Za številne razveze je kriva tašča

(Foto: Dreamstime)

Sovražni odnosi med snaho in taščo

Statistični podatki kažejo, da število razvez v drugih evropskih državah − in tudi pri nas − vztrajno narašča. Po podatkih odvetnikov mnogi od teh zakonov razpadejo zaradi vmešavanja tašče. Trikotnik tašča-snaha-mož vsebuje veliko konfliktnih točk in nemalokrat se ti konflikti sprevržejo v prave vojne. Psihoterapevti, ki se ukvarjajo s težavnimi odnosi med taščami in snahami, se sprašujejo, zakaj so ti tako naporni in sovražni

Italijanska psihoterapevtka Annamaria Cassanese je pred časom skupaj s skupino odvetnikov za razveze priredila tečaj za tašče in snahe ter sprožila veliko zanimanje italijanske in tuje javnosti. V svoji dolgoletni praksi je pri pacientih neštetokrat zasledila psihološko stanje, ki ga je primerjala z izkušnjo tujca v tuji deželi.

Snaha (lahko tudi zet), ki se znajde v novi družini, se pogosto počuti podobno kot tujec. Čeprav se skuša prilagoditi, mu to pogosto ne uspe; občutek ima, da je odrinjen in včasih celo izoliran.
Snaha ali zet sta nosilca novega v družini. Družina do tistega, česar ne pozna, oziroma kar pojmuje kot tujek, pogosto razvije sovraštvo. V to podzavestno nezaupanje se projicirajo še patološki dejavniki (ti skoraj vedno obstajajo že od prej), ki pozneje pogosto pripeljejo do razveze.

Mešanje vlog lahko ogrozi celo spolnost
Mama je vedno mama. Za nekatere moške to ni samo rek, temveč odraža njihovo psihološko nezrelost. Pri tem tipu moških soproga ne more zapolniti praznine, ki nastane, ko se odlepijo od matere. Toda obenem se ti moški zavedajo, da mati ne more biti žena. Tedaj vstopi v partnersko zvezo tašča, ki zapolni njegovo potrebo, da mu vedno in v vsem ugodijo. V bistvu gre za zvezo dveh oseb, iz katere je žena izključena.

Namesto da bi se takšno zavezništvo razvilo med možem in ženo, se razvije med materjo (ta je hkrati tašča) in sinom. Takšno mešanje vlog lahko ogrozi tudi spolno življenje partnerjev. Zakonska zveza počasi izgublja svoj pomen. Žena se začne obtoževati, češ da je nesposobna, zaradi česar pogosto celo zboli. Ker si v takšnem primeru največkrat ne more pomagati sama, je najbolje, če se po pomoč obrne na strokovnjaka.

Tašča naj ne dobi v roke ključev od stanovanja!
Najbolj nevarne so tašče, ki so svojim otrokom dale vse, pogosto tudi na škodo odnosa z zakonskim partnerjem. V njihovem zakonskem odnosu je zaradi tega nemalokrat primanjkovalo iskrivosti in skupnih interesov. Takšne tašče si prizadevajo vnovič ustvariti gnezdo, ki se je razbilo. Ko se otroci poročijo in se z možem znajdejo same, nenadoma ugotovijo, da je življenje naporno, saj si nimata več kaj povedati. Rešitev vidijo v vmešavanju v življenje nove družine. Tako znova vzpostavijo močno čustveno vez, kar pa se, žal, pogosto zgodi na škodo mladega para. 

In kako preprečiti, da bi se to zgodilo? Priložnosti za vmešavanje je najbolje omejiti na najmanjšo možno mero. Večerje in kosila pri mami naj bodo omejena na enkrat na mesec. Pametno je, da tašča ne dobi v roke ključev od stanovanja. Mož in žena morata biti solidarna, varovati morata svojo intimnost, četudi je za to včasih potrebna psihoterapevtova pomoč.

Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki