Prvi šolski dan

V šoli bo vse drugače kot v vrtcu. In prav ta drugače je največji strah v glavah otrok.
V šoli bo vse drugače kot v vrtcu. In prav ta drugače je največji strah v glavah otrok. (Foto: Shutterstock)

Naj ostane spomin kot sladek bonbon

Dobro vprašanje je, kdaj se zares začne prvi stres, povezan s šolo. Mlade nadobudneže kaj kmalu začnemo spraševati: "Kdaj greš pa ti v šolo? Ali greš to jesen v šolo? Ali sta z mamico že kupila torbico?" S takimi vprašanji okolica malega otroka nehote spravlja v neprijeten položaj.

Otrok, ki ima pri tej starosti še dokaj slabe časovne predstave, ne more preceniti, ali je dobro, da še nima torbice, ali je to že slabo in se mu mudi. Po zakonodaji, ki je uvedla devetletko, jim je že tako ukradeno leto dni otroštva.

Kajti šola ni šala ...

... in vsi otroci to zelo dobro vedo; tudi manjši. V šoli bo vse drugače kot v vrtcu. In prav ta drugače je največji strah v glavah otrok. Tam bo nekaj drugačno. To drugačno pa je povsem neznano in strah pred neznanim in nedoločenim je najhujši. To vemo celo odrasli. Zato je treba tabuje podreti. Najlažje pa jih je podreti, če jih sploh ne začnemo oblikovati. Otrok ne gre strašiti s strogimi učiteljicami in ocenami, še preden šolo vidijo od znotraj. O šoli začnemo govoriti šele, ko otrok sam začne postavljati vprašanja o njej. Pri odgovorih velja biti dosleden; prilagodimo jih otrokovemu razumevanju in stopnji razvoja.

Pokukajte v šolo

Priporočljivo je, da zadnji teden pred prvim šolskim dnem šolo obiščete vsaj od zunaj. Zraven lahko otroku poveste svoje izkušnje, povezane z vašim prvim šolskim dnevom.

Začnite z budilko

Po dolgih počitnicah otroka začnite pripravljati na nov urnik (spanje, vstajanje, zajtrk ...). Začnite mu navijati budilko, da sam postane polnopraven del novega obdobja. Branje naj postane del urnika. Res je, da otrok ne bo znal brati takoj, ko bo prišel v šolo, vendar si bo s poslušanjem zgodbic oblikoval bogat besednjak in ponotranjil marsikatero jezikovno zakonitost. Tudi starši morate biti zgled, zato veliko berite in otroka jemljite s seboj v knjižnico. Če bo že kot otrok vzljubil knjige, se mu pozneje zagotovo ne bodo preveč priskutile.

Pregled pri okulistu

Veliko strokovnjakov pred vstopom v šolo priporoča pregled pri očesnem zdravniku. Neodkrite težave z vidom lahko povzročijo zmotne predstave o otrokovem razvoju ali celo zgodnje učne težave.
Članek se nadaljuje »