Preprečevanje in odpravljanje posledic adrenalne izgorelosti

(Foto: Shutterstock)

Ne bo se mi zgodilo, meni že ne!

V dneh, ko sem začela pisati ta prispevek o preprečevanju in zdravljenju izgorelosti, sem kot gostja nastopila v televizijski oddaji, v kateri je bil govor o zasvojenosti z delom. Voditeljica oddaje me je med drugim vprašala tudi to, kako sem doživela izgorelost. Po koncu oddaje je k meni pristopil eden od povabljenih in mi rekel: "Brez zamere, ampak mislim, da ste hipohonder. Nič vam ni! Malo ste se utrudili in ste želeli izstopiti iz vsega. To ni nikakršna bolezen! Sami sebi se smilite."

Predsodki!

S takšnimi predsodki se srečuje vsakdo, ki doživi izgorelost, izražajo pa dvoje: nepoznavanje sindroma adrenalne izgorelosti in prepričanje, da se človeku, ki prekipeva od energije, kaj takega nikakor ne more zgoditi. (Toda podatki kažejo, da izgorijo prav ti …)

To pogostno stališče je temeljna ovira pri tem, da bi preprečili sindrom adrenalne izgorelosti. Sili nas namreč, da prezremo opozorilne znake, saj se vendar "ne smemo smiliti sami sebi", saj vendar uživamo v tem, da zmoremo več kot drugi. Obenem ljudje okrog nas s tem vztrajno zahtevajo, da dajemo od sebe vse in še več, kot v posameznem trenutku zmoremo. Nič nenavadnega, kajti navadili smo jih, da nenehno dobro in uspešno zadovoljujemo vsa njihova pričakovanja. Če popustimo pod njihovimi pritiski in se naprezamo še naprej, bomo prej ali slej izrabili telesno, miselno in čustveno energijo.
Izgorelost lahko doleti vsakogar med nami, vendar je ni treba nikomur doživeti, saj poznamo njene vzroke in vemo, kako jo preprečiti.

Preventivno ravnanje

Preventivno delovanje obsega ozaveščanje in izobraževanje. Mimogrede, Svetovna zdravstvena organizacija je izdala knjižico o primarni skrbi in preventivi z navodili zakonodajalcem za oblikovanje tovrstnih zakonov.

Preventivno lahko delujejo družbeno okolje, podjetja in posamezniki. S preventivo dosežemo poznavanje in prepoznavanje sindroma. Povečano védenje in znanje rušita predsodke. Namen preventive je tudi v tem, da spoznamo, kako preprečiti izgorelost. Ozaveščanje javnosti že poteka. V zadnjem času vse več medijev posveča pozornost prav tej temi.

Osnovno sporočilo pri tem je, da je sindrom adrenalne izgorelosti resnična in ne namišljena bolezen (po Mednarodni klasifikaciji bolezni nosi oznako Z-730) ter da ima težke in dolgotrajne posledice. S pravočasnim prepoznavanjem znakov zgodnjih stopenj izgorevanja in z ustreznim ukrepanjem lahko proces zgorevanja zaustavimo in tako preprečimo nastop zadnje stopnje – adrenalno izgorelost.

Sindrom je zelo razširjen. Prvi rezultati pilotske raziskave Inštituta za razvoj človeških virov (vseslovenska raziskava bo še naslednje mesece potekala tudi na spletni strani www.institut.burnout.si) kažejo, da le nekaj več kot polovica testiranih oseb ni imela znakov izgorevanja. Sindrom se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, pri obeh spolih in predstavnikih vseh poklicev, čeprav se zdijo nekateri poklici bolj ogrožajoči od drugih.

Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki