Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Partnerstvo na preizkušnji


(stran 2 od 4)

Zakaj propadajo partnerske zveze?

Vse partnerske zveze ne propadejo iz enakih razlogov, niti ni za razpad zveze kriv en sam razlog. In vendar so nekateri razlogi pogostejši od drugih in ti so z leti vse pomembnejši. To so:

1. Slabo komuniciranje.

Neprimerno sporazumevanje je katalizator vseh drugih zakonskih težav in je posledica več dejavnikov.
Nekateri komunikacijski problemi izhajajo iz različnega pristopa moških in žensk k sporazumevanju. Predstavnik vsakega spola pri sporazumevanju pričakuje določen odziv, zato je presenečen ali užaljen, če v odgovor dobi nekaj drugega. Ženske si navadno želijo, da bi partner prepoznal njihova čustva (ženska, ki se pritožuje nad groznim dnevom v službi, pričakuje partnerjevo empatijo, ne pa pogovora o tem, kaj bi lahko ukrenila, da bi preprečila grozen dan), medtem ko moški želijo reševati probleme (moški, ki vpraša žensko, kam želi na večerjo, hoče konkreten odgovor, ne pa mrmranja v smislu "vseeno mi je".).

Komunikacijske težave med moškimi in ženskami so stare vsaj toliko kot civilizacija in zaradi njih partnerji pogosto obupajo nad odnosom, ki bi bil sicer zlahka uspešen. Vrstijo se prepiri, ki neredko trajajo cele dneve; takšen krhek odnos je kot tempirana bomba. Spet drugi pari se prepirom preprosto izogibajo, kar tudi ne vpliva najbolje na odnos. Romantika in sanje, ki so nekoč združevale par, postanejo nesmiselne. Komunikacijske težave izhajajo tudi iz osebnostnih razlik. Velja, da se nasprotja privlačijo, in to v resnici drži. Večina parov je klasična kombinacija "močnega" in "tihega" tipa, s klepetavim, ekstrovertiranim in dinamičnim vodjem na eni strani ter umirjenim sledilcem na drugi. Toda prav lastnost, ki je na začetku odnosa moškega in žensko združila, utegne postati dejavnik razdora.

Tretji glavni razlog za komunikacijske vrzeli je zgodovina, ki sta jo partnerja prinesla v odnos: vse, kar sta se naučila od mame, očeta in drugih družinskih članov, a tudi druge življenjske izkušnje. Te izkušnje oblikujejo vedenjske vzorce in določena pričakovanja. Oboje lahko odnos bodisi okrepi bodisi skrha.

2. Finančne težave.

Denar je eden od najpogostejših dejavnikov prepira v partnerski zvezi, pa naj je par bogat ali reven in ne glede na to, ali gre za služenje, varčevanje ali zapravljanje denarja. Odnos do denarja se razvije v otroštvu. Konflikt med partnerjema, ki imata različen odnos do denarja, je tako neizogiben. Zato je prav, da se pogovorita o svojih stališčih do denarja in se odločita, kako bosta sprejemala pomembne finančne odločitve in kako bosta nadzirala denar.

3. Pomanjkanje pripadnosti.

Zakon naj bi bil dosmrtna zaveza in zaobljuba, da se bo ohranil. Če par gleda na to zaobljubo kot na delo, ki ga lahko prekineta ali opustita, sta v težavah. Partnerja se morata sporazumeti, da je ohranjanje zdravega zakona njuna prva prioriteta. Temu morata nameniti ves potreben čas, pozornost in energijo. Nekateri opozorilni znaki, da zakonu manjka pripadnost, so denimo:

1. pretirano ukvarjanje z delom – tako imenovani deloholiki ogrožajo stabilnost partnerske zveze, saj službi namenijo toliko časa, da zamujajo pomembne družinske in partnerske funkcije.
2. psihično in čustveno izčrpavanje partnerja, do katerega pride, kadar eden od partnerjev želi imeti popoln nadzor nad drugim.
3. odvisnost od novodobnih komunikacijskih kanalov, predvsem od interneta, klepetalnic itn.

4. Sprememba prioritet.

Do spremembe prioritet najpogosteje pride hkrati s krizo srednjih let. Strah pred prehodom v starostno obdobje in večje odgovornosti (otroci) lahko povzročijo, da potisnemo vstran vse, kar smo prej cenili, v zameno za nekaj novega, vznemirljivega ali povsem nasprotnega. Obstajajo tudi drugi razlogi za spremembo prioritet: otroci so zdaj študenti, več je zdravstvenih težav, zanimanje za spolnost se zmanjša, večina življenjskih ciljev je doseženih itn. Zaradi vsake od teh stvari lahko oseba začuti, da se mora odvrniti od vsakodnevne rutine in znova stopiti v stik s tistim, kar je izgubila. Seveda sta tudi pri tem ključna sporazumevanje in pogovor o tem, kaj želita partnerja doseči v prihodnosti.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd