekrižamo račune, usmerjena naravnost na nas. Morda se ne zavedajo vedno polnega učinka svojih besed, niti ne opazijo, kako pogosto nam grozijo. Ker pa bi njihove grožnje utegnile imeti resne posledice, živimo v nenehnem strahu, kdaj jih bodo uresničili. Starši kaznovalci pogosto silijo svoje otroke k izbiri med njimi in drugimi ljubljenimi ljudmi ter okoliščine namestijo tako, da je vsaka izbira videti kot izdajstvo. (»Koga imaš raje, mene ali očeta?«)

Kaznovalci lahko prodrejo s svojimi sporočili, ne da bi se izjasnili ali sploh govorili. Kujavci in molčečneži, ki se umikajo za neizgovorjeno jezo, so enako močni kot glasni izsiljevalci. Zagradijo se z neprebojnim pročeljem in na nas zvrnejo vso odgovornost za svoja čustva. Večina ljudi težko prenaša težak in hladen molk teh izsiljevalcev.

2. Samokaznovalec

»Če mi ne pustiš ostati pri vama, se bom ubil.«
»Ne delaj mi tega, ker bom zbolel!«
»Če ne storiš tega, kar te prosim, bom moral pustiti službo.«

Samokaznovalce, ki so pogosto pretirano zahtevne in nesamostojne osebe, obdajajo velike drame, histerija in vzdušje krize (ki ste jo seveda povzročili vi). Radi se stapljajo in prepletajo z ljudmi okrog sebe. Navadno imajo resnične težave pri prevzemanju odgovornosti za lastno življenje. Če se zatečejo k izsiljevanju, opravičujejo svoje zahteve s tem, da ste vi krivi za vse njihove težave, bodisi resnične bodisi namišljene. (»Poglej, kaj si mi storil!« »Ali vidiš, kaj se je zgodilo zaradi tebe?«) Če kaznovalci spremenijo svoje žrtve v otroke, jim samokaznovalci dodelijo vlogo odraslih – edinih odraslih v zvezi. Mi smo tisti, ki naj bi pritekli, kadar jokajo, jih potolažili, kadar so razburjeni, uganili, kaj jim ni prav, in to tudi uredili. Mi smo odgovorni za to, da jih zaščitimo pred seboj, rešujemo iz obupa nebogljenosti in zaščitimo njihova krhka bitja. Skrajna grožnja, ki jo lahko izrazijo samokaznovalci, je namig, da se bodo ubili. To grožnjo, ki je seveda ne smemo vzeti zlahka, utegnejo uporabljati zgolj iz navade, ko ugotovijo, da deluje. Seveda to, da z nekom ostanemo, še ne pomeni, da ga bomo rešili. Osebe, za katere ocenimo, da se resnično nagibajo k samomoru, moramo napotiti do strokovne pomoči.

3. Trpin

»Pozabljaš na lastno mater.«
»Kako moreš biti tako sebičen?«
»Če mi ne narediš te usluge, me bodo odpustili.«

Trpini so nadarjeni obtoževalci in krošnjarijo s krivdo. Prisilijo vas, da ugibate, kaj želijo, in nato sklenejo, da jim morate to tudi zagotoviti – sicer bodo trpeli, in to vam dajo jasno vedeti. Preobremenjeni so s tem, kako obupno se počutijo. Vašo nezmožnost, da bi brali njihove misli, imajo za dokaz, da jih nimate dovolj radi. (»Mar si slep, kaj ne vidiš, kako trpim? Očitno ti ni več zame …«) Utegnejo se zdeti slabotni, vendar le na prvi pogled, kajti dejansko so tihi tirani. Kadar ni vse po njihovem, se mnogi potrti umaknejo ter nas cele ure ali tedne pustijo v strahu in zaskrbljenosti.

4. Mučitelj

»Bolje bi bilo, če bi tvoja mama živela na svojem. Tako bi imela tudi midva več časa zase.«
»Uredil bom vse potrebno pri projektu, če boš končno pristal na moj predlog.«

Mučitelji nas izpostavijo vrsti preizkusov in nam obljubijo kaj čudovitega, vendar le, če bomo dovolili, da bo tako, kot zahtevajo. Naša želja po obljubljenem je lahko tako močna, da zdržimo številne preizkuse s pozabljenimi in nikoli izpolnjenimi obljubami, preden spoznamo, da nas čustveno izsiljujejo. Nagrade, ki jih mučitelji obljubljajo, so lahko materialne ali čustvene narave; ponujajo gradove v oblakih – seveda pod pogojem, da popustimo njihovim željam.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd