Ideje za praznično okrasitev doma

Veseli december, za marsikoga najlepši mesec v letu, je kočno tu. Božična darila, druženja, nočni sprehodi po snegu, ogled božičnih filmov, okraševanje doma … Katero je pa vaše najljubše opravilo?

Če ste tudi vi zadnjih nekaj mesecev odštevali dneve do praznikov in obožujete vse v povezavi z njimi, potem ste za okrasitev doma verjetno že poskrbeli. V kolikor pa to še nameravate, potem ste v tem trenutku verjetno v precepu – kupiti nove okraske in slediti barvnim zapovedim, ki jih določajo razni guruji na tem področju, ali uporabiti stare? Naj vam odgovorimo na vprašanje – naredite točno tako, kot želite sami in da se boste ob tem počutili dobro ter še tistim največjim godrnjavcem narisali nasmeh na obraz.

Idej za praznično okrasitev doma je neskončno. In prav toliko jih najdete tudi v katalogu Kik Slovenija 2021. Okraski za strop in jelko, namizna dekoracija, lučke … Izbira je ogromna, odločitev pa izključno vaša.

Kako se torej lotiti okraševanja?


Začnite z vhodom

Čarobno vzdušje lahko ustvarite še preden stopite v stanovanje ali hišo. Vhodna vrata so tista, ki jih bodo gostje najprej opazili. Tukaj upoštevajte pravilo, manj je več. Nanje namestite kakšno veliko rdečo pentljo ali pa venček. Za dekoracijo lahko uporabite tudi kakšno bučko, ki jo sicer namestite na smrečico, bleščice oziroma karkoli vam pade na pamet.

Brez smrečice ne gre

December in praznike si zares težko predstavljamo brez božičnega drevesca, saj v dom prinese prav posebno vzdušje. Velja za osrednji okras praznično okrašenega doma. Lahko je bela ali zelena, majhna ali velika, prava ali umetna. Prav vsaka ima prednosti in slabosti, nekaj pa vsekakor drži – prava smreka bo za piko na i poskrbela še za omamne dišave, ki jih decembra tako ali tako ne manjka. Preverite, katere naravne smreke so najbolj primerne za okrasitev. Ne glede na to, kakšno boste izbrali, se pri njenem okraševanju ni potrebno zadrževati in omejevati zgolj na rdečo in zlato barvo. Lahko izberete tudi vijolično, belo, modro, zeleno … Najbolj priljubljene kombinacije so sicer naslednje: rdeče-zlata, srebrno-vijolična, rdeče-bela, zlato srebrna.

Namizna dekoracija

Poskrbite tudi za namizno dekoracijo. Jedilna miza je namreč eden najpomembnejših prostorov, kamor bomo na božični večer posedli družino in prijatelje. Na mizo postavite dekorativne krožnike, nanje pa kakšno svečo ali storž, barvni pesek za dekoriranje. Prav tako nikar ne pozabite na venček, dekorativne kozarce, vaze, bunkice za smrečico, svečnike različnih velikosti. Iz omare potegnite najlepše pogrinjke in prte, ki jih imate. Dajte si duška, prazniki so le enkrat na leto in zelo hitro minejo.


Storži bodo dodali pridih narave


Storže lahko uporabite na tisoč in en način. Lahko jih pobarvate v belo in jih obesite na smrečico, ali pa jih položite na komodo, na mizo. Ne samo, da izgledajo odlično, tudi prostoru bodo dali vonj po gozdu, po naravi.


Lučke, lučke in še enkrat lučke

Si predstavljate praznike brez lučk? Nikakor. Lučke dajo prostoru neko magijo in v njem naredijo prav posebno vzdušje. Lahko jih namestite na smrečico, na okna, vrata, z njimi okrasite zunanjost hiše. Vendar bodite pri njihovi uporabi pozorni in pred okrasitvijo preglejte žarnice, da niso pregorele ali kako drugače dotrajane in na tak način zagotovite varno uporabo. V primeru, da kupujete nove, pa izberite LED lučke, ki porabijo veliko manj energije in se ne segrevajo. Lučke namreč poskrbijo za največ nesreč v mesecu decembru.

Ne glede na to, kako bo okrašen naš dom med prazniki, nič ne more nadomestiti ljubezni in topline ter družine, ki skupaj poskrbi za prijetnejše vzdušje.


Galerija
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki