Kako iz vrtinca depresije

(Foto: Jupiterimages)

Theodor Zeldin, ugledni znanstvenik in mislec, o depresiji

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da bo do leta 2020 depresija druga najpogostejša bolezen, že zdaj pa prizadene vsako peto žensko in vsakega desetega moškega. Pojavlja se vse več knjig in publikacij, ki naj bi pomagale diagnosticirati in razjasniti simptome depresije, da bi jih bilo mogoče ob pomoči zdravil − ta naj bi imela vse manj neželenih učinkov − ukrotiti in odstraniti.

Novi pogledi

Obenem čedalje več strokovnjakov ne nujno iz medicinskih vrst predlaga nove poglede in obravnave depresije kot enega od nabolj bolečih stanj človekove duševnosti. Kot se to dogaja na svetovni ravni, kadar okoliščine, denimo politične ali ekološke, prerastejo v kritične, je kriza nemalokrat priložnost, da je človeštvo prisiljeno na probleme pogledati iz novega zornega kota, morda pravičnejše in iskrenejše, je takšen pristop možen tudi v odnosu do posameznika.

Pri tem ne gre za zmanjševanje pomena simptomov depresije, ki so lahko za posameznika dobesedno uničujoči, marveč za nagovor, da ljudje spoznamo sebe in druge, vse, kar nas je naredilo takšne, kot smo, in da razumemo, da že od nekdaj bežimo pred osamljenostjo, strahom in izgubljenostjo ter hrepenimo po novih oblikah življenja, da ne bi postali žrtve svojih izkušenj in spominov. Prav to prinašajo dela uglednega znanstvenika, člana Evropske in Britanske akademije, ki ga uvrščajo med sto najpomembnejših sodobnih mislecev Theodora Zeldina.

Intimna zgodovina
 
Theodorja Zeldina, profesorja zgodovine na Oxfordu, ustanovitelja in dolgoletnega dekana tamkajšnjega St.Anthony's Collegea, je Independent razglasil za enega od štiridesetih svetovnih znanstvenikov, katerih ideje bodo najbolj relevantne v 21. stoletju. Najznamenitejši je kot avtor vplivne knjige z naslovom Intimna zgodovina človeštva, ki je prevedena v 25 jezikov, pravkar zdaj pa jo prevajajo še v kitajščino in korejščino. Tudi druge Zeldinove knjige govorijo o različnih vidikih življenja, med najpomembnejše pa spadajo Sreča, Intelekt in ponos, Ambicija in ljubezen ter še posebno znamenita in uporabna pa je O pogovoru (v različnih prevodih je znana kot Kako lahko pogovor spremeni vaše življenje), ki jo ima Zeldin poleg Intimne zgodovine za ključno pri razumevanju njegovega nauka. Pogovor naj bi bil namreč najpomembnejše orožje za razumevanje "velike skrivnosti 21. stoletja − kaj se dogaja v glavi drugega človeka".


Intimno zgodovino človeštva je svetovna intelektualna elita že kmalu po izidu leta 1994 razglasila za kultno knjigo zahodne poloble, v naslednjem desetletju pa se je uvrstila tudi v klasiko literature za samopomoč.

Svet se lahko spremeni

Theodore Zeldin pravi, da je napisal Intimno zgodovino človeštva z namenom, da bi pokazal, kaj vse lahko storijo majhne skupine ljudi: "Svet se lahko spremeni in ni nujno, da se zgodovina dogaja na določen način." Knjiga je nastala na osnovi zgodovinskih dejstev in pogovorov s pripadniki različnih narodov. Njena poglavitna tema je intimnost, pravzaprav čustvena zgodovina človeštva, katere temeljni pojmi so ljubezen, osamljenost, depresija, razumevanje in smisel življenja. Zeldin se je med snovanjem knjige izčrpno pogovarjal predvsem z ženskami: s služkinjami, intelektualkami, policistkami, inženirkami, natakaricami, zdravnicami ... kajti meni, da imajo ženske svež pogled na zgodovino, ker so bile tako dolgo izključene iz sveta moči. "Moškim se zdi, da je vse od vekomaj in da ne more biti drugače, ženske pa se vprašajo: 'Zakaj je tako?'"

Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki